Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, 24 Ocak Elazığ depreminde ağır hasar alarak, yıkılan ve kentsel dönüşüm kapsamına alanına Abdullahpaşa Batı sitesi sakinleri ile bir araya geldi.

Vatandaşların taleplerini dinleyen Milletvekili Erol, deprem sonrası yaşanan sıkıntılar olduğuna değindi.

EROL: ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLAR İÇİN BURADAYIZ

Milletvekili Erol, “Bu bölgede batı sitesi denilen alanda ve konutlarda depremden sonra çözülemeyen siyasetçiler tarafından bürokratlar tarafından ve bakan tarafından çözüme yönelik alternatif çözümler ve vaatler bulunduğu halde çözülemeyen sorunlar için buradayız. Hemşehrilerimizi ve vatandaşlarımızı dinledik. Elazığ’da hem deprem konutlarının yapılmasıyla ilgili hem de depremden kaynaklı kentsel dönüşümle alakalı ciddi sorunlar var. Burada vatandaşlarımızın kendilerine göre son derece haklı olduğu konular var. Mesela Malatya yolunun alt tarafında 8 kat ve 12 kat yoğunluğu verilirken bu belgede 5 kat yükseklik verilmesi vatandaşların mağduriyetlerinin büyümesine neden oluyor” dedi.

EROL: BU BÖLGE GELİR SEVİYESİ DÜŞÜK İNSANLARIMIZIN OTURDUĞU BİR BÖLGE

Vatandaşların yaşadığı sıkıntıları mecliste de gündeme getireceğini ifade eden Milletvekili Erol, “Bir taraftan yıkılan eski evlerinin kredisini verecekler, bir taraftan da yeni yapılan eve kredi verecekler. Bu bölgede oturan vatandaşlarımızın ekonomik koşulları, şartları da belli. Genelde emekli insanlarımızın, gelir seviyesi düşük insanlarımızın oturduğu bir bölge. Aylık 2 bin ile 3 bin lira geliri olan, maaşı olan insanların oturduğu bir bölge. Ama kentsel dönüşüm kredisinden yararlandıkları zaman maaşları tek başına kentsel dönüşüme de kredinin ödemesine de yetmiyor. Bu konuyu biz defalarca gündeme getirdik ama sonuç itibariyle halen bir çözüm bulamadık. Ekim ayı meclisin ikinci yasama yılının başlamasıyla birlikte 2022 bütçesi mecliste görüşülmeye başlanacak. 2022 bütçesi görüşülürken her bakanlığı bütçesi plan bütçe toplantılarına gelecek. Bizde bu soruyu hem İçişleri Bakanlığı’nın bütçesinde hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesinde gündeme getirerek kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilen Elazığ genelindeki tüm bölgelerde iki öneri sunacağız. Bunlardan birincisi kat yüksekliğinin arttırılarak vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi, ikincisi de eğer kat yüksekliğini arttıramıyorsanız, arttırmıyorsanız, arttırmak istemiyorsanız o zaman diyeceğiz ki; deprem konutlarına 20 yıl verdiğiniz faizsiz krediyi kentsel dönüşümlerde de uygulayın. Çünkü kentsel dönüşümün uygulama ve kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi vatandaşın talebi üzerine ilan bir şey değil. Bu tam tersine devletin aldığı bir tedbir. Nasıl bir bina depremden yıpranmışsa, depremden kaynaklı yıkılma kararı veriyorsa ve ona deprem kredisi veriyorsa bu kentsel dönüşümle ilgili de binaların sağlıksız olmasından kaynaklı, hasarlı olmasından kaynaklı yıkım kararı verilmişse dönüşümü şart tutmuşsa bunu yapan da yine aynı devlet. Devlet kendi aldığı kararlardan sorumlu olmalı” şeklinde konuştu.