Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Merhum Prof. Dr. M. Said Berilgen’in vefatının ardından Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz başsağlığı, İl Sağlık Müdürü İbrahim Halil Akkuş, Sağlık Sen Elazığ Şube Başkanı Mehmet Karataş, Elazığ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Adnan Seyrek, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal kınama mesajı ve Anadolu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerlisoy da başsağlığı mesajı yayımladı.

BAŞKAN YANILMAZ’DAN PROF. DR.BERİLGEN İÇİN BAŞŞAĞLIĞI MESAJI

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, makam odasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Said Berilgen için bir başsağlığı mesajı yayımladı.

Yanılmaz, Elazığ insanının da çok severek bağrına bastığı Prof. Dr. Mehmet Said Berilgen’in vefatının, tüm sağlık camiasını ve sevenlerini olduğu gibi kendisini de derin bir üzüntüye boğduğunu belirtti.

“Her yaştan insanın yüreğine dokunabilmiş bir şahsiyet”

Profesör Berilgen’in yaptığı çalışmalarla hem tıp dünyasına hem de öğrencilerine çok şey kazandırdığını ifade eden Başkan Yanılmaz, şunları söyledi: "Rahmetli Başhekimimiz ve değerli hocamız Prof. Dr. Sait Berilgen, hastalarının ve her yaştan insanın yüreğine dokunabilmiş ve mesleğini çok fedakârca icra eden yetişmesi zor ve ender şahsiyetlerden biriydi. Kendisinin menfur bir saldırı sonucu vefatı ilimiz için büyük bir kayıp olmuştur. Başta ailesi, sağlık camiası ve öğrencileri olmak üzere bütün hemşerilerimizin başı sağ olsun. Başhekimimiz merhum Berilgen'e Allah'tan rahmet, ailesine, Fırat Üniversitesi camiasına ve tüm hemşerilerimize sabır ve başsağlığı diliyorum.”

ELAZIĞ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZM. DR. İBRAHİM HALİL AKKUŞ’TAN KINAMA MESAJI

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, makam odasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Said Berilgen için kınama mesajı yayımladı.

Akkuş’un mesajı şöyle:

“Sağlık çalışanları olarak bizler ailemizden kendimizden sevdiklerimizden fedakârlık ederek acı çeken, sağlığını kaybetmiş, sevdikleri üzülen ve bizlere ihtiyaç duyan insanlarımıza hizmet etmek için hiç ara vermeden hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, 112 acil sağlık hizmetlerinde, eczanelerde, evde sağlık hizmetlerinde ihtiyaç duyulan her yerde halkımızın hizmetindeyiz. Özverili sağlık çalışanları olarak sağlık hizmetlerini halkımızın tamamına din, dil, ırk ayrımı yapmadan sunuyoruz. Biz halkımızın sağlık çalışanlarının fedakârca çalışmalarından dolayı minnet duyguları içinde olduğunu da çok iyi biliyoruz. Ancak ne yazık ki, toplum içinde bu tür saldırıları alışkanlık haline getirmiş olanlar kimi zaman trafikte, kimi zaman evde, bazen sokakta bazen okullarda ve bazen de bizim sağlık hizmeti sunduğumuz ortamlarda karşımıza çıkıyorlar.

“Değerli hocamızı kaybetmenin üzüntüsü tüm sağlık camiasını derinden üzmüştür”

İlimizde de zaman zaman maalesef görevi başında şiddete maruz kalan arkadaşlarımız olmaktadır. Son olarak Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Said BERİLGEN 24.05.2017 Çarşamba günü saat 11.45 sıralarında menfur bir saldırı sonucunda ağır yaralanmış ve Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyata alınmıştır. Yaklaşık 5 saatlik müdahalenin ardından kurtarılamamış ve vefat etmiştir. Tüm hayatını insan sağlığına adamış bir değerli bilim adamı değerli hocamızı kaybetmenin üzüntüsü biz tüm sağlık camiasını derinden üzmüştür.

“Biz şiddetin her türlüsüne karşıyız!”

Biz doktoru, hemşiresi, hasta bakıcısı, temizlik ve güvenlik görevlileri ile birlikte halkımıza en iyi şekilde sağlık hizmeti vermek isteyen büyük bir aileyiz. İçimizden herhangi birine yapılan bir saldırı hepimizi çok üzmektedir. Biz şiddetin her türlüsüne karşıyız!

Bu tür olayların bir kez daha yaşanmamasını ümit ediyor yapılan bu saldırıyı Elazığ’daki tüm sağlık çalışanları adına şiddetle kınıyorum. Bu vesileyle de merhuma Allah’tan rahmet başta kederli ailesi olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına sabır, metanet ve başsağlığı diliyorum.”

ELAZIĞ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ PROF. DR. ADNAN SEYREK’TEN KINAMA MESAJI

Elazığ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Adnan Seyrek’in ise, makam odasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Said Berilgen için yayımladığı kınama mesajı şöyle:

“Sağlık ve Sağlıkçının her zaman hareketli bir telaşı vardır. Bu telaşın gayesi ise insan ve insan hayatıdır. Hayatını bu kutsal gayeye adayan hayatlar vardır. Kendini bu şiarla yetiştiren isimlerden Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Sait BERİLGEN uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.

"Sağlık Camiasına Sıkılan Bir Kurşun"

Bu olayın "Sağlık Camiasına Sıkılan Bir Kurşun” olduğunu belirtmekten çekinmiyoruz. Yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Sağlık camiası olarak bir daha böyle elem verici olaylar yaşanmamasını ümit ediyoruz.”

SAĞLIK SEN ELAZIĞ ŞUBE BAŞKANI MEHMET KARATAŞ’TAN KINAMA MESAJI

Sağlık Sen Elazığ Şube Başkanı Mehmet Karataş’ın da, makam odasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Said Berilgen için yayımladığı kınama mesajı şöyle:

“Hepimizin bildiği üzere, dün Üniversitesi Hastanemizin Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Said Berilgen Hocamız, makamında uğradığı menfur bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Merhum Hocamıza Allah’tan rahmet, başta ailesi olmak üzere hastane, üniversite ve bütün sağlık camiasına sabır ve baş sağlığı diliyorum. 

“Bir bilim adamı, bir Muhammed Said Berilgen kolay yetişmemektedir”

İnsan hayatı değerlidir. Bir bilim adamı, bir Muhammed Said Berilgen kolay yetişmemektedir. Ülkemiz ve milletimiz için çalışan, gayret eden, bu milletin derdine derman olmak için çırpınan bir büyük değerimizin böyle bir sebeple aramızdan ayrılması bizleri derinden üzmüştür. Hocamızın vefatı hastanemiz, üniversitemiz, öncelikle şehrimiz ve milletimiz için büyük bir kayıptır.

“Bu hizmetin karşılığı hiçbir şeyle ölçülemez”

Sağlık hizmeti, en değerli hizmetlerdendir. Bu hizmetin karşılığı hiçbir şeyle ölçülemez. Gecesini gündüzüne katan, kendi sevdiklerinden fedakarlık yaparak bu milletin derdine derman olmak için çırpınan insanlar, ne şiddeti ne de tür menfur saldırıları yaşamalıdır. Yaşatma idealiyle yaşayanlar da en az bu toplumun bütün fertleri gibi huzur ve güven içinde bu görevlerini yerine getirmeyi, en az hepimizin gördüğü saygı ve değer kadar saygı ve değer görmeyi hak etmektedir. 

“Sağlık kurumlarımızda güvenlik sorunu yaşanmaktadır”

Öfkeyle kalkan, zararla oturur. Kendini bilmezin birisi bir anlık öfkeyle hem hocamızın canına kast etmiş, bu öfkeyle kendi canına da kast etmek istemiştir. Bu saldırı bir kez daha göstermiştir ki, sağlık kurumlarımızda güvenlik sorunu yaşanmaktadır. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için alınması gereken önlemler alınsa, kapılara X-Ray cihazları konmuş olsa, bu öfke kurbanı vatandaşımız o kapıdan silahı ile geçemeyecek ve hocamız bugün aramızda olacaktı. Sağlıkta şiddetin önlenmesi, toplumun bilinçlenmesinin yanı sıra alınacak güvenlik önlemleri ile mümkün olacaktır. Fiziki güvenlik önlemlerinin artırılması, yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi şiddeti önleyecek, daha fazla canımızın yanmasının önüne geçecektir.

“Acımız büyüktür”

Acımız büyüktür. Her zaman vatandaşlarımızın şifası için çalışan ve kendisiyle birlikte bu uğurda hizmet veren sağlık çalışanlarının yanında olan hocamızın vefatı bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Hocamıza bir kez daha Allah’tan rahmet, başta ailesi, yakınları olmak üzere hastane ve üniversite camiamıza, sağlık camiamıza, milletimize sabır ve baş sağlığı diliyoruz.”

FHGC’DEN BAŞHEKİME SALDIRIYA KINAMA

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal yazılı bir açıklamada bulunarak Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Sait Berilgen’e makamında yapılan silahlı saldırıyı kınadığını bildirdi.

FHGC Başkanı Mehmet Topal mesajında şunları söyledi:

“Başhekim Sait Berilgen’in silahlı saldırıya uğrayarak ağır şekilde yaralanması hepimizi derinden üzmüştür. Bu tür saldırgan eylemlerle kimse bir yere varamaz. Başhekim çevresinde sayılan ve sevilen güzel bir insandır. Kaldı ki Başhekim Berilgen’e yapılan saldırı hastane ve üniversite çevresinde olduğu kadar Elazığ ve çevre illerin insanlarını da derinden üzmüş bulunmaktadır. Bu tür şiddeti kesinlikle kabul etmiyor ve esefle kınıyoruz. Başhekim Berilgen’e Allah’tan en kalbi dualarımızla acil şifalar, ailesine ve sevenlerine de sabırlar diliyoruz.”

ANADOLU HASTANESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ ŞEKERLİSOY’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Anadolu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerlisoy’un ise, makam odasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Said Berilgen için yayımladığı başsağlığı mesajı şöyle:  

“Fırat Üniversitesi Başhekimi M. Said Berilgen hocamızın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden dolayı son derece üzüntülüyüm. Merhuma Allahtan rahmet kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Sağlıkta şiddetin sona ermesini diliyorum. Son iki yıldır ülkemizde sağlık çalışanlarına 38 bin saldırı olmuştur. Tıp eğitimi uzun bir süreçtir. Tıp eğitimine uzmanlık ve akademik kariyeri de eklediğimizde bir insan ömrü kadar süre geçmektedir.

“Burada birçok ihmaller vardır”

Bu kadar uzun ve zorlu eğitimden geçmiş olan akademik personelin bu şekilde alçakça saldırı sonucu hayatını kaybetmesi de ülkemiz için üzüntü verici olduğu kadar düşündürücüdür. Hüzünlendirici tarafı her haliyle insanlığa hizmet eden bir profesörün öldürülmesi, düşündürücü olmalıdır. Bir katilin elin kolunu sallayarak bu makama kadar silahlı bir şekilde ulaşması. Ulaştığında da bu cinayeti işleyebilmesidir. Burada birçok ihmaller vardır.  Sağlıkta şiddetin bu kadar artması, Anadolu hastanesi olarak bizi de düşündürmektedir. Sağlıktaki şiddetin bu hızla devam etmesi durumda ileride sağlıkta pasif hizmet verme gelişecektir. Bunu anlamı da şudur.  Riskli ameliyatlar ve riskli hastaları kabul edecek doktor bulunamayacaktır. Çünkü hastasının iyileşememiş durumunda bir sağlık çalışanının saldırıya uğraması gayet normal hale gelmiştir. Bunun nedeni de sağlıkta şiddet uygulayan bu kişilerin aldığı cezaların caydırıcı olmamasıdır.

“Yasaların ağırlaştırılmasını talep ediyorum”

Benim yetkililerden isteğim bu tür saldırılara yeltenenlere uygulanacak cezanın caydırıcı olması için yasaların ağırlaştırılmasını talep ediyorum.  Anadolu hastanesi ailesi olarak da bir kez daha kıymetli hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Son derece üzgünüm. Mekânı cennet olsun. Ailesinin, Elazığ’ın, tüm hekim arkadaşların, Fırat üniversitesi çalışanlarının başı sağ olsun.”