Şırnak'taki helikopter kazasında şehit olan askerlerden 4'ü Malatya, Adana, Osmaniye ve Kayseri'de toprağa verildi. Şehitleri son yolculuklarına on binler uğurladı.

Kazada şehit olanlardan biri jandarmanın ilk kadın komutanı, Yarbay Songül Yakut'tu.

Adana

Şehit Kurmay Pilot Yüzbaşı Serhat Sığnak, 32 yaşında ve bekardı.

Şehit yüzbaşı için, memleketi Adana'da cenaze töreni düzenlendi.

Törene, şehidin ailesi, hemşehrileri ve silah arkadaşlarının yanı sıra Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik de katıldı.

Şehit askerin cenazesi, Adana merkez Camiinde öğleyin kılınan namazın ardından Asri Mezarlık Şehitliği'nde toprağa verildi.

Osmaniye

Uzman Çavuş Zeki Koç, evli ve 3 çocuk babasıydı.

42 yaşındaki şehit asker için memleketi Osmaniye'nin Düziçi ilçesi Bostanlar köyünde cenaze töreni düzenlendi.

Törene katılanlar arasında Maliye Bakanı Naci Ağbal da vardı.

Şehit askerin cenazesi köy mezarlığına defnedildi.

Kayseri

Astsubay Mehmet Erdoğan da memleketi Kayseri'de son yolculuğuna uğurlandı.

Melikgazi ilçesindeki Kalemkırdı Camii'nde düzenlenen cenaze törenine şehidin ailesi ve hemşehrilerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki katıldı.

Evli ve 2 çocuk babası olan şehit astsubay, 20 yıllık askerdi.

Törenin ardından şehidin cenazesi Kartal Şehitliği'nde toprağa verildi.

Malatya

41 yaşındaki Şehit Yarbay için, memleketi Malatya'da cenaze töreni düzenlendi.

Törene şehidin ailesi, hemşehrileri ile silah arkadaşlarının yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci katıldı.

Kadına yönelik şiddete karşı mücadelesi ile tanınan şehit Yarbay Songül'ün cenaze törenine, en yoğun katılım da kadınlardan geldi.

Şehit Yarbay Songül Yakut, Malatya Şehitliğinde toprağa verildi.

Jandarma Tarihinde Bir İlk Songül Yakut

Şırnak'ta düşen helikopterde şehit olan Yarbay Songül Yakut'un, FETÖ kumpasıyla ordudan uzaklaştırıldıktan sonra da vatana hizmetten vazgeçmediği ortaya çıktı.

Şırnak'ta 12 silah arkadaşıyla helikopter kazasında şehit olan Yarbay Yakut'un, Türk Silahlı Kuvvetlerinden FETÖ kumpası ile uzaklaştırıldığı dönem avukatlığını yapan Şule Nazlıoğlu Erol ile Mustafa Yuvanç, hukuk mücadelesini anlattı.

Erol, müvekkili şehit Yarbay Yakut için "Melekler gibi uçtu gitti. Melek gibi bir kızdı o. Kaburgası sağlam, dik duran aslan yürekli bir kızdı o" ifadelerini kullandı. Balyoz Davası avukatlarından Ziya Kara aracılığıyla Yakut'la tanıştığını ifade eden Erol, FETÖ kumpasıyla ordudan uzaklaştırıldığı bu dönemin zor geçeceğini kendisine ilettiğini belirtti.

'Karşımızda Bir Çete Var' Dedim

Erol, Yakut'a verdiği desteği "(Karşımızda bir çete var ama haksızlığa uğradığına kesinlikle inanıyorum. Biz el atarız. Sonuna kadar da bu mücadeleyi veririz ama sonuç ne olur bilmiyorum) dedim. 'Ama bil ki sen haklısın ve sonunda o kıyafeti tekrar giyersin, hiç canını sıkma' dedim. Kalktı boynuma sarıldı. 'Sizin bu sözleriniz bana çok büyük cesaret verdi' dedi. 'Sen zaten cesur bir kızsın' dedim" sözleriyle anlattı.

Yakut'un binbaşı rütbesindeyken Kasım 2013'te kumpasa maruz kaldığını belirten Erol, müvekkilinin, 2014'ün Şubat ayında ihraç edildiğini, 2015 Aralık'ta göreve iade kararı verildiğini ve 2016'da göreve yeniden başladığını anlattı. Hukuk mücadelesini kazandıktan sonra da Yakut ile görüşmeye devam ettiklerini ifade eden Erol, şunları söyledi:

"Bunun İntikamını Alırlar, Gitme Kızım"

"Şark görevi gelmişti. Ben 'Gitme' dedim. 'Bunlar hala yuvalanmış duruyorlar, senden bunun intikamını alırlar. Gitme kızım gel emekli ol. Bak cin gibi kızsın. Hukuk fakültesini bitir, gel aramıza katıl, gitme Songül' dedim. 'Yok' dedi. 'Ben mesleğimi çok seviyorum ablacım korkma, nereyi verirlerse giderim. Bayrağın dalgalandığı her yer benim için vatan' dedi. 'Ben gideceğim' dedi.

Görmeniz lazımdı aslan gibi, güzeller güzeli bir kızdı. Yarbay rütbesini de burada takmıştık. Kutladık. Yüce Allah’ın en büyük rütbesi ile gitti. Şanlı şerefli gitti ama çok erken yaşta gitti. Evlenmemişti, çoluk çocuğu yoktu. Mesleğine aşıktı. Oturmasını kalkmasını bilen, mütevazi. Bildiğiniz Anadolu kızı. Ordudan atıldığından, davalarla uğraştığından annesini haberdar etmedi. Annesini kardeşlerini çok seviyordu."

Teğmen Ruhunu Hiç Kaybetmedi

Yakut'un avukatlarından emekli Kurmay Albay Mustafa Yuvanç ise Şehit Yarbay'ın "teğmen ruhunu" hiç kaybetmediğini belirterek, FETÖ'nün kumpas kurduğu döneme ilişkin şunları anlattı:

"(Göreve dönersen çok zor günler bekliyor) dedim. 'Seni rahat bırakmazlar, göreve dön adını temizle, ki zaten temiz adın, bence git başka meslek yap' dedim. 'Hayır' dedi. Bana komutanım derdi. 'Komutanım teğmen ruhuyla koşa koşa giderim hiç umurumda bile değil' dedi."

Avukat Yuvanç, şehit Yarbay Yakut ile en son iki gün önce telefonla konuştuklarını belirterek "Pazartesi devam eden bir davasının duruşması vardı." dedi.

Jandarma Tarihinde Bir İlkti

Şırnak Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yapan ve içerisinde 13 personelin bulunduğu AS 532 Cougar tipi bir helikopter, kalkışından kısa bir süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak dün akşam saat 20.55 sıralarında düşmüş, kazada Jandarma Yarbay Songül Yakut da şehit olmuştu. Yakut, 28 yaşında üsteğmen rütbesi ile 54 bin nüfuslu Beypazarı'na Jandarma Komutanı olarak atanmıştı. Songül Yakut, böylece kadın olarak ilk ilçe jandarma komutanı olmuştu.

Şehit Jandarma Yarbay Songül Yakut, son olarak Şırnak'taki 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığında Harekat Merkez Amiri olarak görev yapıyordu.