Aşure gününün habercisi olan; İslam alemi için de ayrı bir yere sahip Muharrem ayı 31 Ağustos Cumartesi günü başlıyor.

“Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir ay olarak biliniyor.

YEŞİL: İNSANLARIN İNCİTİLMEYECEĞİNİ İÇEREN BİR AY

Elazığ Cem kültür Vakfı Başkanı Cafer Yeşil, “30 Ağustos akşamleyin saat: 00.00 itibariyle niyet ederek, 12 imamların orucunu yani muharrem ayı orucunu tutmaya niyet edip, cumartesi günüde orucumuz 1.günü olacak. Muharrem ayı denilince Arapçadan geldiğini ve haram aylar olduğunu ve muharrem ayında savaşların olmadığını, kan dökülmeyeceğini, insanların incitilmeyeceğini içeren bir ay” dedi.

YEŞİL: MUHARREM AYI ALEVİ TOPLUMU İÇİN YAS VE MATEM AYIDIR.

Muharrem ayının alevi toplumu için yas ve matem ayı olduğunu ifade eden Yeşil, “Özellikle muharrem ayı alevi toplumu için yas ve matem ayıdır. Bu yas ve matem ayında da mümkün olduğu kadar iki kurala çok dikkat eder alevi topluluğu, birincisi hiçbir canlıyı incitmemektir. Et yemiyoruz. Et yemememizin en büyük sebeplerinden biri de 12 imamlarda yani muharrem ayın da hiçbir canlıyı incitmemektir. Bu kesin bir kuraldır. İkinci kural ise, bildiğiniz gibi su içilmemesidir. Suyun içilmemesinin özelliği de kerbelada Hz. Hüseyin’in o masumlarla beraber şehit edilmesinde yezit tarafından bir damla su bile verilmemiştir. Ve çoğu masumların orada susuz şehit edilmesidir. O nedenle orada yapılan zulme karşı toplumumuzun buna karşı bir duyarlılık göstermesidir” diye kaydetti.

YEŞİL: 12 GÜN BOYUNCA AŞEVİNDE İFTAR ORUCU İÇİN YEMEKLER HAZIRLIYORUZ

Başkan Yeşil, “Diğer bir husus ise, biz 12 gün boyunca burada oruç açma diyoruz. Yani insanlar orucunu 12 gün tutuyor. Biz burada 12 gün boyunca aşevinde iftar orucu için yemekler hazırlıyoruz. Buraya herkes katılabilir. Oruç tutmuş, tutmamış hiçbir anlam ve önemi yok. Önemli olan o orucu hissedip gelip burada beraber o lokmaları paylaşmaktır. Bir diğer nokta ise, mümkün olduğu kadar oruç dönemlerinde imkanları varsa yemek öncesi 1 saat önce burada olursa dedelerimiz burada sohbet veriyor. O sohbetleri de dinleme fırsatları olur” diye konuştu.