Elazığ İl Sağlık Müdürü Cahit Polat 3-9 Kasım “organ bağışı haftası” nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

“ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR”

Elazığ İl Sağlık Müdürü Cahit Polat, “Organ bağışının yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Bakanlığımız tarafından her yıl ilk başarılı organ naklinin yapıldığı tarih olan 3 – 9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağışı Haftası” düzenlenmekte ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

“BİRÇOK VATANDAŞIMIZ ORGAN BEKLERKEN HAYATINI KAYBETMEKTEDİR”

Tedavisi sadece organ veya doku nakli ile mümkün olan hastalarımızın sayısı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artmaktadır. Bugün ülkemizde 22.359 kişi böbrek, 2.129 kişi karaciğer, 1.071 kişi kalp ve 285 kişi pankreas beklemekte olup, toplamda ise 25.821 kişi organ ve doku nakline ihtiyaç duymaktadır. 1 kişinin bağışlayacağı organların tam 8 kişiye umut olabileceği mümkünken bağış yetersizliğinden dolayı birçok vatandaşımız organ beklerken hayatını kaybetmektedir.

“SON DERECE ZORLU BİR YAŞAM ŞEKLİ”

İlimiz genelinde 462 hastamız diyaliz hastası olarak haftanın 2 veya 3 günü diyaliz cihazlarına bağlı şekilde yaşamlarını devam ettirmektedir. Bu durum hem hastalarımız hem yakınları için gerek maddi gerekse manevi olarak son derece zorlu bir yaşam şekli olarak karşımıza çıkarken, ülkemiz için de sağlıklı ve çalışan insan gücü bakımından büyük bir kayıptır. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 06.03.1980 tarih ve 196 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu bildirilmiş olup, ayrıca Maide Suresi 32. Ayet’ te “Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” beyan edilmiştir.

“ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA AİLELERİMİZİ DE BİLGİLENDİRMEK FAYDALI OLACAKTIR”

Vatandaşlarımızın organ bağışında bulunabilmeleri için ilimizde bulunan tüm hastanelere, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezlerine başvurarak bağış formunu doldurmaları yeterlidir. Yoğun bakım şartlarında beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin, en az 2 uzman hekim tarafından beyin ölümü tespitinden sonra, yasal vasisi olan ailesi ile yapılan görüşme neticesinde organları bağışlanabilmektedir. Bu nedenle organ bağışı konusunda ailelerimizi de bilgilendirmek faydalı olacaktır. Organ bağışında Avrupa’ da nakiller daha çok kadavra üzerinden yapılırken ülkemizde ne yazık ki nakiller daha çok canlı donörlerden yapılmaktadır.

“ÖNEMLİ BİR VATANDAŞLIK GÖREVİ OLDUĞUNUN FARKINA VARMALIYIZ”

Bu nedenlerle sağlıklı insanlar olarak bizler bu durumu göz ardı etmemeli ve organ bağışı konusunda empati kurarak organ bağışının ne kadar önemli bir vatandaşlık görevi olduğunun farkına varmalıyız. Elazığlı vatandaşlarımızın bu konuda gerekli ilgi ve duyarlılığı göstereceğini temenni ederken, ilimizdeki etkinliklere katılarak bizlere destek veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür eder huzurlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim” dedi.