Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Televizyonlarımız Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın da arasında yer aldığı Anadolu Yayıncılar Derneği'nin korona virüs tedbirleri çerçevesinde dar kapsamlı olarak gerçekleştirilen "Anadolu Sohbetleri" programına konuk oldu.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bakan Selçuk, yeni korona virüs nedeniyle verilen tatilin uzayıp uzamayacağının durumun seyrine bağlı olduğunu kaydetti.

SELÇUK: GEÇİCİ BAZI PROBLEMLERİ GİDERMEKLE MEŞGUL OLURSAK KÜÇÜK BİR SAPMANIN PERSPEKTİFİNDE NE KADAR BÜYÜK SAPMALARA YOL AÇACAĞINI UNUTURUZ.

Eğer biz sadece virüse odaklı olarak geçici bazı problemleri gidermekle meşgul olursak küçük bir sapmanın perspektifinde ne kadar büyük sapmalara yol açacağını unuturuz. Tatilin yada 23 martta eğitime ara verdik ben ara tatile tatil diyorum ben normalleştirmekten yanayım tabi okul başlayınca da tatil demiyoruz eğitim demek durumundayız. Bu tatil uzayacak mı bütün bakış açımız tamamen dünyadaki somut verilere bağlı olarak bilim kurulun paylaştığı bilgilere bağlı olarak anlık olarak değişmektedir dolayısıyla biz burada söyle olur böyle olur demekle bir karar almak değil de olasılıklar üzerinden a senaryosu b senaryosu gibi senaryolar üzerinde duruyoruz şöyle bir durum olursa şöyle olur gibi senaryolar üzerinde hareket ediyoruz.

Selçuk, sınava girecek çocukların psikolojisinin de önemli olduğunu belirterek, sınavların zamanında olmasını istediklerini kaydetti.

SELÇUK: MEVZUAT GEREĞİ OLARAK BAKMIYORUZ AYNI ANDA BİR ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİNİ DE MERAK EDİYORUM.

Netice itibariyle sınav ve benzeri konular gündeme geldi biz meseleye yönetmenlikte mevzuat gereği olarak bakmıyoruz aynı anda bir çocuğun psikolojisini de merak ediyorum. Bu sebeple toplumu rahatlatmamız lazım sınav ne zaman olacaksa olacaktır. Evlatlarımız yüz yüze ne eğitim gördünüz şunlardan şu konuları tamam sizler rahatlayın biz bunlardan sizleri sorumlu tutacağız deriz. Temel yaklaşımımız sınavı ertelememek biz sınavın zamanında olmasını isteriz çünkü çocuklarımız sınavlarımıza ona göre hazırlıklar yapıyor.

Uzaktan eğitim sürecinin merkezinde TRT iş birliğinde

gerçekleştirilecek televizyon yayınlarının olduğunu aktaran Selçuk, bir evde farklı sınıflara giden öğrencilerin olabileceğini, bunun için de televizyondan tekrar yayınların olacağını söyledi.

SELÇUK: SINAVA GİRECEK ÖĞRENCİLERİN İNTERNETE ULAŞMASI İÇİN 8 GB İNTERNET VERDİK

Televizyona erişe bilirlik ile ilgili çok küçük bir ihtimal var bir çocuğun televizyona ulaşma imkanı yoksa mutlaka sağlayın bir çocuğun internete ihtiyacı varsa sağlayın bakın biz sınava girecek öğrencilerin internete ulaşması için 8 GB internet verdik her öğrenciye biz destek sağladık bakın bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

Neden biz televizyonu devreye soktuk Türkiye’de hanelerdeki televizyonların niteliğine baktık televizyonların %32 SD televizyon geri kalanları ise HD televizyon biz bu araştırmayı yapma nedenimiz biz HD Televizyon kanalı yayını açarsak evinde SD televizyon olanı bunu izleyemeyecek o zaman bir problem olacaktı. Biz onun için 6 kanal açtık 3 HD 3 SD olacak şekilde.

Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) uzaktan eğitim süreci sonrasında da aktif olarak kullanılacağına dikkat çeken Bakan Selçuk, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

SELÇUK: YÜZ BİNLERCE İÇERİK OLUŞTURDUK VE TÜM BUNLARIN HEPSİNİ ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRDİK

EBA ile ilgili bir değişiklik Yaptık olurda belirli videolar filan var ama bunu uluslararası dijital içerikler olarak hazırladık. Bizler o standartlarda öğrenciyi bireysel ihtiyacına erişim olarak 7 8 basmakta değil de 1- 2 basmakta ulaşa bileceği kullanıcı dostu bir EBA hazırladık. Yüz binlerce içerik oluşturduk ve tüm bunların hepsini uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirdik.