Fırat Üniversitesinde” Bilim Teknolojiyle Yenilik Ekosisteminde TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçlerin Durum Değerlendirmesi” konulu konferans düzenlendi.

DEMİRDAĞ: EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbettin Demirdağ TÜBİTAK bilim yarışmalarında emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, “Fırat Üniversitesinde TÜBİTAK tarafından desteklenen Bilim Final Yarışmalarının töreni yapıldı. Bundan dolayı törenin burada tekrar düzenlenmesine vesile olan TÜBİTAK başkanıma ve ekibine, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÖZKAN: İLERİ TEKNOLOJİ BİLGİYE SAHİP İNSAN YETİŞTİRİLMESİ EN ÖNEMLİ BOYUTTUR

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Özkan, ekosistemde teknolojinin önemine değinerek, “Ekosistem dediğimiz zaman bunu birkaç boyutla değerlendirmemiz mümkün. Aslında 15-20’nin üzerinde ekosistemin ne olması gerektiği, nerelerde olmamız gerektiğini anlatacak ölçütleri mevcut. Ama bunun en önemli boyutu var ki bu da insan. İnsan olmadan ne araştırma yapabiliyoruz ne bilim teknoloji yapabiliyoruz nede bilimle teknolojiyi ürünleştirebiliyoruz. Dolayısıyla ülkemizde de dünyanın neresinde olursa olsun ileri teknoloji bilgiye sahip insan yetiştirilmesi en önemli boyuttur” ifadelerini kullandı.

MANDAL: %88’LİK GİBİ ÖNEMLİ BİR ARTIŞ VAR

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, “Bir 15 yılı değerlendirmeye çalışıyoruz. 2002 yılı ile 2017 yılı. Neden 2017 yılı? TÜİK verileri ile tamamlamış, bütün verilerin kesinleşmiş olduğu bir yıl olduğu için.  TÜBİTAK açısından konuştuğumuz zaman 2018 verileri ile konuşacağım. 15 yıllık verilere baktığımızda ne değişiyor? Evet, bir takım artışlar var. Artışlar boyutunu değiştirdiğimiz zaman ARGE’ye ayrılan kaynak yetmez ama %88’lik gibi önemli bir artış var” diye kaydetti.