İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” etkinlikleri kapsamında bir açıklamada bulundu.

“2030 YILINDA 8 MİLYON İNSANIN HAYATINI KAYBEDECEĞİ TAHMİN EDİLMEKTEDİR”

Her yıl dünyada yaklaşık olarak 6 milyon insanın tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak öldüğünü ve bu ölümlerin 600 bininin sigara dumanından pasif içiciliğe bağlı olduğun dile getiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat yaptığı açıklamada “Bu konuda yeterli önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında 8 milyon insanın tütün ve tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir” dedi.

“SİGARAYI BIRAKMAYA KARAR VERMEK TEDAVİNİN İLK ADIMIDIR”

Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Polat “Bu hastalığı bertaraf etmek için öncelikle kararlı bir duruş sergileyerek tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmalıyız. Sigarayı bırakmaya karar vermek tedavinin ilk adımıdır. Sevdiklerimiz için, sevenlerimiz için, bu gün ve yarınlarımız için, bu adımı atmanın bu gün tam zamanı. Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta ile 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasında ise öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10. yılın sonunda akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu bilinmektedir. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iner” diye konuştu.

“SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ ÜCRETSİZ OLARAK HİZMET VERMEKTEDİR”

Bu güne yeni bir başlangıç için, sigara bağımlılığının bir hastalık olduğunu kabul edip tedavi için vatandaşların en yakın bir “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurmaları gerektiğini söyleyen Polat, “Bu konuda Harput yolunda eskiden Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılan hizmet binamızda Sigara Bırakma Polikliniği mevcut olup, vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ayrıca yine aynı şekilde Fırat Üniversitesi Hastanesi bünyesinde de Sigara Bırakma Polikliniği mevcuttur” şeklinde konuştu.

“AİLENİZİN VE ÇOCUKLARINIZIN SAĞLIĞI İÇİN ONLARI SİGARA DUMANINDAN UZAK TUTUNUZ”

Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 2010 yılında Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı hizmete sunduğunu da belirten Doç. Dr. Polat, “Böylece destek almak isteyen kişilerin, bağımlılık düzeylerine göre sigara bırakma planı yapmalarına destek olunmakta ya da bu kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Sizlerin, ailenizin, sevdiklerinizin ve gelecek nesillerin sağlığının korunması için sigara bağımlılığı hastalığından kurtulun. Sigara dumanına maruziyet arttıkça kalbe giden temiz kan azalacaktır. Sigara içmeyin ve ailenizin ve çocuklarınızın sağlığı için onları sigara dumanından uzak tutunuz. Unutmayınız ki; kapalı alanda içilen sigara dumanı havalandırma ile etrafa yaydığı zararlı artıklardan ortamı asla arındırmaz. Sağlıklı bir gelecek için Dumansız Yaşam Kültürünün oluşturulmasına Elazığ’ da katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

“GELİN DUMANSIZ YARINLARI, SAĞLIKLI GELECEKLERİ BİRLİKTE KURALIM”

“Gelin dumansız yarınları, sağlıklı gelecekleri birlikte kuralım” diyen İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Cahit Polat, Dumansız hayat her yaşta rahattır, sloganı ile açıklamasına son verdi.