Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, çocuklardaki enfeksiyon hastalıkları ile ilgili bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mustafa Aydın, çocukların enfeksiyonlara yatkın olduğunu, özellikle çocukluk çağında yenidoğan dönemine doğru çocuk ne kadar küçükse bağışıklık sistemin o kadar zayıf olduğunu, yeni doğan çocukların ve küçük bebeklerin doğal olarak bağışıklıklarının yetersiz olduğunu dile getirdi.

AYDIN: GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINDAN KAÇINILMALIDIR

Dr. Aydın, “Yetişkinlere göre oyun çocukluğu, okul çocukluğu döneminde bağışıklığı tam güçlenmediğinden dolayı çocuklar sık enfeksiyon geçirmektedirler. Çocuklarda yaz aylarında özellikle ishal vakaları ile çok karşılaşıyoruz, sonbahar ve kış ayı ile beraber özellikle mevsim geçişlerinde üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülmekte, bu enfeksiyonlar çoğunun gribal, soğuk algınlığı şeklinde karşımıza çıkmakta. Bize başvuran hastaların çoğunluğu virüs enfeksiyonu olmasına rağmen maalesef bu başvuruların çoğunda antibiyotik kullanılıyor bunun sonucu olarak da çocukların gereksiz, fazla antibiyotik almalarına ve bu antibiyotiklere karşı ileriki zamanda direnç gelişmesine ve devlete maliyete neden oluyor. Özellikle sonbahar ile beraber hem hava değişimi hem de okulların açılması ile kapalı alanlarda toplu yaşam başlıyor buda bireydeki enfeksiyonun çok hızlı yayılmasına neden oluyor. Virüs enfeksiyonları çok hızlı bulaşmakta ve kısa bir süre içinde tüm toplumda kendisini göstermektedir. Bu mevsimlerde enfeksiyonların yayılmaması için önlemlere dikkat edilmeli, vücut direncinin yüksek tutulmalı ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır” dedi.

Elazığ’da Havalandırma Motoru Yangın Çıkardı Elazığ’da Havalandırma Motoru Yangın Çıkardı