Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 6 Şubat günü 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde can kaybı sayısı 43 bini aştı, yüz binlerce insan yaralandı.

Uzmanlar afet bölgesinde artçıların 1 yıl süreceğine dikkat çekerken Hatay'da 20 Şubat'ta gerçekleşen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremler bir kez daha yıkıma neden oldu.

Kırılan Doğu Anadolu Fayı'nın (DAF), bölgedeki diğer fay hatları üzerinde stres transferine neden olduğunu söyleyen İTÜ Öğretim Üyesi Jeolog Prof. Dr. Ziyadin Çakır, stres transferi çalışmasını anlattı.

MALATYA FAY HATTI

Doğanşehir'den kuzeye doğru uzanan bir bölümde de gerilim arttı. Bu bölümde yaşanabilecek kırılma; Malatya, Hekimhan, Darende, Yeşilyurt, Arapgir, Kemaliye, Divriği ve Elbistan'a uzanır. Burada yaşanabilecek depremin büyüklüğü ise 7.2 hatta 7.3'e çıkabilir.

"ARTÇI YAŞANABİLİR" UYARISI

Depremi yaşadığımız bölgede ise 4-5'lik artçılar dışında kırılması gereken bir fay hattı yok. K.Maraş depremlerinin kar nedeniyle Çelikhan'da nereye kadar gittiğini bilmiyoruz. 2020 Elazığ depremiyle birleşmişe benziyor. Çelikhan ve Pütürge'de de artçılar yaşanabilir."

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 8'İ GEÇEBİLİR

Elazığ’daki Martı ve Balık Ölümlerinin Sebebi Belli Oldu Elazığ’daki Martı ve Balık Ölümlerinin Sebebi Belli Oldu

Bu fayın kırılması büyük bir deprem yaratır; Japonya, Endonezya'daki gibi depremin büyüklüğü 8'i de geçebilir. Bu deprem Antalya'yı da etkileyebilir.