Elazığ’ın Kovancılar İlçesi Yarımca Beldesi’nde bulunan Eti Krom A.Ş.’ye ait fabrikada izinsiz GES projesi yapılmasının incelenmesi ile ilgili Elazığ İl Genel Meclis Üyesi Raif Arslan İl Özel İdaresi’ne dilekçe verdi.

ARSLAN: PROJENİN KURUMDAN İZİN ALINMADAN GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİ TESPİT ETMİŞTİR

Raif Arslan dilekçesinde, “Eti Krom A.Ş. İşletmesinin GES Projesi, İmar Komisyonu tarafından 1.1.2022 tarihinde havalesi yapılmış, komisyon yaptığı çalışmasında GES projesini mahallinde yaptığı imcelemesi sonucunda projenin kurumdan izin alınmadan gerçekleştirdiğini tespit etmiştir. Komisyon çalışmasında Şubat ayında Meclis gelen raporunda dosyada aksaklıkların olması nedeniyle evrakların tamamlanması istenmiştir. Ve süre verilmesini uygun görmüştür. Bu süreçler yürütülürken İşletmenin bu projesini izin almadan yapması kanun ve yönetmeliklere göre kaçak yapı statüsünü kazandırmıştır. İl Özel idaresi köylerde bir vatandaşın kurumdan izin almadan yaptığı yapılarda kanun ve yönetmeliğe göre izin almadan yapması nedeniyle kaçak yapı statüsünde değerlendirerek ceza yazmasına rağmen Eti Krom AŞ’nin bu süre içerisinde izin almadan yaptığı yapıya sessiz kalması ve ceza yazmaması manidar karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

ARSLAN: SORUMLU GÖREVLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIMI BELİRTİRİM

Raif Arslan, “Örnek vermek gerekirse Sivrice Bekçitepe köyünde depremde yıkılan evinin çadırının altını tabanlık yapan ahırında bulunan hayvanlarını yabani hayvanlardan korumak için 30 metre kare bir alanı sac ile kapatmasını bina yapıyor diyerek 8 bin 500 tl ceza yazan kurumun Eti Krom A.Ş ye sessiz kalması ne kadar vicdani bir yaklaşımdır. İl Genel Meclisi olarak kanun ve yönetmeliklere göre depremde mağdur olan vatandaşa reva görülen uygulamanın Eti Krom AŞ’ye aynı yaklaşımı göstermemesi kamuoyunda rahatsızlık yarattığı gibi bizi de rahatsız etmiştir. Bu konudaki rahatsızlığımızı ve dilekçemizi İl Özel idaresine vermiş bulunmaktayız. Eğer İl Özel idaresi, Eti Krom AŞ ye uyguladığı çifte standart uygulayacaksa bundan sonra gariban vatandaşlara da uygulanmasını ve bu durumda bulunan kişilere karşı kesilen cezaların muaf tutulmasını gerekmektedir. Bu uygulanmadığı takdirde kurumun çifte standart uygulaması kanun ve yönetmeliklerde belirtilen gerekli yasal işlemlerini göz ardı etmesi halinde konuyu yargıya taşıyacağımı, sorumlu görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacağımı belirtirim. Saygılarımla” şeklinde konuştu.