Elazığ depreminin ardından yapılan çalışmalarla sürerken kamuoyunda da zaman zaman merak konusu olan sorular oluşmuştu.

Evlerin ne zaman ve nasıl teslim edileceği, kuraların nasıl çekileceği gibi sorular kamuoyu tarafından cevap beklerken merak konusu olan bu genel sorunlarla ilgili Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Kanal Fırat Televizyonu’na özel açıklamalarda bulundu.

KONUTLAR NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Furkan Dilaver’in sorularını cevaplandıran Vali Erkaya Yırık, konutların ne zaman teslim edileceğine ilişkin, “Bir kısım konutları Yazıkonak gibi, Dilek Sitesi gibi konutları kuralarını çekmek suretiyle teslimatını yaptık. Halen peyderpey devam eden konutlarımız var. Bunları da inşallah tamamlanmasıyla birlikte kuralarını çekeceğiz. Ama biz istiyoruz ki bunlar yapılırken alelacele yapmak suretiyle vatandaşlarımızın şikayetlerine muhatap olmadan, karşı karşıya bırakmadan onları mutlu edecek, insanlarımızı gerçekten devletimizin yaptığı için karşılığını gösterecek bir ortam olsun istiyoruz. Devletimiz bir katkı yaptı, bir masraf yaptı, bir çalışma yaptı. Bunun da mutlaka karşılığını vatandaşımız görsün istiyoruz” dedi.

2+1 VE 3+1 KONUTLAR NEYE GÖRE VERİLECEK?

Yapılan 2+1 ve 3+1 konutların tesliminde dağılımın nasıl olacağı sorusuna cevap veren Vali Erkaya Yırık, “Onların tabi ki biz çalışmalarını yaptık. Bakanlık nezdinde insanlarımızın, vatandaşlarımızın, depremzede Elazığlılar’ın vaktiyle hangi pozisyonda hangi metrajda oturduklarına ilişkin çalışmalar, araştırmalar yapılıyor. Onunla ilgili TOKİ’nin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendi mevzuatına göre çalışmaları var. Neticede vatandaşlarımızın dört başı mamur, mutlu olacağı, mutmain olacağı bir kura çekimi ya da bir dağıtım mevzu olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KONTEYNIRDA KALAN VATANDAŞLARA ÖNCELİK TANINACAK MI?

Konteynırda yaşayan vatandaşlara öncelik tanınacağının altını çizen Vali Erkaya Yırık, “Konteynırdaki vatandaşlarımız mutlaka öncelikli olacak. Çünkü onlar diğerlerine nispeten daha zor şartlarda hayatlarını sürdürüyorlar. Bunun içerisinde konteynırda kalan ama hak sahibi olmayan vatandaşlarımız var. Onları da zaten şu aşamada bulunduğu yerden uzaklaştırmıyoruz yine aynı şekilde devam ediyoruz. O bakımdan da vatandaşımızın herhangi bir kuşku duymasına gerek yok” dedi.

KÖY EVLERİNİN YAPIMINDA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Köy evlerinin yapımındaki süreçle ilgili bilgiler veren ve köy evleri 2 katlı yapılacak mı? sorusuna cevap veren Vali Erkaya Yırık, “2 katlı ev, altlı üstlü işte yapılan evin yanında bir barınak hususu birazda bölgeye göre değişen tercihler. 2 katlı evlerdeki Karadeniz’de çok fazla kullanılan yapılar ama bizim buralarda bu şekilde yapılan ben çok kullanılabileceğini düşünmüyorum. Ama yine vatandaşımız isterse bunun yapılabileceğini sayın bakanımız ifade etmişti. Elbette 2 katlı evlerin diğerine göre maliyeti farklı olacaktır. Vatandaşımız en güzel evde ve en iyi tercihle minimum maliyetle evlerine kavuşsun istiyoruz. Planlamalar böyle. Çalışma devam ediyor. Kolay bir şey değil, bakın daha 1 sene dolmadan konutlar teslim ediliyor. Çok fazla yaşanmış bir örnek değil bu. Allah Sayın Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Bakanlarımız elinden geldiğince gayret gösteriyor. Bizler de onların taşradaki temsilcisi olarak Elaziz’deki elimizden gelen çabayı, gayreti gösteriyoruz. Yine siyasetçilerimiz, milletvekillerimiz Ankara’da bu noktada vatandaşlarımızın kazançları için ya da en üst düzeyde mutlulukları için gayret gösteriyorlar. Yine belediye başkanımız da aynı şekilde belediye hizmetleri olarak konuttaki TOKİ ile ilgili çalışmalarda katkılarını veriyorlar. İnşallah vatandaşımızın mutlu olacağı bir sonuç olsun. Ona çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN EVLERİN DEĞERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan evlerin değerlerinin ne zaman açıklanacağı konusuna da değinen Vali Yırık, “Bakanlık zaten şu anda o çalışmayı yapıyor. İlgili genel müdürler uğraşıyorlar. O da netleşince zaten vatandaşlarımız onu öğrenmiş olacak” dedi.

UZAKTAN EĞİTİME ULAŞIM NOKTASINDA YAŞANAN İNTERNET SORUNU

Yaşanan internet sorununa da ilişkin de açıklamalarda bulunan Vali Erkaya Yırık, “Doğaldır, normaldir, çünkü depremle yıkılmış ve mağdur olmuş, zedelenmiş alt yapılarımız var. Bununla mütevellit Telekom Müdürlüğü’müz bununla alakalı çalışıyorlar. Zaman zaman bu tür şikayetleri alıyoruz ama aldığımızda da ilgili kurumu yönlendiriyor ve elimizden geleni yapıyoruz. Tabi ki sizler son derece yapıcı davranıyorsunuz. Ben tüm basın mensuplarımızdan tüm gerek yazılı, gerekse görsel medyadaki tüm kardeşlerimizden bu süreçte vatandaşlarımızın varsa mutazarrır olduğu şeyler, bunları dile getirirken onları rahatsız etmeden, onlara sıkıntı yaşatmadan, kafalarında soru işaretlerini arttırmadan bir sunum yapmanın önemini vurguluyorum. Bu son derece önemli. Çünkü insanlarımız dışarıdan duymuş oldukları belki gerçekle alakalı olmayan birtakım haberlerle rahatsız olabiliyorlar. Vatandaşlarımızı mümkün olduğu kadar daha az bir şekilde, sıkıntı vermeden onları da moral açısından iyi durumda bırakmak lazım gelir diye düşünüyorum” dedi

“YAPILAN AÇIKLAMALARIN DA OLGUNLAŞMIŞ OLMASI LAZIM”

“Elazığ kamuoyunda; bilgi eksikliğinin giderilmesi için il yöneticilerinin zaman zaman açıklama yapması bekleniyor” sorusuna da cevap veren Vali Yırık, “Açıklama yaparız. Orada sorun yok ama tabi yapılan açıklamaların da olgunlaşmış olması lazım. Onu da kesinleşmeden bir şeyi de söylememek gerekiyor. Devlet ciddiyeti, disiplini mutlaka bunu gerektiriyor. Konut dediğimiz veya TOKİ dediğimiz deprem mağduriyeti dediğimiz hadise önemli bir konu biliyorsunuz. Vatandaşlarımızın mutazarrır olmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

“KANAL FIRAT’A TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Vali Yırık konuşmasının sonunda Kanal Fırat televizyonuna teşekkür ederek “Bu arada Kanal Fırat’a gerek güncel konularımıza gerekse covid-19 salgınına göstermiş olduğu bu duyarlılık neticesiyle teşekkür ediyorum. Ben hepinize iyi yayınlar diliyorum. Tüm seyircilerinize Elazığlı vatandaşlarımıza selamlarımı ve saygılarımı sunuyorum” dedi.