TÜRK-İŞ Elazığ İl Temsilciliği asgari ücretten alınan verginin tamamen kaldırılmasını ve ücret geliri elde edenlerin vergisinin indirilmesini talep etti.

KARA: ÜLKEMİZİN İÇİNDE BULUNDUĞU SOSYAL BEKLENTİLERE CEVAP GETİRMİYOR

Türk – İş İl Temsilcisi ve Yol iş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Kara, “Ülkemizde gelir vergisinin büyük çoğunluğunu, ücret geliri elde edenler oluşturuyor. Ücretli çalışanlar üzerinde doğrudan çalışanlar ve dolaylı olarak çalışanlar üzerinde mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin ağır yükü bulunuyor. Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca memur ve işçilerin gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödeniyor. Ücretlerimizden yapılan kesintiler gelir vergilerinin hasılatını ve bir kısmını oluşturuyor. Bugün Ülkemiz de uygulanan vergi politikaları nedeniyle işçiler üzerinde ağır bir vergi baskısı uygulanıyor. İşçinin eline geçen kesin Ücret yıl başına göre eriyor, geriliyor.  Ücretli çalışanların net ücreti bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü etkilerken diğer yandan vergi oranı nedeniyle azalıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karşılamıyor. Vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor. Ülkemizin içinde bulunduğu sosyal beklentilere cevap getirmiyor” dedi.

KARA: ÇALIŞANLAR HER YIL DAHA FAZLA VERGİ ÖDEMEK ZORUNDA KALIYOR

Çalışanlar her yıl daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor diyen Kara, “2005 yılında gelir vergisi tarifesi, bürüt asgari ücretin 13,5 katı iken, günümüzde 7 kat olarak hesaplanıyor. Çalışanlar her yıl daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor. Bütün bunlara rağmen gelir vergisi tarifesi ücretler lehine yetiştirilmiyor. Bu uygulama sosyal adaletle bağdaşmıyor. Oysa dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin beklentisi çağdaş ve adil vergi sisteminin oluşturulmasıdır. Tüm vergi kanunlarında öncelik, vergi adaletinin sağlanması olarak yapılmalıdır. Bu yönde atılan adımlar konfederasyonumuz Türk işimiz tarafından olumlu karşılanacaktır. Doğrudan ve dolaylı olarak vergilerin en büyük ödeyicisi olan işverenlerin işçisi ile aynı oranlarda vergilendirmek haksızlıktır, adaletsizliktir. TÜRK İş olarak ücret kazançları bakımından asgari ücretten alınan verginin kaldırılmasındaki temel talebimizi tekrarlamak isteriz. Talebimiz ve beklentimiz vergide sağlanacak düzenlemelerin ücretli çalışanların aleyhine olan haksız ve adaletsiz durumu ortadan kaldırması emekçilerin lehine yapılmasıdır” diye kaydetti.