Prof. Dr. Orhan Tatar: 2 dakika sarsıldı, 500 atom bombası etkisinde

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bölgede 'Volkanik patlama' iddialarıyla ilgili de konuşan Tatar, bu konunun yalan olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Orhan Tatar: 2 dakika sarsıldı, 500 atom bombası etkisinde

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. Uzun bir süre ama 65 saniye etkili olduğunu söylüyoruz. İkinci depremle bölge 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı. 500 tane atom bombasının yarattığı etkiye enerjiye sahip. Bu kadar basit ve net. İkinci konu, Şu ana kadar 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve halen devam ediyor. Sıradan artçı sarsıntılar değil. Çoğunluğu 4'ün üzerinde. Ne olursunuz sosyal medya üzerinden, farklı yerlerden ulaşan hiçbir bilgiye, görüntüye inanmayın." ifadelerini kullandı.

'VOLKANİK PATLAMA' İDDİALARI

'Volkanik patlama' iddialarıyla ilgili de konuşan Tatar, 'Göksun'da gözlemlerimiz, bölgede herhangi bir lav akması, volkanik kül, petrol veya gaz çıkışı olmadığı yönündedir. İddialar yalan. Volkanik patlama yaratacak kayaç grubu yok.' dedi.

Tatar açıklamalarını şöyle sürdürdü; Sosyal medyada herkes yorum yapıyor, oturduğunuz yerden lütfen yorum yapmayın. Şu özel anlarda yaptığınız her yorumun sahadaki yansıması çok kötü oluyor. Bunu kabul etmiyorum. Hocalarımızdan daha sağduyulu daha sağlıklı veri elde ederek yorum yapmalarını istiyoruz. Şu anda herkes volkanın sözde patlamasını bekliyor.

Volkanik aktivite olarak değerlendirilen olay gözlemlendi, olayın depremle tetiklenen basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil. Bölgede zaten volkanik patlamaya sebep olacak bir kayaç grubu yok, kayalar var. Buraya sürekli bilgi akışı geliyor, anında değerlendirebilecek yapıya sahibiz.

Göksun'da volkanik çıkış ve lav akması söz konusu değil. Burada herkes zamanla yarışıyor. Gereksiz yere bir kesim dün akşamdan beri volkanik hareket mi var söylentisiyle uğraştılar. Hocalarımızı uyarıyorum, daha sağlıklı bilgiyi paylaşmak durumunda olsunlar. Hala artçı sarsıntılar devam ediyor, edecektir. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durması gerekiyor. Çevre Şehircilik Bakanlığımız bin 300 tane ekiple sahada hasar tespit çalışmalarına başladılar. Hakikaten büyük bir felaketle karşı karşıyayız. İki büyük depremden bahsediyoruz. Çığ tehlikesi olabilir, köylerimizde çığ tehlikesi altında olan alanlar olabilir.

13.5 MİLYON İNSAN ETKİLENDİ

Depremin etkilendiği 10 ilin toplam nüfusu 13 milyon 421 bin. TÜİK verilerine göre, depremden etkilenen illerin son nüfus sayıları şöyle: Gaziantep 2 milyon 154 bin 51. Hatay 1 milyon 686 bin 43. Adana 2 milyon 274 bin 106. Osmaniye 559 bin 405. Diyarbakır 1 milyon 804 bin 880 bin. Kahramanmaraş 1 milyon 177 bin 436. Malatya 812 bin 580. Adıyaman 635 bin 169, Kilis 147 bin 919. Şanlıurfa 2 milyon 170 bin 110.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137