Nevin Ertay: Doğu Türkistanlı Kadınlara Ses Verin

Genç İHH Elazığ Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Elazığ Öğretmenevi önünde basın açıklaması düzenledi. Elazığ Genç İHH Bayan Sorumlusu Nevin Ertay açıklamasında, “Türkistanlı kadınların Çin’in işgal süreciyle birlikte gelen sistematik ihlallerinin korkunç bir seviyeye ulaştığını dünyaya duyurmak, atılamayan çığlıklar adına başlatılmıştır.” dedi.

Nevin Ertay: Doğu Türkistanlı Kadınlara Ses Verin

Genç İHH Elazığ şubesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bugün Elazığ Öğretmenevi önünde basın açıklaması yaptı.

Elazığ Öğretmenevi önünde düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda STK üyesi katılarak pankart açtı.

ERTAY: SADECE KADINLARA YÖNELİK İHLALLER, KORKUNÇ SUÇLARDIR

Elazığ Genç İHH bayan sorumlusu Nevin Ertay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında, “Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve bizler bugün burada dünyadaki tüm kadınların eşit, hür ve insani yaşam koşullarına ulaşabilmeleri için toplanmış bulunuyoruz. Doğu – Batı fark etmeksizin her kadının öncelikle yaşama, giyinme, yeme-içme, inanç ve ibadetlerini özgürce ifa etmesi gayesiyle birleşiyoruz. Kadınlarımızın ötekileştirilmemesi, zulüm görmemesi ve baskın ideolojilerin galip geldiği coğrafyalarda sesini duyuramamasından dolayı tüm kısık seslerin nidası olmak adına farklı meydanlardan farklı megafonlardan aynı cümleleri zulme karşı kaldırıyoruz! Ele geçirilen Doğu Türkistan bölgesinde illegal yollarla kurulan toplama kamplarında kadınlığı, anneliği ve en başta insanlığı gasp eden bu işgali kınıyoruz. 8 Mart gününün anlam ve önemine binaen amacımız; Doğu Türkistan başta olmak üzere yaşayan her kadının onuruyla, inancıyla ve öz benliğiyle hayatına devam edebilmesi. Rızasız ve anlaşmasız yapılan erdem dışı muamelelerin son bulması. Çalınan, el konulan, yok sayılan hakların iadesi. Muhacirliğin ve göçün sürüklediği göçebe hayatın, dehşet verici ölümlerin açlık ve sefaletin bitmesidir. Günümüzde Doğu Türkistan’da olduğu gibi kadınlar savaşların en çok kaybeden cephesi olmuştur. Suriye, Yemen, Libya, Filistin ve Mısır’da çatışma ortasında kalan kadınların uluslararası sözleşmelerdeki haklarını en güçlü puntolarla yazıp altını çizerek ihlal edildiğine dikkat çekmek ve bu ihlallerin son bulması için kanunların icra edilmesi gerekliliğini ortaya koymak üzere harekete geçildi. Bu hareket Doğu Türkistanlı kadınların Çin’in işgal süreciyle birlikte gelen sistematik ihlallerinin korkunç bir seviyeye ulaştığını dünyaya duyurmak, atılamayan çığlıklar adına başlatılmıştır. Başlarda Çin Komünist Partisi yönetiminin tamamen kapalı tutup saklamaya çalıştığı bu ihlaller kamp şahitlerinin ve gerçekliği ispatlanan raporların, işkencenin ve sistematik soykırımın boyutlarını dünyanın gözü önüne sermiştir..” sözlerine yer verdi.

ERTAY: KAMPLARDA UYGULANAN ZORBALIKLAR

Ertay, “Haksız ve keyfi tutuklama, hapsedilme, İşkence ve toplu tecavüz, Zorunlu kürtaj ve kısırlaştırma uygulaması, Asimilasyon, öz benlik kaybettirme provakasyonları, Dini anlam ifade eden isimlerin değiştirilmesi, Aile Olmak Projesi adı altında ev içine Çinli erkeği zorla kabul ettirme, evlendirme, Zorla Çin’in uzak bölgelerine taşınarak, buralarda zorunlu çalıştırma, Aile parçalanması ve çocukların annelerden alınması, Kılık kıyafet ve etnik, kültürel ve inanca dair pratiklerin tamamen yasaklanması, Ömür boyu çalışmaya mahkûm edilecek şekilde, sistematik para cezaları. Sadece Doğu Türkistan Hoten bölgesindeki 15.000 kadının tutulduğu bir kamp olması çok sayıda kadının sesi olmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha göz önüne sermektedir” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Sosyolog
Sosyolog - 2 yıl Önce

Bu ulkenin sosyologlara ihtiyaci var aile danismanlarina ihtiyaci var cunku bolunmus aileler var cunku ahlaki yinden cokuntu var cunku gencligimiz hergun fay hattina yaklasiyor ama ne yazikki bu meslek gruplarindan bir tane alim yok acilen ihtiyac oldugu halde hic kimse umursamiyor aile danismanligi projesi ne oldu soran yok yazik cok yazik kadinlarimizin gunu kutlu olsun

SIRADAKİ HABER

banner137