Koronavirüsle mücadele kapsamında yeni bir tedavi yöntemi üzerinde çalışılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığının önderliğinde gerçekleştirilen çalışmalarda, Türk Kızılay’ın yürütücülüğünde ‘İmmün Plazma’ tedavisi üzerine çalışmalar sürüyor.

İLK BAĞIŞ ELAZIĞLI DOKTORDAN GELDİ

“İmmün Plazma” tedavisinde ise Elazığ adından söz ettirdi. Elazığlı hemşehrimiz Dr. Kürşat Reşat Demir, İmmün Plazma’nın Türkiye’deki ilk bağışçısı oldu.

ELAZIĞLI BİLİM İNSANLARI HEP ÖN PLANDA

Koronavirüs süreci boyunca ülke genelinde Elazığ’ın yetiştirdiği bilim insanları hep ön planda oldu. Süreç boyunca Elazığlı akademisyenler ulusal televizyonlarda kamuoyunu bilgilendirirken bilim kurulu üyeleri de Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarına destek veriyor. Hemşehrimiz Dr. Kürşat Reşat Demir de bu şekilde Türkiye’deki ilk bağışı yaparak Elazığlı vatandaşları gururlandırdı.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ve hemşerimiz Dr. Kürşat Reşat Demir plazma bağışı sırasında karşılıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

DEMİR: TEDAVİ OLDUM VE İYİYİM

Plazma bağışı yapan hemşehrimiz Dr. Demir, hastalık sürecini anlatarak şu anda durumunun gayet iyi olduğunu aktardı. 3 hafta öncesinde Covid-19’a ilişkin semptomların başladığını dile getirerek, “Semptomlar belirtilen şekilde görülmeye başlayınca, kendim de sahada çalıştığım için bir örnek yaptırdım. Sonucunda tedavimi oldum ve iyiyim” ifadelerini kullandı.

DEMİR: HENÜZ 200 VAKADA COVİD-19 VARKEN BAŞIMA GELENLER BENİ ENDİŞELENDİRDİ

Sürecin başında tedirgin olduğunu dile getiren Demir, “Şu anda tedirgin olmayabilirim ama Türkiye’de Covid-19 salgını henüz 200 vakada varken başıma gelenler beni biraz endişelendirdi. Şimdi olsa o kadar tedirgin olmazdım. Süreci yaşamış olmamdan sebep tedaviye de vesile olmak istedim. Kimse endişe etmesin sağlık sistemimiz gayet yeterli. Diğer ülkelerde olduğu gibi yetersizlik yok. O açıdan kimse endişe etmesin. Sağlık Bakanlığının da belirttiği gibi temas noktasında herkes mesafeyi korusun, mümkün oldukça evden çıkasın ve maske kullansın” dedi.

DEMİR: YAPILAN İŞLEMİN HİÇBİR ZARARI YOK

Salgını atlatmış ve sağlığına kavuşmuş kişilerden tedaviye destek vermelerini isteyen Demir, “Yapılan işlem gayet basit. Bir kan verme işleminden ayrı değil. Hiçbir zararı yok. Rahat olsunlar. Sahada çalışmamın yanı sıra bu şekilde hizmet vermek de ayrıca beni mutlu etti” şeklinde konuştu.

KINIK: GÜNDE 750 BAĞIŞÇIDAN PLAZMA BAĞIŞI ALABİLİRİZ

Sağlık Bakanlığı tarafından 400 civarında iyileşmiş hastanın bilgilerinin Türk Kızılay’la paylaşıldığı bilgisini veren Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye’de günde 750 bağışçıdan Kızılay olarak plazma bağışı alabileceklerini aktardı.

KINIK: KAPASİTEYİ İSTEDİĞİMİZ AN ARTTIRABİLİRİZ

Sağlık Bakanlığı tarafından 400 civarında iyileşmiş hastanın bilgilerinin Türk Kızılay’la paylaşıldığı bilgisini veren Kınık, Türkiye’de günde 750 bağışçıdan Kızılay olarak plazma bağışı alabileceklerini aktardı. Kınık, “400 civarında iyileşme olan hastanın bilgilerini bizimle paylaştı. İyileştikten sonra en az 15 gün geçmesi gerekiyor. İstanbul, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Ankara, Adana, Samsun, Denizli gibi şehirlerde plazma bağışını gerçekleştirebiliyoruz. 4 tane de mobil tır hastalarımızın ayağına gidiyor. Şu anda iyileşmiş hasta sayımız çok fazla değil. Günde 750 bağışçımızdan Kızılay olarak bağış alabiliyoruz. Kapasiteyi istediğimiz anda arttırabiliriz. Bağışçılarımız 1 hafta arayla 3 kez olacak şekilde plazma bağışlayabilirler. Bu tedavi yeni bir şey değil. Tamamlayıcı bir tedavi. 1890’dan bu yana tıp bilimiyle uğraşan sağlıkçılar bu tedaviyi uygulamış” diye konuştu.

İMMÜN PLAZMA ELDE EDİLMESİNE YÖNELİK FAALİYETLERİN YÜRÜTEBİLECEĞİ BİLDİRİLDİ.

Sağlık Bakanlığı tedavi yöntemleri kapsamında immün plazmanın temini ve kullanımı konusunda çalışmalara başladı. Bu kapsamda Türk Kızılayı Bölge Kan Merkezleri ile Süreli Bölge Kan Merkezleri bünyesinde, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış aferez merkezi bulunan tüm üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma ile kamu yararı gözeten vakıf hastanelerinin Covid-19 salgınına daha önce yakalanmış ve aldığı tedavi sonucu bu enfeksiyonu atlatmış olan bağışçıdan tanımlanan kriterler çerçevesinde ve bu hastanelerin transfüzyon merkezleri sorumluluğunda immün plazma elde edilmesine yönelik faaliyetlerin yürütebileceği bildirildi.

VİDEO