Depremin ardından evleri ve dükkanları teslim edilmeyen Mustafapaşa Mahallesi sakinleri, Siyasi Parti, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Muhtarların da desteğini alarak, seslerini yetkililere ulaştırmaya çalıştılar.

ERDEM: ESNAFLARIMIZ VSIKINTILI OLDUKLARINI ANLATIYORLAR

Mahalle sakinlerine destek veren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Cemil Erdem, “Buradaki bu vatandaşlarımızın, esnaflarımızın bu TOKİ tarafından yapılan binalardan, dükkanlardan, iş yerlerinden dolayı çok sıkıntılı olduklarını anlatıyorlar bu değerli kardeşlerimiz. Tabi ki bu sıkıntıların bir an evvel giderilmesi noktasında ben buradan ilgili makamlara, ilgili kurumlara sesleniyorum. Bir buçuk yıla yakındır halen daha adamların dükkanları, evleri, iş yerleri yapılıp faaliyete geçmemiş. Bu çok ciddi manada sıkıntılı bir konu. İnsanlar perişanlar. Sadece ayda 900 lira para vermekle bu insanları besleme şansınız ve imkanınız yok. Sadece BAĞ-KUR primlerini ödemiş oluyorsunuz. Başka da bir şey yok. Bu olay çok ciddi manada çok hassas bir konu. Hep durmadan konuşuyoruz; Elazığ’ı yücelteceğiz, Elazığ’ı büyüteceğiz, Elazığ’ı şaha kaldıracağız diyenler maalesef buradaki sıkıntıları biz yerinde görüyoruz. Bu konuları açıklayan değerli yetkililerimizde bu konuya mutlaka kulak vermeliler” ifadelerini kullandı.

GÜL: BUNLAR BUGÜNÜN SIKINTILARI DEĞİL

Elazığ Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Gül,  “Biz depremin ilk gününden belli bakanlarımız buraya geldiği günden itibaren muhtar arkadaşlarımızla beraber her gün gece sabahlara kadar İLBANK’ta sabahladık. Bakanlarımıza sıkıntılarımızı anlattık. Neler yapılması gerektiğini, insanların, Elazığ insanının ne talep ettiğini kendilerine ifade etmeye çalıştık. Milletvekillerimize, belediye başkanımıza, diğer yetkili kurumlarımıza Elazığ’da bir ortak akılın oluşturulup o ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini, esnafın ne istediğini, vatandaşın ne istediğini dinleyip ona göre yapılaşmanın yapılmasını talep ettik. Fakat maalesef devlet içinde devlet; biz bunu yüzlerine de söyledik. TOKİ bir rant kuruluşu. Rantsal hareket ediyor. Sadece kendi menfaatiyle hareket ediyor. Bu sıkıntıları Mustafapaşa’da daha önceden de dile getirdik. Bunlar bugünün sıkıntıları değildi” şeklinde konuştu.

TOP: KREDİLER ERTELENSİN

Bakkallar Odası Başkanı Cebrail Top, “Depremde zarar gören esnaflarımıza biz kredi kullandırdık. Bu kredilerin ertelenmesini neden söylüyorduk? Bugün şu dükkanların halen daha vergi mükellefleri devam ediyor. Halen sorumlulukları devam ediyor. Ama çekmiş oldukları krediler; aydan aya üç ayda bir bunlar ödeniyor. Biz diyoruz ki bu krediler ertelensin. Şu an esnaf mağdur. İnanın çektiği krediler faize dönüştü” dedi.

KAPLAN: VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR EDİLDİ

CHP Eski İl Başkanı Zeki Kaplan, “Kimi insanımıza 2+1 evler verildi kimisine 3+1 evler verildi. Birinci bodrum, ikinci bodrum denilen bir ucube bina yapısıyla vatandaşlarımız mağdur edildi. Esnaflarımız dükkanlarında 100 metrekare, 150 metrekare olan dükkanları 20 metre, 30 metre, 50 metrekare verildiğini ifade ettiler. Vatandaşlarımızın 100 metre ise 100 metre, 200 metre ise 200 metre dükkanlarının verilmesi lazım. Ve kendi muhitlerinde verilmesi lazım” diye konuştu.

ÇAKMAK: MUSTAFAPAŞA’YI ŞU ANDA GÖÇE MAHKUM ETTİLER

Mahalle Muhtarı Yusuf Çakmak, “Kimse derdini anlatamadı. Proje nasıl olacak, nasıl oldu, nasıl olacak, 2+1’mi, 3+1’mi ne olduğu belli değil. Ben bunu bakan beye de söyledim. Hastane koridorları gibi, cezaevi koridorları gibi evleri yaptılar. Adamın 160 metre evi vardı. Şu anda getirmiş 80 metre ev verecek. Aklına yatarsa. Zaten Mustafapaşa’yı şu anda göçe mahkum ettiler. Mustafapaşa’dan şu anda 400-500 kişinin üzerinde aile terk etti. Zafran’a, başka yerlere gittiler. Sıkıntılar çok. Esnafın sıkıntıları çok. Adamın 100 metrelik dükkanını getirmişler 50 metre etmişler, 40 metre etmişler. Ne olacağı belli değil” diye ifade etti.

Konuşmalar sırasında bir kadın da fenalık geçirdi.

VİDEO