Trüf Mantarı Yöre Halkı Tarafından Toplanmaya Başlandı

Trüf mantarı lezzetli olduğu kadar fiyatıyla da çok konuşuluyor. Toprağın en az 5 santim altında bulunan mantar, kolay bulunmaması nedeniyle yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Elazığ’da da Keban bölgesinde yaygın olan ve halk arasında “Tobalağ” olarak adlandırılan trüf mantarı yöre halkı tarafından toplanmaya başlandı.

Trüf Mantarı Yöre Halkı Tarafından Toplanmaya Başlandı

Trüf Mantarı… Toprağın en az 5 cm altında yetişen bulunması ve toplanması meşakkatli olan fiyatı ile de dudak uçuklatan kokulu ektomikoriza cinsi bir mantar…

Patates gibi yer altında yetişen görüntüsü ile taşı andıran, tadı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen ve sofrada yeri hep ayrıcalıklı olan bir mantar türüdür.

Elazığ’da özellikle Keban bölgesinde yaygın olan ve halk arasında ‘Tobalağ’ olarak adlandırılan mantar yöre halkı tarafından toplanmaya başlandı.

Topkıran Köyü Muhtarı Murtaza Gedik, mantarının nasıl bulunduğunu çektiği video ile anlatırken mantarın herkes tarafından bulunamayacağına ve ustalık gerektiren bir iş olduğuna dikkat çekti.

TRÜF MANTARININ FAYDALARI

Trüf mantarları içerdikleri protein, mineral madde miktarı bakımından diğer mantarlara göre daha zengindir. Besin değeri olarak % 76 su, % 9 protein, % 7 karbonhidrat ve % 8 mineral içermektedir. Yüksek besin değerine sahip olmakla birlikte trüf türleri diğer mantarlardan üstün kılan şüphesiz sahip oldukları “dimetilsülfit” kaynaklı çok özel aromatik bileşiklerdir. Sahip oldukları bu eşsiz aromatik özellikten dolayı birçok gurmenin ilgisini çekmekte ve mutfaklarda müstesna bir yer edinmektedirler.

YARALARIN İYİLEŞMESİNE YARIYOR

Trüfün sihirli güçleri ve tıbbi yararları olduğuna da eskilerden beri inanılıyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed bir hadisinde “Trüf; ekme dikme zahmeti olmaksızın, insan emeği karışmadan meydana gelen, Kudret helvası cinsinden bir rızıktır. Suyu da göze şifadır.” demiştir ve bu hadis bir hekim olan İbn Mâce tarafından kitabında belirtilmiştir. İbni Sîna’da trüfleri zayıflık, kusma, ağrı ve yaraların iyileşmesinde tavsiye etmiştir.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2021, 17:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner103

banner109