Geçtiğimiz günü Baskil İlçesi’ndeki sıkıntıların çözümü için meclise önerge sunan Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Esin Kara, bu defa da Maden ilçesi ile ilgili meclise araştırma önergesi sundu.

IŞIKVER: MECLİS’E ARAŞTIRMA ÖNERGESİ SUNULDU

Konuyla ilgili açıklama yapan MHP İl Başkanı Semih Işıkver, ”Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına MHP Konya Milletvekili Esin Kara tarafından Maden İlçemizde yaşanan ve teşkilatımız tarafından tespit edilen imar, ekonomik, tarımsal faaliyetlerin gelişememesine bağlı yaşadığı sorunlar ve alınacak tedbirler için Meclis’e Araştırma Önergesi sunuldu. Maden İlçemizde ihtiyaç duyulan konut ve işyerlerinin kentsel dönüşüm ve afet yasası kapsamında değerlendirilerek bir an evvel fiili çalışmaların başlatılması hususundaki taleplerimizle alakalı önergeler en kısa sürede Yüce Meclis’e sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

MHP Konya Milletvekili Esin Kara, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na;

Elazığ’ın Maden İlçesi’nde yaşanan imar, ekonomik ve tarımsal faaliyetlerin gelişememesine bağlı olarak yaşadığı sorunları, bu sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasını arz ediyorum.

Gerekçe;

Elazığ’a 80 km uzaklıkta, Diyarbakır yolu üzerinde bulunan ilçe, Doğu Torosların devamı olan Mihrap Dağı eteklerinde, dar bir vadinin yamaçlarında kurulmuştur. 1927’den sonra Elazığ İline bağlı bir ilçe haline gelmiştir. Maden İlçesi’nin büyük bir kısmı dağlık ve engebelidir. İlçenin önemli gelir kaynaklarından biri ismini de aldığı madencilik faaliyetidir.

“HEYELAN RİSKİ TETİKLENMİŞ VE HIZLANMIŞTIR”

İlçe halkı maden işletmesinin faaliyetlerinden(galeriler açılması ve dinamit patlatılması) dolayı yıllar içinde her zaman heyelan tehlikesi hissetmiştir. Fakat toprak kaymasının nedeni 01 Eylül 2017 tarihindeki Elazığ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmada “ Bakır İşletmesinin 2007-2015 yılları arasında döktüğü paşanın zemine uyguladığı yük” olarak açıklanmışt8ır. 2014-2015 yıllarında artık sahasına yerine; Camiikebir Mahallesinin üst kısmında bulunan düzlük alanda boşaltılmasından dolayı heyelan riski tetiklenmiş ve hızlanmıştır.

19 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 1150 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkından Kanunun 2’nci maddesi gereğince Maden İlçesi Camiikebir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ve listede sınır ve koordinatları gösterilen alan riskli ilan edilmiştir.

“İVEDİLİKLE TOPRAK KAYMASINA ÇÖZÜM BULUNMALIDIR”

Yıllarca göz yumulan bu uygulama, zeminin üst yapısında doğal olmayan ekstra bir basın oluşturmuş ve bu basınç zeminin içyapısında gerilmelere sebep olmuştur. Zemin üst yüzeyinden yaklaşık 15-20 metre derinde iç bünyede kırılmaların gözlenmektedir. Günümüzde ise toprak kayması riski en üst seviyeye tırmanmıştır. İvedilikle toprak kaymasına çözüm bulunmalıdır.

Bu nedenle, yaklaşık 3 bin nüfuslu Camiikebir Mahallesi’nde bulunan 278 konut ve 232 işyeri olmak üzere, toplam 512 yapı risk altındadır. Tahliye kararı alınmış olmasına karşın bulunduğu konum itibariyle tarihten buüne doğudan gelmesi muhtemel tehditlere karşı tampon görevi görmesi ve Maden halknının başka bir bölgeye taşınmak istememesi sebebi ile belediye başkanlığının önerdiği alternatif sahalardan birin afetzedeler için ivedilikle yeni bir imarın oluşturlması gereklidir. Bu amaç doğrultusunda TOKİ’nin harekete geçmesi oldukça önemlidir.

“YAKLAŞIK OLARAK 26-27 BİN TL’LİK BİR BÜTÇE İLE TALEPLERİN KARŞILANMASI GÖRÜLMEKTEDİR”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2019 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ”e göre IV-A Grubu yapılan yaklaşık maliyeti bin 270 TL/m2 olarak belirlenmiştir. 52 bin 280 (m2) x bin 270 (TL/ m2) = 66 milyon 395 bin 600 TL + KDV = 78 milyon 346 bin 808 TL’lik bir ödeneğe ihtiyaç duyulduğu mahallede 3 bin kişinin yaşadığı düşünüldüğünde kişi başı yaklaşık olarak 26-27 bin TL’lik bir bütçe ile taleplerin karşılanması görülmektedir” dedi.