Devlet Türk Halk Müziği Sanatçısı Hemşerimiz Salih Turan’ın kalemiyle Halk Müziğinin 100 yıllık eksiği Dar’ül Elhan Halk Müziği külliyatı kitabı okurlarıyla buluştu.

TURAN: O GÜN ÇOK ANLAM İFADE EDİYORDU

Salih Turan, “Elazığ’ın Kuyulu Köyü’nden çıkıp önce ses sanatçısı olarak Ankara’ya geldim. Sınavlara girdik, memuriyetlik, öğrencilik derken Erzurum radyosunda 5 yıl görev yaptık, sonra döndük Kültür Bakanlığı’na. Oradan yaklaşık 5-6 ay önce de mesleki olarak resmi kurumdan emekli oldum. İşe başlarken sadece icracılıkla yetinmedim hemen akabinde araştırmacılık tarafına da merak saldım. İlk kitabımı 1990 yılında tabi ki Elazığ olacaktı Harput Elazığ Musiki Folklorü diye o zamana göre Ferruh Arsunal’dan sonra, Fikret Memişoğlu’ndan sonra İshak Sunguroğlu’nun kitaplarından sonra Elazığ Harput müziği ile ilgili olan dördüncü kitaptı. O gün çok anlam ifade ediyordu” ifadelerini kullandı.

TURAN: BİNE YAKIN EZGİ DERLENİYOR

Kitabı ile ilgili bilgiler veren Turan, “Dar’ül Elhan Halk Müziği Külliyatı 1922 ile 1929 yılları arasında Türkiye’de ilk kurumsal derleme sayılan bir çalışma yapılıyor. Anadolu’nun muhtelif 20-30 vilayetinde 5 derleme gezisi şeklinde bir program uygulanıyor ve bine yakın ezgi derleniyor sözlü ve sözsüz” şeklinde konuştu.

SALİH TURHAN KİMDİR?

1956 yılında Elazığ’da doğdu. Liseyi Elazığ’da okudu. Ankara Meslek Yüksek Okulu Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. 1977-1982 yılları arasında T.C. Başbakanlıkta memur/raportör olarak görev yaptı. 1982-1983 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığında Folklor Araştırmacısı, 1982-1987 yılları arasında TRT Erzurum Radyosunda ses sanatçısı, 1987-2013 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet THM Korosunda Ses Sanatçısı ve Koro Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Çeşitli kurum, kuruluş, dernek, vakıf ve üniversiteler bünyesinde 25 amatör topluluk kurup yönetti. Ankara Keçiören, Mamak ve Adıyaman Belediye Konservatuarlarını kurup yönetti. TRT Kurumu repertuvarı dışında yaklaşık 300 türkü derledi, yaklaşık 3000 türküyü kaynak kişi, mahalli sanatçı ve farklı icracıların ses kayıtlarından notaya aldı ve hazırladığı kitaplarda bu eserleri yayımlamış oldu. Halk müziği ve türkü külliyatlarına dair yayımlanmış 70 kitabı, 20 tematik proje albümü, bir kısmının sözleri de kendisine ait olmak üzere an itibarıyla Türkü, şarkı ve marş formunda 120 bestesi bulunmaktadır. Yurt içinde ve dışında çeşitli konser, kongre, sempozyum, söyleşi vb. ilmi platformlarda halk müziğini icracılıkla birlikte yazılı ve sözlü olarak temsil edip birçok ödül ve plaketle ödüllendirildi. Azerbaycan VEKTÖR İlimler Akademisince Fahri Doktora payesine layık görüldü. Radyo ve TV kanallarında farklı başlıklarla yüzlerce halk müziği programı hazırlayıp sundu. 2013-2021 yılları arasında görev yaptığı Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet THM Korosundaki ses sanatçılığı resmi görevinden 7 Şubat 2021 tarihi itibarıyla emekliye ayrılıp hayatını ve mesleki çalışmalarını halen İstanbul’da sürdürmektedir.

Yayımlanmış Kitapları: (62 Adet)

Harput-Elazığ Musıkî Folkloru, Kerkük Türküleri, Azerbaycan Halk Mahnıları, Anadolu Halk Türküleri ve Ezgileri, Türk Halk Müziğinde Çeşitli Görüşler, Notalarıyla Uzun Havalarımız, Diyarbakır Musıkî Folkloru, Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikâyeleri 1-2, Azerbaycan Halk Türküleri (Aktarma), Azerbaycan Tarı (Aktarma), Bayburt Musıkî Folkloru, Malatya Musıkî Folkloru, Ankara Halk Müziği, Çankırı Halk Müziği, Kırşehir Halk Müziği, Kırıkkale Halk Müziği, Şanlıurfa Halk Müziği, Uşak Türküleri, Van Halk Müziğine Giriş, Artvin Halk Müziğine Giriş, Isparta Türküleri, Meşhur Olmuş Türkülerimiz (1-2), Ordu Türküleri, Erzincan Türküleri ve Oyun Havaları (1-2), Notalarıyla Dillerdeki Şarkılar (1-2), Konya Halk Müziği, Elazığ-Harput Havaları, Tatyan Havaları, Tokat Türküleri ve Oyun Havaları, Halk Müziğimizde Oyun ve Saz Havaları (E-Kitap 1-2-3-4-5), Yozgat Türküleri ve Oyun Havaları, Manisa Türküleri ve Oyun Havaları, Yemen Türküleri, Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler, Gümüşhane Türküleri ve Oyun Havaları, Kars-Ardahan-Iğdır Türküleri ve Oyun Havaları, Notalarıyla Karaca Oğlan Türkü ve Şarkıları, Tarım Türküleri, Türkiye/Anadolu/Vatan ve Şehir Güzellemeleri/Şiirler, Türkiye/Anadolu/Vatan ve Şehirlerle ilgili Türküler, Şarkılardaki Sağlık ve Sağlıkla İlgili Şarkılar, Irak Türkmen Havaları, Adıyaman Türküleri ve Oyun Havaları, Tunceli Halk Müziği, 4 Erzincan Türküleri, Harput-Elazığ Kültürüne Dair Bestelenen Yeni Türküler, Türkü-Şarkı ve Şiirlerdeki Ana-Evlat Yüreği, İstanbul Türküleri, Trakya-Rumeli Türk Halk Müziği ve Halk Oyunları (1-2-3), Sivas Türküleri ve Oyun Havaları (1-2-3). Harputlu Hafız Osman Öge / Hayatı-Sanatı ve İcra Ettiği Havalar, Bursa Türküleri ve Oyun Havaları, Ağrı Türküleri ve Oyun Havaları, Müziğin İzinde Üç Kardeş Şehir (Harput/Elazığ-Şanlıurfa-Kerkük), Müziğin İzinde Dört Kardeş Şehir (Şanlıurfa-Harput/Elazığ-Kerkük-Bakü), Alevi-Bektaşi Müzik Kültürü ve Semahlar (1-2), Darü’l Elhan Halk Müziği Külliyatı (1-2-3), Türkü-Şarkı ve Şiirlerdeki Baba-Evlat Yüreği, Erzurum’un Kayıp Türküleri, Cemiyete Adanmış Bir Ömür / Faik İçmeli 70. Yaş Armağanı, Bayburt Türküleri ve Bar Havaları.

Hazırladığı Albümler:

1. Anadolu’dan Selamlar (Kerkük, Azerbaycan Repertuarı) (Kaset, CD) / Özel Yayın.

2. Gönül Nağmeleri (Tenzileler) (CD) / TDV Yayını.

3. Vatan Nağmeleri (Savaş Ağıtları ve Kahramanlık Türküleri) (CD) / TDV Yayını.

4. Tatyan Havaları (CD) / Kalan Müzik Yayını.

5. Yemen Türküleri (CD) / Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını.

6. Ordu Türküleri (Derleme ve Arşiv Kayıtlarından) (2CD) / Ordu Belediyesi Yayını.

7. Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler (CD) / Sağlık Bakanlığı Yayını.

8. Tarım Türküleri (CD) / Tarım Bakanlığı, Denizbank Yayını.

9. Şarkılardaki Sağlık ve Sağlıkla İlgili Şarkılar (CD) / Sağlık Bakanlığı Yayını.

10. Irak Türkmen Havaları (Arşiv Kayıtlarından) (CD) / ITİB Vakfı Yayını.

11. Adıyaman Türküleri ve Oyun Havaları (2 CD) / Adıyaman Belediyesi Yayını.

12. Elazığ-Harput Havaları / Kürsübaşı Meşkleri (9 CD, 1 DVD) / ELFED Yayını.

13. Harput-Elazığ ve Kültürüne Dair Bestelenen Yeni Türküler (CD)/ELFED Yayını.

14. Harput Senfonisi (DVD) / ELFED, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yayını.

15. Türkü-Şarkı ve Şiirlerdeki Ana-Evlat Yüreği (CD) / ELFED Yayını.

16. Trakya-Rumeli Türk Halk Müziği ve Halk Oyunları (5 CD, 1 DVD) / MOTİF Yayını.

17. Harputlu Hafız Osman Öge Türküleri (2 CD) / Yaran-ı Harput Derneği Yayını.

18. Müziğin İzinde Üç Kardeş Şehir (1 DVD) ELFED Yayını.

19. Semahlar (USB) (ELFED Yayını)

20. Türkü-Şarkı ve Şiirlerdeki Baba Evlat Yüreği (ELFED Yayını)

21. Salih Turhan Besteleri (Dijital Albüm) (ST Prodüksiyon Yapımı