İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle personelin işitme engelli hastalar ile iletişim sorununu aşmasına katkı sağlamak için hastanelerde işaret dili kursu açıldı. Personeller işitme engellileri daha iyi anlamak ve onların hayatını kolaylaştırmak amacıyla işaret dili eğitimi alıyor.

KILIÇ: İŞİTME ENGELLİ HASTA ŞİKAYETİNİ ANLATIRKEN ANLAYAMIYORDUK

Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Nilüfer Kılıç, “İşitme engelli hasta şikayetini anlatırken anlayamıyorduk, bu nedenle sıkıntı yaşıyorduk. Uzman işaret dili eğitmeni tarafından hastanelerin farklı birimlerinde görev yapan personele verilen eğitim sayesinde işitme engellilerin sağlık hizmeti alırken karşılaştıkları sorunların ortadan kalkacaktır. “dedi.

Mesai saatleri dışında kursa katılan personele, Halk Eğitim Merkezinde görevli eğitmenler tarafından 2,5 ay eğitim verilerek, işitme engelli vatandaşlarla iletişim noktasında karşılaşılan sıkıntıların önüne geçilecek.

Bu kapsamda hastanelerde görevli 60 personel, işaret dili alfabesini, günlük hayatta sık kullanılan kelimeleri, zaman ve duyguları anlatmayı öğrenerek, işitme engellilere her konuda yardımcı olmak için parmak alfabesi eğitimi alıyor.

KILIÇ: HİZMET KALİTEMİZ ARTTI

Yaklaşık 120 saat süren kursa 60 personelin katıldığını belirten Kılıç, “Bu eğitim sayesinde hastanemize gelen işitme engelli hastalara yönelik hizmet kalitemiz arttı. İşitme engelli hasta şikayetini anlatırken anlayamıyorduk, bu nedenle sıkıntı yaşıyorduk. Şimdi bu sıkıntı ortadan kalktı. Eğitim alan personeli hastanenin tüm birimlerine eşit şekilde dağıtıyoruz."

AKÇİÇEK: BU EĞİTİMİN SONUNDA İŞİTME ENGELLİLER İLE İLETİŞİMDE HİÇBİR PROBLEM YAŞAMIYORLAR

İşaret dili eğitmeni Fatma Akçiçek ise, “İşitme engellilerin de diğer vatandaşlar gibi devlet kurumlarına giderek hizmet alıyor, ancak iletişim sağlanamayınca bazı sıkıntıların ortaya çıkıyor. Eğitimin sonunda kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriliyor. Burada kursiyerlerimize daha çok birinci seviye işaret dilini öğretiyoruz. Günlük selamlama, konuşma cümleleri, renkler, sayılar, hayvanlar, yiyecek ve içecekler gibi eğitimler veriliyor. Bu eğitimin sonunda işitme engelliler ile iletişimde hiçbir problem yaşamıyorlar." diye konuştu.