Toprak mahsulleri ofisi yem regülasyonu kapsamında arpa satışlarına başladığını duyururken, açıklanan fiyat yetiştiriciyi hayal kırıklığına uğrattı.

Yetiştiriciler, toprak mahsulleri ofisin ’den 4 liranın altında bir satış fiyatı beklerken, arpa satış fiyatı 5.25 lira olarak belirledi.

Tunceli ve Elazığ ili hayvan üreticileri bir araya gelerek arpa satışı fiyatlarına tepki gösterdi.

DOĞAN: ARTAN YEM, ARPA FİYATLARINA ARTIK DUR DENİLMELİDİR

Tunceli ve Elazığ ili hayvan üreticileri adına açıklama yapan Şavak Der Başkanı Naim Doğan, “Açıklanan arpa satış fiyatı üreticinin beklentilerini karşılamanın çok uzağında olup üreticinin somut durumunu hayvancılık sektörünün yaşadığı krizi ve üreticilerin alım gücünde meydana gelen azalmayı dikkate almadan belirlenmiştir. Üreticiler olarak yem, arpa, saman fiyatlarındaki faiş artıştan dolayı bir çoğumuz hayvanımızı satmak zorunda kalmakta olup bazı üreticiler ise hayvan sayısını azaltma yoluna gitmektedirler. En sık karşılaştığımız sorun ise artan yem, saman ve özellikle de arpa fiyatlarıdır. Üretici olarak bizler TMO tarfından yapılacak arpa dağıtımından dolayı yaz aylarında yerli üreticiden de arpa temini yoluna gidemedik. Zira hepimizin beklentisi arpa satış fiyatının makul seviyede olacağı yönündeydi. Ancak denetimsiz, kontrolsüz serbest piyasa fiyatlarının referans alınarak 5250 TL fiyatının belirlenmesi hakkaniyete aykırı olduğu gibi üreticinin yaşadığı hali hazırdaki ekonomik sıkıntıları daha da derinleştirecektir. Sıkıntılı süreç sadece biz üreticileri etkilememekte tarım, gıda sektörünü de etkilemektedir. Bu durumdan kaynaklı artan yem, arpa fiyatlarına artık dur denilmelidir” ifadelerini kullandı.

MURAT: SÜREKLİ YANLARINDA OLACAĞIZ

Tunceli Tüm Köy Sen Şube Başkanı Aziz Murat, “Bundan sonra da sürekli yanlarında olacağımızı, mücadelelerinde destek vereceğimizi şu an burada belirtiyoruz, hepinize teşekkür ediyoruz” dedi.

GÜNDOĞDU: BU CİDDİ BİR SORUN

Küçükbaş Hayvan Üreticisi Ali Gündoğdu, “Çok acil çözülmesi gereken sıkıntılarımız var. Şu an hayvanlarımız yaylada. Yayladan yurtlarına inmemiş durumdalar. Sıkıntılarımız çok büyük. Çünkü onların yem, arpa ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bu yüzden yurtlarına inemediler. Derhal bu sorunun çözülmesi gerekir. Yoksa hayvanlarımız hastalıktan, açlıktan kırılma noktasına gelecek. Şimdi üreticinin bir kısmı halen yaylada. Sıkıntılar devam ettiği için yurtlarına inemiyor. Bunun acilen çözülmesi gerekir. Bu ciddi bir sorun. Ülke sorunu aslında bu” şeklinde konuştu.