Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Elazığ’da meydana gelen depremin ardından Kanal Fırat canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ercan, depremin büyüklüğü başta olmak üzere orta hasarlı binaların durumu ve bundan sonraki süreçle ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

PROF. DR. ERCAN: İKİ SAYGIN KURULUŞ İKİ FARKLI RAKAM VERİYOR

Furkan Dilaver’in sorularını cevaplandıran Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “6.8’lik deprem olduktan sonra bu depremlerin en az bir ya da iki yıl süreceğini belirtmiştim. Her şeyden önce; bu depremin büyüklüğü 5,3 mü dür? 5.6 mıdır? Derinliği 15,4’mü dür? Yoksa 16 kilometre midir? Buna bakmalıyız. Türkiye’de iki saygın kuruluş, hiçbir Ülke de olmadığı gibi kendi Ülkesinde olan bir deprem için farklı büyüklükler ve odak derinliği için farklı rakamlar veriyor. Bu olmaz, burada olması gereken AFAD ve Kandilli gözlem evinin bir araya gelerek, yazılımlarını güncellemelerini ve aynı yazılımı kullanmaları gerekiyor” dedi.

“BÜYÜK BİR DEPREM OLDUĞUNU GÖRDÜNÜZ VE TANIK OLDUNUZ”

Depremin büyük bir deprem olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, “bizi dinleyen sevgili Elazığ’lılara şunu söyleyeyim; Bu deprem Diyarbakır’da çok güçlü duyulmuştur. Eğer bu deprem derin bir deprem olsaydı, Diyarbakırlılar bu kadar güçlü duymazlardı. Dolayısıyla bu depremin sıradan bir deprem olduğu ortaya çıkıyor. 5.4 derinliğinde ve büyüklüğü de 5.3 değil! 5,6 büyüklüğünü almaları gerekiyor. Elazığ’da depremi yaşayan insanlar bunun küçük bir deprem olmadığını, Büyük bir deprem olduğunu gördünüz ve tanık oldunuz” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. ERCAN: “BU DEPREMİN VURUCU GÜCÜ 24 OCAK DEPREMİNİN İKİ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE”

Meydana gelen depremin 24 Ocak’taki depremden 2 katı güçte vurucu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Burada çok önemli basında olamayan bir konuyu söyleyeceğim; Depremin vuruş gücü çok önemlidir. Biz buna ivme deriz. 6.8’lik depremin vuruş gücü çok büyük değildi. Onun için yıkıcılığı çok fazla olmadı. Aslında 6.8 küçük bir deprem değil! Büyük bir deprem ama yıkıcılığı çok fazla olmadı çünkü ivmesi küçüktü. Bugün olan 5.6’lık depremin vuruş gücü 320 miligal, daha önce olan 6.8’lik depremin vuruş gücünün tam iki katı bir güç. Yani şu anda 5.6’lık bir depremden bir çok yapıyı yıkabilecek güçte depremdendir. Bu çok önemli. Dolayısıyla 6.8’lik depremden sonra Elazığ’daki bütün yapılar içinde kırıkçıklar, betonarme yapılarda kırıkçıklar ve çatlaklıklar oluştu” şeklinde konuştu.

“YAPTIĞIMIZ HESAPLAMARA GÖRE DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 6,4 ÇIKTI”

Elazığ’da meydana gelen depremin ardından hesaplama yaptıklarını ve kendi hesaplamalarına göre depremin büyüklüğünün 6,4 olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Yaptığımız hesaplara göre 320 miligal bir depremin büyüklüğü 6,4 çıktı. Şuanda bizim hesaplamalarımıza göre; 6,4 çıktı. Kandillinin verdiği 5.6, AFAD’ın verdiği ise 5.3 olmaz ya mümkün değil. Vuruş gücü 24 Ocak depreminden 2 kat daha fazla bizim için vuruş gücü önemlidir. Bu depremde Elazığ’da yapı göçmediyse şükredin. Binalara girilmesi ya da girilmemesi konusunda Elazığ Valiliği ve AFAD Koordinatörlüğü ile birlikte karar vermesi gerekiyor” dedi.

“GÜÇLENDİRME VATANDAŞLARIN HAYATINI GÜVENCE İÇERİSİNE ALMAZ”

Elazığ’daki orta hasarlı yapılarla ilgili net konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Elazığ’da 13 Bin orta hasarlı yapı var. Bu çok önemli bir rakam, 1900 tane de ağır hasarlı yapı olması, Elazığ’ı büyük bir çekince içerisinde olduğunu gösteriyor. Ben güçlendirme yandaşı bir insan değilim. Güçlendirme vatandaşların hayatını güvence içerisine almaz.

Yapılarınız orta hasarlı olsa bile, bu yapıları yıktırın yerine yeni yapı yapılsın. Sizden rica ediyorum sevgili Elazığ’lılar daire metrekaresi düşecek diye mal derdinde olmayın. Can derdinde olun” dedi.

ERCAN: 2021 VE 2022 YILINDA DEPREMLER ELAZIĞ’DA DEĞİL TÜM TÜRKİYE’DE SÜRECEKTİR

Türkiye genelinde depremlerin devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, “2021-2022 yılını Türkiye’de devam edecektir. Depremin artçıları 2021’e sarkmıştır. 2018 yılında yapmış olduğum açıklamalarda 2020 yılının bir deprem yılı olacağını ifade etmiştim. Ne yazık ki 2021 yılı da böyle devam edecek. Ben bunu ifade ettikten beri Anadolu’da 7 tane deprem meydana geldi. 2021 ve 2022 yılında depremler Elazığ’da değil tüm Türkiye’de sürecektir. Yani yoğunluğu artacaktır. Elazığlılar lütfen beni yanlış anlamasınlar, ben Elazığ’da daha büyük bir deprem bekleniyor demiyorum Elazığ dinginlik sürecine girmiştir” dedi.