Elazığ’ın özellikle Ramazan ayında olmasa olmazı olan badem şekeri bu yılda vazgeçilmez tatlar arasında yer alıyor. Badem, şeker  ve su üçlemesinin birleşmesiyle oluşan bu enfes tat, Osmanlı’dan günümüze kadar varlığını sürdürüyor.

Elazığ ile özdeşleşen badem şekerinin, Ramazan ayında günlük üretimi 2 tona yakın yapılıyor. Elazığ’da badem şekerine rağbet çok olduğunu söyleyen İşletmeci Kenan İşlek, "Bizde badem şekeri iftardan sonra vazgeçilmez tatlı" dedi.

Günlük 500 kilo badem şekeri sattıklarını dile getiren İşlek, günlük 1,5-2 ton badem şekeri üretimi yaptıklarını kaydetti.


Badem Şekeri yapımında badem ve şeker dışında hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını ifade eden işletmeci Kenan İşlek badem şekerinin yapılış aşamasını ise şöyle anlattı: “İlk olarak bademi kavuruyoruz. Ondan sonra tavaya şireyi ufak ufak boşaltıyoruz.100 kilo badem 5 saatte şekere dönüşüyor. Tane tane şireyi bırakmamızın sebebi bademlerin birbirine yapışmasını engellemek. Tek tek bırakırsak birbirlerine yapışma olmaz. Şireyi bir defada dökerseniz yapış yapış olur işe yaramaz.”

 

Kullandıkları bademi Elazığ’da badem sezonu olmadığı için dışarıdan getirdiklerini söyleyen İşlek, badem şekerinin kilosunun ise 35 liradan müşteriye ulaştığını kaydetti.

Bademin ithal yollardan geldiği için fiyatının yüksek olduğunu belirten İşlek, “Gönül ister ki ucuza satalım ama giderleri karşılayamıyoruz” dedi.

Yıllardır Elazığ’da badem şekeri başta olmak üzere; tatlı, lokum, hurma ve çerez çeşitleri ile hizmet ettiklerini ifade eden Kenan İşlek, Ramazan Ayı’nda da en çok tüketilen ürünlerin başında badem şekeri geldiğini söyledi.

Elazığ’da ki şubelerinden yerel tatlara ulaşılabileceğini belirten Kenan İşlek, online satışlarla da Türkiye’nin bir çok noktasına ulaştıklarını ifade etti.

Vatandaşlar da, badem şekerinin Elazığ’ın milli çerezleri arasında yer aldığını söylediler.