“Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına; İl Müftü Yardımcıları Hatice Arslan ve Muhammed Zahid Belek, Personel ve İdari Mali İşler Şube Müdürü Ali Gün ve Din Hizmetleri ve Eğitimi Şube Müdürü Kaya Oflaz katıldı.

SARIKAYA: AZİZ ŞEHRİN AZİZ İNSANLARINI KONSERİMİZE DAVET EDİYORUM

İl Müftülüğü’nde düzenlenen basın toplantısında Din Görevlileri Haftası ve 3 Ekim’de düzenlenecek konser ile ilgili olarak bilgiler veren Müftü Yusuf Sarıkaya, “Bilindiği üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2003 yılından bu yana 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır. Dolayısıyla bu hafta münasebetiyle bir dizi programlar icra edeceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığımız “Cami ve Hayat” isimli bir kitap hazırladı ve bu kitapları Türkiye ve yurtdışına gönderdi. Tabi il düzeyinde çeşit programlar düzenleyeceğiz ama özellikle şunu belirtmek istiyorum. Harput’un yetiştirdiği değerlerden olan, Erzurum’da alay imamlığı, Yemende alay imamlığı ve Türkçe hocalığı yapmış olan ve aynı zamanda şehrimizde önemli şahsiyetlerden olan Prof. Dr. Süleyman Ateş ve Mustafa Türkgülü gibi hocalarımızın hocalığını yapan Merhum Muharrem Hilmi Efendi’nin 30’a yakın eseri Bestehan Mehmet Kemiksiz tarafından bestelenmiştir. Bilindiği üzere Mehmet Kemiksiz, Türk Tasavvuf Musikisi alanında bilinen önemli şahsiyetlerdendir. Sayın Valimizin himayelerinde ve Belediyemizin katkılarıyla 3 Ekim Perşembe günü saat 19:30’da Muharrem Hilmi Efendi’nin 15 eserinden oluşan bir konser programı düzenlemiş bulunuyoruz. Mehmet Kemiksiz ve ekibi Enderun Hafızlar Topluğu ilimizde güzel bir konser vereceklerdir. Müftülük olarak bu konuda tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Bu vesile Sırrî mahlasıyla çok sayıda divanı bulunan Muharrem Hilmi Efendi’nin eserlerinden oluşan konserimize aziz şehrin aziz insanlarını davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

SARIKAYA: HAFTAMIZIN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM

Hafta vesilesi ile tüm Din Görevlilerinin haftasını tebrik eden Müftü Yusuf Sarıkaya, “Diyanet İşleri Teşkilatı’nda veya başka yerlerde din hizmeti sunup ahirete irtihal etmiş olan bütün hocalarımızı rahmetle yâd ediyoruz. Emekliye ayrılmış hocalarımıza da çocukları ve sevdikleri ile birlikte uzun ömürler niyaz ediyoruz. Ayrıca çalışan kıymetli hocalarımız içinde başarılar temenni ediyor, haftamızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

SARIKAYA: CAMİLERİMİZ İŞLEVSEL HALE GETİRİLMELİ

Ülkemizin mührü olan camilerin proje ve inşasında önemli eksikliklere dikkat çeken Müftü Yusuf Sarıkaya, “Özellikle camilerimizin erişim ve ulaşıma çok müsait şekilde yapılması lazım. Yani altı iş yeri görüntülü camiler, ikinci üçüncü camiler, içerisinde gençlik merkezi ve kadınlara ait yer olmayan, sadece erkeklere hitap eden, çocukları ve kadınları görmezden gelen projelerden artık vazgeçmeliyiz. Camilerimize, kadınlar, çocuklar, gençler ve engelliler ulaşabilmeli. Bundan sonraki projelerde bu hususlara dikkat edilmesini özellikle vurguluyorum. Ayrıca şunu da ifade etmek istiyorum. Ne olur cemaati olmayan, tarlalara ve çeşitli yerlere sadece hayır olsun diye cami yapmak yerine cemaati olan yerlere ve ihtiyaca binaen büyüklükte camiler yapalım. Elbette camiler bizim ülkemizin mührüdür. Ama biz onu işlevsel hale getirmezsek vebali bizde olur. Onun için cami hayatın içinde, hayat da caminin içinde olmalı. Bu sözlerim yanlış anlaşılmasın. Merkezi yerlere büyük camiler, nüfusu az olan yerlere ise butik camiler yapmalıyız ki böylelikle toplumun hayır duyguları işlevsiz hale getirilmesin. Aziz şehrin insanlarını camilerimize, din görevlilerimize ve Diyanet camiamıza sahip çıktığı için çok çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SARIKAYA: DİYANET VAKFI ÖĞRENCİ YURTLARIMIZ HAZIR

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak TDV bünyesinde üniversite öğrencilerine yönelik olarak yurt hizmeti verdiklerini hatırlatan Sarıkaya sözlerini şöyle tamamladı:

“Elazığ’da Diyanet Vakfımıza ait erkek ve kız öğrencilerimiz için Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu açılmıştır. Erkeklerinki Ahmet Aytar Meydanı’nın karşısında, kız öğrencilerimizin yurdu ise Üniversite mahallemizdedir. Diğer yurtları da bizim yurtlarımız olarak görüyorum. Bu vesile ile bugün açılmış olan üniversitelerimizde eğitim öğretim gören bütün öğrencilerimize Allah’ın zihin açıklığı vermesi temennisiyle başarılar diliyor saygılarımı sunuyorum” diye kaydetti.

Basın toplantısının ardından Müftü Sarıkaya DİB tarafından yayınlanan “Cami ve Hayat” isimli kitabı basın mensuplarına hediye etti.