Akademik başarıyla son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Munzur Üniversitesi, kampüsteki sosyal çalışmalarıyla da göz dolduruyor. Başarı oranı her geçen yıl artan Munzur Üniversitesi’nde öğrencilerin daha modern bir kampüste eğitim alabilmeleri için en küçük ayrıntılar bile düşünülmüş.

Üniversitenin başındaki isim ise Prof. Dr. Ubeyde İpek… Kısa süre içerisinde üniversitenin eğitim başarısını üst düzeye çıkartmış ve daha da iyi olabilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

 “ÜNİVERSİTENİN DOKUSUNA HAYRAN KALIYORLAR”

Üniversiteyi vatandaşların zaman geçirmek içinde kullanacakları alana çevireceklerini belirten Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, “İlimiz ülkemizin en güzel coğrafyalarından birine sahip bir yer. Üniversitemizde bu coğrafyanın avantajlarını kullanmakta. Hemen Uzunçayır Barajının kenarına kampüsümüz kurulmuş. Uzunçayır Barajı hem Munzur’dan hem de Pülümür’den gelen suyu ile birleşiyor. Fırat’ın başlangıcında kurulmuş. Manzaramız inanılmaz güzel. Şimdi mevcut manzara ile yetinmiyoruz. Üniversitemiz 1 yıl sonra çok daha farklı dokulara sahip olacak. Peyzajıyla sosyal alanları ile donatısı ile görselleri ile üniversitemiz personelleri ile öğrencileri ile yaşayan insanlarımız için vatandaşlarımız için bir zaman geçirme bir paylaşım yapılma noktası olacak. Kente girilirken dışarıdan gelen misafirlerde önce Munzur üniversitesini görüyor. Üniversitenin dokusuna hayran kaldıklarını sürekli dile getiriyorlar” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞMESİNDEN HEPİMİZ MEMNUNUZ”

Munzur Üniversitesinin tarihçesine de değinen Rektör İpek, “Bilindiği üzere Tunceli, Bingöl ve Muş kentleri daha öncesinde Fırat Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulları vardı. Hükümetimizin her ilde üniversite kurma planından sonrada 2008 yılında Tunceli Üniversitesi olarak kurulmuş. Geçen yılda Munzur Üniversitesi olarak değişti. Munzur Üniversitesi hem bizim istediğimiz hem de yerel halkın istediği bir isimdi. Üniversitemizin adının Munzur Üniversitesi olarak değişmesinden de hepimiz memnunuz ” dedi.

“7 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ SAYIMIZ VAR”

“Öğrenci sayısının artması üniversitelerin gelişmişliğini gösteren bir unsur değildir” diyen Rektör Ubeyde İpek, planlı ve bilinçli çalışmalarla artışın yapılması gerektiğini söyleyerek, “Birazda planlı ve bilinçli şekilde artmak, artışın yapılması gerekiyor. Üniversitelerin gelişmişliklerini gösteren öğrenci sayılarından ziyade akademik çalışmalar, indekse giren yayın sayıları, patent sayıları, proje sayıları üniversitelerin temel olarak gelişmişliklerini gösterir. Üniversitemizde şu anda 7bine yakın öğrenci sayımız var. 2 yıl önce ikinci öğretimleri kapatmıştık. Daha fazla AR-GE ve yayın yapalım, üniversitemizi ileriye taşıyalım şeklideki değerlendirmelerden sonra YÖK’e taleplerimizi ilettik. YÖK başkanımızda sağ olsunlar böyle bir karar alındı. İkinci öğretim komple kapatmış oldu. Tabi üniversitemizde yeni fakültelerin kurulması, yeni bölümlerin kurulması noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl İngiliz Dili Edebiyatı, Endüstri Mühendisliği açılacak” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ EN İYİ KAMPÜSLERİNDEN BİRİNİ YAPMAK”

Üniversitede açık olan fakülteler hakkında bilgiler veren Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, “Üniversitemizde Mühendislik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim Fakültesi, Su Ürünleri fakültesi, İktisadi İdari bilimler Fakültesi Edebiyat Fakültemiz var. Bunu yanında Meslek Yüksek Okullarımız var. İlçelerimize ve Merkezde Tunceli Meslek Yüksek okulumuz var, Pertek’te, Çemişgezek’te, Hozat’ta, Pülümür’de, Ovacıkta, Mazgirt’te var. Mimarlık Fakültemizi kurmayı planlıyoruz. Bu yıl Güzel Sanatların Müzik Bölümüne öğrenci aldık. Başka programlarımızda oldu. İngiliz Dili Edebiyatı Fakültesinde Coğrafya ve benzeri ön lisans programlarını açmayı planlıyoruz. İleri zamanlarda beden eğitimi için Spor Yüksekokulu kurma planımız var. Bunları yakın zamanda hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Burada Üniversitemiz 8 yıllık bir üniversite. Türkiye’de üniversiteler sıralamada 30. Sıradayız. Hedefimiz ilk 20’ye yaklaştırmak. Tunceli eğitim-kültür seviyesi çok yüksek olan bir kent. Üniversitemizde daha iyi bir konumda olması gerekiyor. Devletimiz, hükümetimiz çok büyük destekler veriyor. İnşaatları gördüğünüz, 136 milyon civarında bir yatırım yapılıyor ve 2018’in sonlarına doğru bitmesi planlanıyor. Sosyal donatılar için 15 milyonluk bir proje ihalesine çıktık. Uygulama noktasına geçilmek için ihalesine çıkmış olacağız. Hedefimiz Doğu Güneydoğu Anadolu bölgesindeki en iyi kampüslerinden birini yapmak. Alt yapısıyla, sosyal donatılarıyla, akademik bilimleriyle, sosyal yaşam alanıyla ve Türkiye’nin sayılı kampüslerinden birisini Tunceli iline kazandırmak olacak” ifadelerinde bulundu.

“GELEN ÖĞRENCİLERİMİZ ALGILARI DEĞİŞİYOR”

Öğrencilerin rahat bir şekilde eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. İpek, “Bir şehirde üniversite olunca dışarıdan öğrencilerin nakilleri azalır. Bizim öğrencilerimiz yerelden bakınca Tunceli ilinde %10-15 civarında. Geriye kalan %70 Doğu ve Güneydoğu bölgesinden öğrencilerimizin geldiklerine şahitlik ediyoruz. %10-15 civarında ise Batıdan, Egeden, Marmara Bölgesinden Karadeniz’den öğrencilerimiz geliyor. Öğrencilerimiz çok mutlu. Ben her gün bir bölümdeki birinci sınıf öğrencileri ile bir araya gelip onlarla paylaşım gösteriyoruz. Şuna şahitlik ediyoruz, gelen öğrencilerimiz gelmeden önceki algıları ile ve geldikten sonraki algılarının değiştiklerini söylüyorlar. Çünkü burası çok özgür bir kent. Öğrencilerimizin barınma problemi diğer sıkıntıları yok. Burada rahat bir şekilde eğitim faaliyetlerine devam ediyorlar. Sayın valimiz aynı zamanda belediye başkan vekilimiz, diğer kamu görevlileri öğrencilerimizin sıkıntılarını giderme konusunda yoğun çaba içerisindeler” dedi.

 “ÜNİVERSİTEMİZ DAHA GENÇ VE DİNAMİK BİR YAPIYA DA KAVUŞMUŞ OLUYOR”

Genç akademik kadrolarının olduğunu söyleyen Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, “500’e yakın akademik personelimiz var. Üniversitemiz genç bir üniversite olduğundan Akademisyenlerimizin bir kısmı 70-80 tanesi doktorasını bitirmek üzere.  Bunlar geldikçe Üniversitemiz daha genç ve dinamik bir yapıya da kavuşmuş oluyor. Diğer hizmet alımlarımız ile birlikte 400’e yakın idari personel, güvenlik elemanlarımız var. Bu noktada da üniversitemiz iyi bir akademik yapıya kavuştu ve kavuşmaya da devam ediyor. İnşallah yapımız daha da gelişecek” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTEMİZ 18. OLDU”

Üniversitenin her alanda çalışmalar yaptığını ifade eden Rektör İpek, “Hem teknolojik anlamda hem de sosyolojik anlamda birçok çalışma yapıldığını görüyoruz. En son öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin yaptığı Elektrikli araç projemiz vardı. Türkiye’de 65 Üniversitenin katıldığı bir yarışmaydı. Üniversitemiz 18. oldu. Başlarında da Akademik danışmaları vardı. Buda Üniversitemizin sadece teknolojik anlamda değil sosyoloji alanda da çalışmalar yapılıyor. Biz en azından her bir hocamızın yaptığı çalışmalara da her türlü desteği veriyoruz. Bölgemiz endemik alanda zengin ve bunu gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yapılıyor. Her ay öğretim elemanlarıyla bir araya geliyoruz. Daha fazla çalışma daha fazla proje yapabilmek için neler yapabiliriz diye istişare ediyoruz. Onları motive ederek üniversitemizi daha iyi noktaya çekme çabamız boşa çıkmayacaktır” ifadelerinde bulundu.

“ARKAMIZDA DEVLETİMİZ HÜKÜMETİMİZ VAR”

Alevilerle ilgili olan aktivitelere duyarsız kalmayacaklarını ve her aktivitelere katıldıklarına dikkat çeken Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, “Ülkemizdeki her türlü aktivitelere katılmaya çalışıyoruz, özellikle Alevilerle ilgili olanlara. Toplumumuzun büyük bir kısmı Alevilerden oluşuyor ve onların değerlerine hem çalışma anlamında hem de katılma noktasında hevesli olmak durumundayız. Duyarsız kalamayız. Biz bunları yaparken arkamızda devletimiz hükümetimiz var her türlü desteği alıyoruz. Biz bu hususlarda da ciddi aktivitelere katılıyoruz, katılmaya da devam edeceğiz” dedi.

“MEVCUT DURUMDA BARINMA PROBLEMİMİZ YOK”

Rektör Prof. Dr. İpek, “Kredi Yurtlar kurumu Genel Müdürlü barınma ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Mevcutta birçok özel yurtlarında KYK’ya katılıyor. Mevcut durumda barınma problemimiz yok. Boş yatağımız var. Bildiğimiz kadarıyla böyle. Herhangi bir öğrencimizin böyle bir problemi yok. Burada alevi toplumu gerçekten çok duyarlı bir toplum. Öğrencilerimizin işi geç vakitlere kadar dışarıda gezmeleri, zaman geçirmeleri, ihtiyaçlarının karşılanması noktasında ilimizde vatandaşların öğrencilerimize çok iyi düzeyde bir hoşgörüye sahip olduklarını görüyoruz. Öğrencilerin memnuniyeti ciddi oranda artıyor” diye konuştu.

 “ARTIK YENİ BİR BİNA İHTİYACIMIZ OLMAYACAK”

Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, “Mevcut durumda 90 bin, 100 bine yakın bir kapalı alanımız devam ediyor. Kültür Kongre Merkezi, olimpik yüzme havuzu, kütüphane, Akademik Birimler, İdari Bilimler bunlar 2018’in sonunda tamamlanacak ve tamamlandığında sizleri burada misafir edersek çok farklı bir üniversiteyle karşılaştığınızı göreceksiniz. Üniversitemiz genç bir üniversite. 2018’in sonunda her şeyimiz tamamlanacak. Artık yeni bir bina ihtiyacımız olmayacak. 700 dönümlü kampüsümüz içinde kaliteyi arttırma noktasında çalışmalarımız sürecek. İnşaatlarımızın yapımıyla uğraşmayacağız. Normalde kampüsün etaplarının tamamlanması 2025’e kadardı ancak girişimlerimizle 2018’in sonunda kampüsümüz bitmiş olacak ”ifadelerini kullandı.

“TUNCELİ’Yİ TANIDIKTAN SONRA HİÇBİR ÖNYARGI OLMUYOR”

“Devletimizin hakimiyeti her noktada” diyen Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek ailelerin öğrencileri rahatlıkla Munzur Üniversitesine gönderebileceklerini söyleyerek, “Sayın Valimiz Tuncay Sonel, çok sevdiğimiz bir valimizdir. Onun bir sloganı vardı. Bazı olumsuzluklar tanımakla giderilir. Belki birebir olmayabilir ancak, Tunceli’yi tanıdıktan sonra hiçbir önyargının olmadığını ve insanların burada olduklarında çok mutlu olduklarını görebiliyoruz. Ailelerde çok rahat olsunlar. Merkezde kampüsümüz içerisinde terör olayı yok. Burada öğrencilere ve diğer personellerimiz güvenli eldeler. Devletimizde her konuya hâkim. İlimizde de bu süreç daha etkin bir şekilde süremeye devam ediyor. Devletimizin hakimiyeti her noktada. Belki kırsal alanda Tunceli ile ilgili haberler çıkıyor ancak merkezimizde böyle bir şey yok. Her ilde bu olaylar çıkıyor. Biz buraya geldiğimizden beri sınırlı sayıda merkezde olay oldu. İlimizdeki tüm vatandaşlarımız bu noktada çok duyarlılar. Teröre karşı yoğun bir reaksiyonları olduğunu görüyoruz. Personellerimizin ve öğrencilerimiz çalışmalarını huzurla devam ettiriyor. Bütün aile bireyleri çocuklarının emin ellerde olduklarını bilip herhangi bir endişeye kapılmasınlar. Buradaki öğrenciler geldikten sonra burayı böyle bilmediklerin ve çok mutlu olduklarını söylüyorlar. Bütün öğrencilerimizi Munzur Üniversitesine bekliyoruz ve şundan emin olabilirsiniz hem eğitim anlamında hem de diğer hususlar açısından hiçbir anlamda pişman duymayacaklar. Kaliteli bilgilerle aramızdan ayrılacaklar” diye konuştu.