ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin YPG'yi PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü gerekçesiyle hava harekatı düzenlediği Tel Abyad kentine yönelik yeni bir kara ve hava operasyonu yapmak için hazırlık yapıyor.

Hazırlıklar kapsamında Akçakale Tel Abyad sınırında OBÜS topları, zırhlı araçlar ile tanklar yerleştirilirken, sınırdaki Türk askeri sayısı da artırıldı. Fırat Kalkanı operasyonunda yer alan ÖSO gruplarıyla Tel Abyad kentine kara ve hava harekatı yapmak için sınıra yoğun bir askeri bir sevkiyat yapan Türkiye'nin önündeki tek ve en büyük engelin ise ABD olduğu ifade ediliyor.

Abdullah: Türkiye Harekat Gerçekleştirirse, Halkımızı Koruruz

Konuyla ilgili Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü YPG/ YPJ'nin sözcüsü Nesrin Abdullah, Sputnik'e konuştu. Türkiye'nin Tel Abyad'a bir kara ve hava harekatı yapacakları yönünde kendilerine bilgiler geldiğini belirten Abdullah, şöyle konuştu: "Türkiye bazı cihatçı örgütlerle harekat yapmak istiyor. Fakat biz de bir gücüz. Karada etkili olan bir gücüz. Müdahalelere karşılık hazırlıklarımız var. Türkiye bize yönelik herhangi bir harekatta bulunursa biz de o zaman halkımızı savunuruz. Tavrımızı ortaya koyarız. Rojava'nın gücü, YPG ve YPJ olarak topraklarımızı koruruz. YPG ve YPJ'nin içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de Tel Abyad'ı Suriye toprağını savunacaktır. Biz koalisyon güçleriyle ortaklaşa birçok yeri özgürleştirdik. İnanıyoruz ki ABD ve koalisyon güçleri Türkiye'nin harekat düzenlemek istediği Tel Abyad'ı da savunacaktır."

Eli: Işid'i Yenen Güç, Tel Abyad'ı Da Rahatça Savunabilir

Sputnik'e konuşan PYD yöneticisi Ewwas Eli de, Tel Abyad'a olası bir kara harekatı yapılması durumunda koalisyon güçlerinin Tel Abyad kentini savunacağını vurgulayarak, Türkiye'nin 4 ay önce Tel Abyad'a yine bir kara harekatı yapmaya hazırlanırken, koalisyon güçlerinin Tel Abyad'a giderek bayraklarını astığını anımsattı. Tel Abyad'ı savunacak güçlerinin olduğunu söyleyen Eli, DSG'yi ima ederek, 'IŞİD'i yenen gücün Tel Abyad'ı da rahatça savunabileceğini' ifade etti.

Kobani ile Cezir kantonu arasında olmasından dolayı Türkiye'nin Tel Abyad'a büyük önem verdiğine dikkat çeken Eli, Türkiye'nin bu iki kantonu birbirinden ayırmak istediğini savundu.

Şanlıurfa'daki Akçakale ilçesinin tam karşısında yer alan Tel Abyad, 15 Haziran 2015'te YPG tarafından IŞİD'in elinden alınmıştı.

Rakka'ya 90 kilometre uzaklıkta bulunan Tel Abyad, PYD için hayati önem taşıyan Kobani ile Cezire kantonu arasında yer alması nedeniyle stratejik bir öneme sahip.

sadecehaber