Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çatalharmanı Köyü’nde badem haşatının başlaması nedeniyle etkinlik düzenlendi.

310 dönüm arazi üzerinde badem üretimi yapan İkibacı Çiftlik Sahibi Cemil Baytaş, beş yıl önce badem ağaçlarının ekimini yaptıklarını söyledi.

BAYTAŞ: ARAZİ MİKTARIMIZ 310 DÖNÜM

Cemil Baytaş, “Bahçemiz 5 sene önce kurulan bir bahçe. Şuan 3, 4 ve 5 yaş olmak üzere üç farklı ağaç çeşidi bulunmakta. Toplam arazi miktarımız 310 dönüm. Suyumuzu barajdan çekiyoruz ve bahçemiz sulu bir bahçe. Geçen yıl ilk hasadımızı aldık. İç piyasada perakenden pazarladık. Bu sene geçen seneye oranla bahçenin yaşı gereği ürün biraz daha fazla” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan da, Elazığ’da 19 bin dekar alanda badem ekimi yapıldığını vurguladı.

KARAHAN: 4 BİN TONUN ÜZERİNDE BİR BADEM ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Müdür Turan Karahan, “Daha önce Elazığ’da sadece tarla sınırlarında dikimi yapılan badem bitkisi şuanda 19 bin dekar alanlara ulaşmış modern badem bahçelerinden oluşuyor. Yıla ve iklime göre değişmekle birlikte yıllık Elazığ ilinde ortalama 4 bin tonun üzerinde bir badem üretimi gerçekleştirdik. Özellikle Türkiye’de stratejik bir ürün olan sanayide ve çerezlik olarak kullanılan bu üründe bu denli üretimin her yıl artması hem ilimiz hem bölgemiz hem de ülke tarihimiz, ekonomimiz ve tarımımız açısından çok önemli” dedi.

ORKÖY destekleri ile ilgili bilgiler aktaran Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner ise, köylülere ceviz ve badem ağacı desteği sunduklarını ifade etti.

ÇETİNER: HİBE DESTEKLERİMİZ MEVCUTTUR

Müdür Muhammed Salih Çetiner, “biz orman köylülerimizin özellikle süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, güneş enerjisi, yalıtımı ve benzeri çalışmaların yanı sıra köylülerimizin gelir düzeyini arttırmak onlara katkı sunmak amacıyla ceviz ve badem özel ağaçlandırmaları kapsamında hibe desteklerimiz mevcuttur” dedi.

Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları konuşmasında pişmanlığından bahsetti.

Konuşmaların ardından Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan badem ve sütünden elde edilen soğuk baklava tanıtıldı.