Erkek egemen sektörlerden biri olan teknolojide kadın girişimciler de adlarından söz ettiriyor. Sektörün farklı alanlarında söz sahibi kadınlar var. Cep telefonu ve tablet üreticisi Reeder da bunlardan biri. Kurucu ortağı ise Sezen Sungur Saral.

Reeder, 2010 yılında kuruldu. İlk olarak e-kitap okuyucu işine girdi, pazarın şekillendirmesiyle tablet alanına kaydı ve ilk yerli tableti üretti. 2018'de Samsun'da yatırım yaparak büyük bir yerli teknoloji üretim fabrikası kurdu. Kurucu ortağı Sezen Sungur Saral, Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER), Garanti Bankası'nın kadın girişimci yarışması ve eBay'in yarışmalarında en başarılı kadın girişimci ödülü de aldı.

Sezen Sungur Saral, eskiden mühendisliğin erkek işi olarak görüldüğünü ancak artık bakışın değiştiğini belirterek, "Teknolojinin gelişimiyle matematik, geometri gibi analitik alanlarda bilgisayarın hakimiyeti arttı. Bu da bu tarz işi yapanlarda duygusal zeka gibi özelliklerin ön plana çıkmasını sağladı. Bu da kadınları öne çıkardı. Toplumdaki eski normlara ve kadından evdeki beklentilere karşın sektörde kadın çalışan, yönetici ve patrona olan ihtiyaç artmış durumda" dedi.

Teknolojik dönüşüm

Pandemide herkesin ekran karşısında çalışır duruma geldiğine de işaret eden Saral, "Pandemide her ne kadar kadınlar en çok yarayı alan taraf olsa da bu dönemde yaş, cinsiyet gibi özellikler önemsiz hale geldi. Ekranın arkasında kadın ya da erkek olması önemli olmamaya başladı. Asıl işi yapan teknoloji. Bu durum kadınların lehinde oldu. Bu dönemde herkes için teknolojiyle bütünleşme kaçınılmaz hale geldi" diye konuştu.