31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Palu’da AK Parti’nin adayı Efraim Ünalan başkanlık yarışını kazanmış ve Palu Belediye Başkanlığı görevine başlamıştı.

Ancak Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ İl Teşkilatı Palu Belediye Başkanlığına seçilen Efrayim Ünalan’la ilgili olağan üstü itirazda bulunmuş, yapılan itirazların incelenmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu, Ünalan’ın mazbatasının alınmasına karar vermişti. Gelişen hukuki sürecin ardından mazbatası elinden alınan Efraim Ünalan’ın ardından boşalan başkanlık koltuğuna YSK tarafından Belediye Meclis üyelerinden bir ismin seçilmesine karar verilmişti.

YSK’nın kararının ardından Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım yazılı bir basın açıklaması ile Palu Belediye Meclis üyelerine seslenmiş ve 30 Mayıs Perşembe günü Meclis üyelerinin bir araya gelerek, belediye başkanını seçmesini istemişti.
Bu çağrının ardından Palu’da hareketlilik vardı. Sabah 10’da bir araya gelecek olan meclis üyelerinden AK Parti cephesi, başkanı seçmek için başkanlık makamında MHP grubunu beklemeye başladı.

Seçimleri AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, ve yönetim kurulu üyeleri de takip etmek için Palu’ya geldiler.

Saat 10’da başlaması beklenen seçimlerde, AK Parti’nden hazır bulunan 5 meclis üyesi, bir süre Milliyetçi Hareket Partisi’nden 4 meclis üyesinin toplantıya katılım sağlamasını bekledi.

Bekleyişin ardından MHP cephesinden katılım sağlanamayınca yeterli çoğunluk sağlanamadı ve seçimler tutulan tutanakların ardından Cuma gününe ertelendi.