Uzmanlar düzenli ve verimli bir uykunun vücut sağlığı için önemini ortaya koymak amacıyla bir çalışma yaptı. Sonucunda ise gece uykusunun önemi bir kez daha vurgulandı…  

ABD’li bilim insanlarının yaptığı çalışmada, geç saatlere kadar uyanık kalan ve erken yatan iki grubun günlük aktivite modelleri izlendi. Gece uykusunu yeterli almayan kişilerde diyabet riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Hastalığın belirtileri bile yaşam kalitesini düşürüyor.

ÖZKAN: KOMPLİKASYON GELİŞİM RİSKİNİ ARTTIRMAKTADIR

Anadolu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Özkan, “Hem uyku bozukluğu hem diyabet toplumda çok sık görülen hastalıklar. Hem diyabet , uyku bozukluğu yapıyor, uyku bozukluğu diyabet yapıyor maalesef. Yapılan araştırmalar yeteri kadar uyulmayan, dinlenmeyen bireylerde glikoz metobolizmasını bozan bir takım değişiklikler yerine getirdiğini, diyabetin gelişimini hızlandırdığını, insülin direncine neden olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda diyabet gelişimine yol açarken uyku bozukluğu, diyabetik bireylerde de kan şekerinin regülasyonunu bozmakta ve komplikasyon gelişim riskini arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: UYKUNUN AZI DA ÇOĞU DA ZARARLI

Prof. Dr. Yusuf Özkan, “Özellikle kan şekeri regülasyonu bozulanlarda özellikle horlama, terleme, gece sık sık idrara kalkma nedenleri ile uykunun bozulmasından dolayı uyku kalitesi bozuluyor. Uyku kalitesi bozulunca daertesi gün bir takım sıkıntılar meydana geliyor. Halsizlik, yorgunluk, uyku hali bu da yine şeker metabolizmasını bozarak diyabetin kontrolünü zorlaştırıyor. Hem de komplikasyon riskini arttırıyor. Yeteri kadar uyumamız gerekiyor. Uykunun azı da çoğu da zararlı. Yapılan çalışmalar şunu göstermiş; uyku yetersiz ise yani gereğinden eksik uyku uyunuyorsa bu bizim ihtiyacımız ortalama en az 6 saat en fazla 8 saat eğer 5 saat altında uyuyanlarda ve 9 saatten fazla uyuyanlarda diyabet ve kronik metobolik hastalıkların artışı gözlenmiş. Yapılan çalışmalar hem az uyuyanlarda hem çok uyuyanlarda diyabet, hipertansiyon gibi metobolik hastalıkların çok sık görüldüğünü ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, düzenli ve kaliteli uykunun her yaşta önemli olduğunu vurguluyor.