STK Platformu Deprem Sonrası Yaşanan Sorunları Masaya Yatırdı

STK Platformu’nun gündeminde hasarlı konutların hasarsıza dönüştürülmesi vardı. Toplantıda konuşan AK Parti İl Başkan Vekili Vahdettin Demirtaş ise konuya başka bir pencere açarak, yıkılan bazı evlerin yerine imarda yer alan çekme mesafesi nedeniyle yenilerinin yapılamadığına dikkat çekti.

STK Platformu Deprem Sonrası Yaşanan Sorunları Masaya Yatırdı

Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Aylık İstişare toplantısını Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nde gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan STK Platformu Dönem Sözcüsü Heybet Öztekeli, hasarlı binaların hasarsıza çevrildiğini anımsatarak, farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Öztekkeli, “Birlikte hareket etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum bu sebeple sizlerden fikir önerilerinizi ve proje beklentileriniz önem arz etmektedir. Sivil Toplum Derneği geçidimizin en değerlerinden biridir farklı alanlarda faaliyet gösteren dernekler, vakıflar, meslek odaları ve diğer kuruluşları sağladığı faydaları karşılama tüketici çözüm üretme ve şehrin refahına yönelik teknik bir yaklaşım ile projelerimizi yürütüyoruz. Ancak bu çalışmaları yürütmek için etkili ve kalıcı olmak için birlikte hareket edilmesi gerekiyor. Elazığ’ın yenilikleri için STK Platformunun kullandığı bir araya getirme yöntemleri ortak amaçlarının birleşmesi için büyük bir önem arz etmektedir” dedi. 

Deprem süresince yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak kapısı çalınan Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Avukat Murat Erdoğan da, 11 ili etkileyen depremin ardından problemler yaşandığını, bu konularda en tecrübeli ilin Elazığ olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Bugünlerde çok önemli bir gündem var hak sahipliği süreci başladı yoğun olarak bu konuyla ilgili konular yine gündeme geldi. En çok tartışılan konuların başında da hasar raporlardan sonra değişen durumlar konuşuluyor. DASK’larla ilgili fazla bir sorun yaşamadık. Geçen depremde DASK’ların çoğu ödenmiyordu fakat Elazığ’da 4 bine yakın dava açıldı davaların yüzde 99’u da kazanıldı. DASK görüyoruz ki bundan bir ders almış şimdi kimsenin davaya gitmeden alacaklarını ödüyor ve kimsede mağdur değil bunda ciddi bir başarı sağlandığını görüyoruz fakat hak sahipliği ile ilgili bu süreç bundan sonra milletimizi çok daha ilgilendirecek ondan sonra STK Platformu’nun Elazığ’ın ve Türkiye’nin gündemini ilgilendiren böyle büyük bir konuyu gündeme alması, başkanları bilgilendirmesi çok önemli bir STK hareketidir” dedi.

Toplantıda yer alan AK Parti İl Başkan Vekili Vahdettin Demirtaş da, ağır hasarlı binaların yıkılıp yeniden yapılması sırasında yaşanan sıkıntılara değinerek, imarla ilgili de problemler yaşandığını, belediyenin bu konunun üzerine eğilmesi gerektiğini vurguladı.

Demirtaş, “Aktif iyilerin sayıların çoğalmasını diliyorum. Özellikle de evlerin yapımıyla ilgili yapılanların bir kısmında aksaklıklar, eksiklikler komşuların evlerinin yıkılması işi var bunun dışında da bizim bu imar planındaki özellikle yıkıldıktan sonra bir bina tekrar geri çekildiğinde çekmemesi gerekirken imarda artık çekimler olduğu için bu anlamda bir kısım binalarımız yıkıldığında binalarımız yapılamıyor, komşular bir araya gelse de yapılamıyor. özellikle yol üzerinde ana arterlerdeki diyelim ki 5 metre çekeceğini düşünüyor. 5 metre çektiğinde arsası kalmıyor. Bir araya gelseler bile Elazığ’ın Belediyesi anlamında bir sorun, imarla çözülecek bir sorun. Onun dışında vekillerimiz bir araya gelirlerse vekillerimizin çözeceği şeyler var. Ben inanıyorum bugün eğer bunun masaya yatırdıysak bu ameliyat başarılı olur yarın biz bununla ilgili kesin bir çözüm kararı alırız ama bunun takipçisi olmalıyız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2023, 19:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137