AK Parti Elazığ Milletvekili ve TBMM İHİK Başkanı Ömer Serdar, akademisyen ve stratejilerle birlikte Afrin, Küresel Enerji Savaşları ve 28 Şubat Sürecini, Kanal 24 ekranlarında yayınlanan 24Kafe programında değerlendirdi.

“TÜRKİYE TEHDİT ALGISIYLA İÇE KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Ortadoğu Coğrafyasında yaşanan olayların yeni dengelerin oluşturulmasında göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Serdar, “Belki önceki yapılanmada Osmanlı’nın varisi olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ancak kendi sorunlarımızla boğuşurken buralara çok müdahil olamadık ama bugün artık sahada olmak durumundayız. Çünkü bizim hemen kıyımızda cereyan eden bir hadise var, kıyımızda bir yapılanma oluşturuluyor, bir koridor oluşturuluyor. Bu koridor terör örgütü üzerinden oluşturuluyor. Türkiye bu tehdit algısıyla özellikle içe kapatılmaya çalışılıyor. Yaşadığımız süreçlere baktığımız da özellikle içeride de terörle mücadele ederken, özellikle ilanlarına baktığımızda bu bir Türkiye’yi içe kapatma süreciydi. Bu içe kapatma sürecinde buradaki yapılanmaya bigane kalmasını sağlamaktı. Ama 15 yıllık o müstakar iktidar ve buradaki niyeti yapılanmayı kurulmaya çalışan yeni dünya düzenini gördü ve müdahil olmaya çalıştı” ifadelerini kullandı.

“KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESMEK ZORUNDA KALDIK”

Serdar, Türkiye’nin Afrin’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı ile savaşmadığını terörle mücadele ettiğini vurgulayarak, “Biz NATO’nun sınırı değil miyiz burada? Şu an Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sınırı aslında Güney’de NATO sınırı. Bu ittifak içerisinde biz müttefiklerimizden bekleriz ki bu sınır güvenliğini birlikte sağlayalım ama bu yok. Bir bakıyorsunuz işte tırlarca silah yardımı terör örgütüne yapılıyor, uçaklarla yardım yapılıyor, lojistik olarak destekleniyor. Siz bunu dünyaya söylediğinizde veya muhataplarına söylediğinizde o muhataplarda tek Amerika ile de karşı karşıya değiliz, Pentagon ayrı, Beyaz Saray Sözcüsü ayrı. Burada bakıyorsunuz bir söylenen yarın ötelenmiş oluyor. Dolayısıyla Türkiye’de artık bu realite ile hareketle gerekli diplomatik girişimlerini yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorunda kaldık” şeklinde konuştu.

“MİLLİ ÇIKARLARIMIZIN GEREKTİRDİĞİNİ YAPACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Afrika’ya gerçekleştirdiği ziyareti de değerlendiren Ömer Serdar, “Biz Afrika’da da, Avrupa’da da, Amerika ile ilişkilerinde de, Asya ilişkilerinde de sonuçta milli çıkarımız neyi gerektiriyorsa, insani duyarlılığımız neyi gerektiriyorsa buda bizim tarihsel misyonumuzdur. Bu ilişkileri kurarak geçineceğiz. Türkiye’nin vizyonu da bu” dedi.