Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremde en ciddi hasarı alan illerden olan Adıyaman’da 4 bin 431 kalıcı deprem konutu için temel atma töreni düzenlendi.

ERDOĞAN: HİBE SEVİYESİNDE BİR USULLE TESLİM EDİYORUZ

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ’da yapılan çalışmalara değinerek deprem konutlarının vatandaşlara hibe seviyesinde teslim ettiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her depremzede aileye 10’ar bin lira ödeme yaptık. Yakınları vefat edenlere acil ihtiyaçları için 100’er bin lira veriyoruz. Taşınma desteği olarak kiracı, ev sahibi ayrımı yapmadan 15 bin lira ödüyoruz. Kira desteği olarak da aylık 3 bin lira ile 5 bin lira arasında yani yılda 36 bin lira ile 60 bin lira arasında ödeme yapıyoruz. Misafirhanelerde, yurtlarda, otellerde, konteyner kentlerde kalanların tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Üretimi desteklemek, çarkları yeniden döndürmek için, sanayicilerimize, esnaflarımıza sunduğumuz ilave imkanlar var. Mazot, gübre, hayvancılık, yem bitkileri ve su ürünleri gibi desteklerle çiftçilerimizin zararlarını telafi ediyoruz. Dolayısıyla kalıcı konutlar yapılana kadar vatandaşlarımıza yüz binlerce liraya tekabül eden bir maddi desteği zaten sağlıyoruz. Değerli kardeşlerim, diğer afetlerde komutların maliyetinin neredeyse üçte biri bedelle iki yıl ödemesiz, yirmi yıl vadeyle verdik. Herhangi bir faize tabi olmayan bu ödemeler cüzi bir rakamla başlıyor ve gelirlerdeki rutin artışlarla birlikte kısa sürede nispeten daha da az bir miktara düşüyor. Mesela bir önceki Elazığ depreminin ardından inşa ettiğimiz iki artı bir evlerin aylık ödemesi 510 liradan, üç artı bir evlerin aylık ödemesi 730 liradan başlıyor. En büyük metrekareye sahip üç artı bir evde bu ödeme 990 liraya ve toplam borçla 214 bin liraya ancak çıkıyor. Evlerini de benzer rakamlarla hak sahiplerine veriyoruz. Vade süresi olan 20 yılın sonuna kadar aylık ödeme miktarı sabit kalıyor. Borcunu peşin kapatmak isteyenler yüzde 20 indirimden yararlanıyor. Şayet vatandaşımızın mülkünün yeriyle ilgili kamulaştırma ve benzeri bir durum varsa onun ödemesi ayrıca yapılıyor. Evinin sigortası olan vatandaşlarımız oradan da ödeme alabiliyor. Netice itibariyle süreç içinde yapılan ödemeler ve verilen destekler göz önüne alındığında, devlet deprem konutlarını vatandaşlarına hibe seviyesinde bir usulle teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını değerlendiren Güneykent Mahalle Muhtarı Necati Karataş konut fiyatlarını uygun bulduklarını belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğana teşekkürlerini sundu.

KARATAŞ: CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Karataş, “Şuan itibariyle bir kapısını ve parkesini alamayacağımız bir fiyat ile cumhurbaşkanımız bu müjdeyi verdi. Tabi 2+1 konutların şerefiye farkıyla birlikte taksitlerinin 500 ile 720 arasında olacağını söyledi. Yine 3+1 konutların şerefiye farkıyla 990’a tekabül edecek. Peşin ödemelerde 210 bin lira civarında 3+1’lerin olacağını söyledi. Buna yönelikte yüzde 20 bir peşin ödeme indirimi de olması durumunda hibe seviyesinde olacak. Ödemeler çok makul. Bundan dolayı Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.