Saraç: Elektrik Olmadan Sanayi Düşünülemez

Elazığ Ekonomi Platformu Dönem Başkanı Ahmet Saraç Hidroelektrik Enerji Santralleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Saraç, “Elektrik olmadan sanayi düşünülemez” dedi.

Saraç: Elektrik Olmadan Sanayi Düşünülemez

Keban’da bulunan Hidroelektrik Enerji Santrali ile ilgili Elazığ Ekonomi Platformu Dönem Başkanı Ahmet Saraç açıklamalarda bulundu.

SARAÇ: ELEKTRİK OLMADAN SANAYİ DÜŞÜNÜLEMEZ

Elazığ Ekonomi Platformu Dönem Başkanı Ahmet Saraç , “Elektrik olmadan sanayi düşünülemez. 1940 ‘lı yıllarda bu proje yapılsa idi, Türkiye şu anda sanayi devrimini tamamlamış olacaktı. Keban HES de İlk dört grup 1974 yılında tamamlanıp devreye alındığında (615 MW) Türkiye bu kadar enerjiyi ne yapacak tartışmaları yaşanmıştı. (İkinci 4 Grup 1982 yılında devreye alınmıştır). Şu anda kurulu gücümüzün 100.000 MW ulaşmış olması Ülkemizin 50 yılda kat ettiği yolun çok açık bir göstergesidir. Kurulu gücümüz 2001 yılında 40.000 MW olup son yirmi yılda 2,5 kat büyümüştür. Keban HES 1330 MW la sadece elektrik enerjimizin %1,5 ni karşılamaktadır. Bu yıl için bu rakamın %1 civarına düşeceği tahmin edilmektedir” şeklinde konuştu.

SANAÇ: DAHA NİCE BARAJLAR DEVREYE ALACAĞIZ

Yukarıda bahsettiğim rakamlarda da görüleceği gibi Keban HES Ülkemizde tam bir sanayi devrimi başlaması için ön hazırlık olmuş, Turgut Özal hükümeti ile birlikte 1. Sanayi Devrimi gerçekleşmiştir.  KEBAN HES sadece sanayi devrimi ile kalmamış, aynı zamanda Ülkemizin elektrik okulu olmuştur. Keban HES den sonra Fırat Nehri üzerine yapılan Karakaya HES (1800 MW), Atatürk HES (2400 MW) , Birecik HES (672 MW ), Karkamış HES (192 MW) de her geçen gün yerli teknolojinin artarak santrallerin yapılması sağlanmıştır. Gene diğer nehirler üzerinde yapılan HES’lerde de durum aynıdır. Keban HES İle başlayan serüven Bugün Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu barajı ile taçlanmıştır. Konuyu özetleyecek olursak Keban HES Türkiye için bir değişim dönüşümün başlangıcıdır. Türk toplumu tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş yapmıştır. Bu azim ve gayretle Mühendislik harikası Ilısu barajı gibi daha nice barajlar devreye alacağız. Bu vesile ile başta Keban Barajı Şehitleri olmak üzere bu ülke için canını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Rıdvan Eren Demir
Rıdvan Eren Demir - 2 yıl Önce

Ben lisedeyim projem elektriksiz sanayi tubitakada başvurdum işler tamamlandığında benimle irtibata geçebilirsiniz size yardımcı olurum

uyanmak
uyanmak - 2 yıl Önce

Sayın Ahmet Saraç, yeni mi fark ettin bu durumu? Sanayisi gelişmiş ülkeler de üretilen elektriğin %70ile 75 i sanayi de harcanır. Kocaman günaydın

SIRADAKİ HABER

banner137