İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, HDP Grubunun, Meclise sunduğu, “Cezaevleriyle alakalı” araştırma önerisi hakkında konuştu.  

“ARAMA YAPILMASI YASAL MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE YAPILAN İŞLEMDİR”

Milletvekili Serdar yaptığı konuşmada, “Cezaevlerinde sistematik ve kategorik bir işkence hak ihlali varmış gibi hazırlanmış bir önerge. Bunun aslı nedir? Bu konuda meclisi bilgilendirmek istiyorum. Bunlardan biri Rize L Tipi Cezaevi İnfaz kurumunda Mehmet Arslan ile ilgili olay. Mehmet Arslan ile ilgili olay şudur. Bir başka cezaevinden Rize’ye nakledildiğinde kuruma kabulünde arama yapılması hususu var. Arama yapılması yasal mevzuat çerçevesinde yapılan bir işlemdir. Bu aramaya direnince doğa olarak mevzuatın gereğini yerine getirmek üzere yapılan bir işlem” dedi.

“CİDDİ BİR ABARTI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Serdar, cezaevleriyle ilgili anlatılanların abartılı olduğunu ifade ederek, bu önerinin kabul edilmemesini istedi.

Serdar sözlerine şöyle devam etti: “Meclis araştırma önergesinin kapsamında bir konu olmadığını düşünüyorum. İnsan Hakları Alt Komisyonunda ceza ve tevkif evlerini inceleme, tutuklu ve sorumluları inceleme alt komisyonumuz var. 26. dönemde tam 14 cezaevinde inceleme yapmışız. Daha geçen hafta arkadaşlarımız Urfa’da incelemelerini yaptı. Bu rutin incelemelerimiz gerek başvuru üzerine gerekse olaydan bilgilenmek üzere yaptığımız incelemeler. Şunu unutmayın, 2002-2018 arasında cezaevlerinde fiziki alt yapı sorunları ve mevzuat çerçevesinde AK Parti hükümetleri döneminde ciddi anlamda reform yapılmıştır.”

“NİYE BUNU ÖNERGENİZE ALMADINIZ?”

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Serdar, HDP Grubundan yapılan yorumlara öfkelenerek, “Dinleyin gerçekleri öğrenin” dedi.

Serdar konuşmasında, “Bir partinin temsilcisi olmak, genel başkanı olmak ona ayrıcalık kazandırmaz. Aynı gün Rize Cumhuriyet savcılığının açıklamasına baktığınızda şunu görürsünüz. Orada aynı tüzük hükümlerinin uygulandığı başka bir tutuklu daha var. Niye bunu önergenize almadınız? Bizim komisyonun çalışmalarından haberdar olmadığınız açık ve net ortadadır.  Komisyonun üyesi, önergeyi hazırlayan arkadaş burada olsaydı cezaevleri alt komisyonunun ne kadar düzenli çalıştığını, bu konuda ne kadar etkin çalışmalar yaptığını görürdünüz. Sayısal artma meselesine gelince Türkiye 15 Temmuz gibi bir süreçten geçti. Türkiye 4, 5 terör örgütünün saldırısı karşısında. Bunun sonuçları ortaya çıkıyor. Bu sonuçları görmeden, siz cezaevlerinde sayısal artıştan anormal bir şey olarak bahsederseniz bu doğru olmaz. Çünkü bu süreç içerisinde soruşturmalar yoğunlaştı. Tutuklamalar yoğunlaştı” ifadelerini kullandı.

HDP’nin önerisi, oylama sonunda kabul edilmedi.