AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2018 bütçe görüşmelerinde konuştu.

Ejder Açıkkapı, “Enerji ve maden politikası kapsamında gerçekleştirilen madencilik sektör toplantısında krom, bakır ve altın ham olarak ihraç ettiğimizi ve 10 kat fiyata tekrar ithal ürün olarak iç piyasaya girdiğini ifade etmiştiniz. Gerçekten de yer altı zenginliklerimizin ham madde olarak ihraç edilmesinin belli şartlar dahilinde gerçekleştirilmesine yönelik belki de kanuni düzenlemelere ihtiyaç duyabiliriz diye düşünüyorum. Zira hammaddenin işlenerek yurtdışına ihracına yönelik çalışmalar yapılmasına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bütçesinde Bakanlığın hizmetleriyle alakalı görüşlerini aktaran Açıkkapı, krom madeni ile ilgili, Türkiye’de geçmişte bakırın başkenti olan Maden İlçesinin sıkıntılarını ve Güneş Enerji Santrali Organize Sanayi Bölgesi talebinde bulundu.

Açıkkapı, “Elazığ’dan krom madeninin dünya krom rezervleri içerisinde en zengin tenöre sahip olduğunu biliyoruz.  Uçak, gemi ve kimya sanayinde kullanılan krom madeninin Elazığ’da işlenebilecek ve mamul ürün olarak sunulabilecek üretim tesisleri konsunda yardım ve desteklerinizle ham maddenin direk ihraç edilmesinde önüne geçilecektir. Sayın bakanım maden, bakır işletmesi geçmişte çok ciddi katkılar sunmuştu Türkiye’ye, Elazığ’a ve ilçemize. Geçmişte yaklaşık 30 bini aşan merkez nüfusuyla maden ilçemiz bugün maalesef geçmişte teknolojinin yenilenmemesinden dolayı ve belki de rezerv alanlarının yeterli olmamasından dolayı tam işletilememekte ve mevcut işletme 90’lı yıllarda kapatılmıştır. Şu anda Maden ilçemizde çok ciddi bir işsizlik baş göstermiştir. İşsizlik vardır. İnanılmaz bir göç söz konusudur ve Maden ilçemizde inşallah sizlerin direktifleriyle yapılabilecek bir çalışmayla orada mevcut rezerv bakır madeni var ise oraların tespiti ve Maden ilçemizde tekrar bakır madenciliğinin geliştirilmesine yönelik bir çalışma yapılmasını öncelikle istirham ediyoruz” şeklinde konuştu.