SEPSİS olarak adlandırılan Enfeksiyonlara bağlı şok organ yetmezliği semineri Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Fethi Sekin Şehir Hastanesi toplantı salonunda düzenlendi.

Semineri Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Azize Beştaş ve Doç. Dr. İsmail Demirel düzenledi.

“ÖLÜM ORANI YÜKSEK VE GİTTİKÇE ARTMAKTA”

Prof. Dr. Azize Beştaş, semineri düzenlemekteki amaçlarının farkındalık, tanı ve tedavi yöntemleri olduğunu belirterek, “SEPSİS tabi ki özel bir yaklaşım gerektiriyor. SEPSİS en sık görülen hastalık ve sıklığı gittikçe artan bir hastalık. 2014’te biz bu oranı %8 olarak belirtmiştik ama bugün bu oran %13’lere çıktığı vurgulanıyor. SEPSİS’in tedavisi oldukça pahalı. Hastane maliyeti en yüksek olan hastalık arasında. Milyarlarca dolar SEPSİS tedavisi için harcanmaktadır. Bunun yanı sıra ölüm oranı yüksek ve gittikçe artmakta” dedi.

EN PAHALI HASTALIK”

Doç. Dr. İsmail Demirel, SEPSİS’ in tedavi yöntemlerinin pahalı olduğunu söyleyerek, “Hastanelerdeki maliyette artmakta. Yıllık olarak %10 maliyetinde artış olduğu Amerika Birleşik devletinde tespit edilmiştir. En pahalı hastalık. Yılda SEPSİS’li  hastalar için 2 milyar Euro söz konusu”diye kaydetti.