Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, ilçe ile ilgili alınan karar hakkında açıklamalarda bulundu.

Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Murat Erdoğan ve üyelerine, Bakan Kurum’un ilçe ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

YAVUZ: BAKANLA GÖRÜŞTÜK

Başkan Orhan Yavuz, “Gittik sayın bakanımızla görüştük. Biz sayın bakanımıza şunu net bir şekilde arz ettik ‘eğer Maden’in tamamı taşınacaksa madenli vatandaşımız bunu arzu eder ister konutların ve iş yerlerini orda yapılmasından hoşnut olur. Ancak sadece Maden’in heyelan bölgesinin bir kısmını taşıma gibi bir düşünce varsa Madenliler kesinlikle buna onay buna geçit vermez’, buna da karşı durur. Sayın bakanın da ifadeleri ‘şuan 'Maden’in tamamının taşınmasının mümkün görülmediğini, vatandaşın isteği doğrultusunda, Gezin’de bir bölge belirlenmiş birde maden merkezde bir yer belirlenmiş dolayısıyla biz vatandaşa soracağız vatandaşımızın istediği yerde konutları ve işyerlerini yapacağız’ dediler” ifadelerini kullandı.

YAVUZ: MADEN’İN ÖNCELİKLE HEYELAN RİSKİNİN ORTADAN KALDIRILMASI LAZIM

Başkan Yavuz, “Sayın vekilimizin televizyonda yaptığı açıklamada şöyle bir cümle dikkatimizi çekti; ‘Madende yaşanmış olan bir heyelan.’ Biz şunu net bir şekilde ifade ediyoruz. Maden’de henüz heyelan olayı yaşanmış değil yaşanmaya devam ediyor bu risk devam ediyor. Ama biz maalesef sayın bakanın Maden’deki heyelan riskinin devam ettiğinden habersiz olduğunu anladım. Bu risklin devam ettiğinden bir haber olduğunu gördüm. Ben ifade etmeye çalıştım. Çünkü bu heyelan çöktüğü zaman Dicle nehri kapanır. En geç 3-5 saat içerisinde buradaki su birikintisi Maden’deki Güneydoğu’yla bölgemizi bir yol. Aynı şekilde demir yolu kapanır ve Maden’in tamamı sular altında kalır. Madende yaşanan felaket daha da büyümüş olur. Biz sayın bakanımıza net bir şekilde şunu ifade ettik; Maden’in öncelikle heyelan riskinin ortadan kaldırılması lazım” şeklinde konuştu.

YAVUZ: HEYELAN GELECEK OLAN HİZMETLERE ENGEL OLMUŞ OLDU

Maden Belediye Başkanı Yavuz, “Heyelan riskinden dolayı yaklaşık 3-4 yıldır Maden çok ciddi anlamda gelecek olan hizmetlere engel olmuş oldu. Bunlardan biri Maden’de daha önce yapılması için gönderilen ödenek “sentetik çim sahayla” alakalı heyelan riskinden dolayı Maden’in geleceği belirsiz olduğu için saha yapılmadı ödenek gitti., Maden merkezde tarihi bir camimiz var bu camimizin restorasyonu yapılması gerekiyor. Ancak Kültür ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü ‘heyelan riski devam ettiği sürece o camide bir çalışma yapamayacağız.’ Yine Meden’in tarihi köprüsü var. O tarihi köprü heyelandan dolayı tamamen katlanmış. Kültür varlıkları ve tabiat varlıklarını koruma kurulu şunu diyor ‘heyelan riski ortadan kalkmadıkça bir o köprünün tadilatını yapamayacağız.’ Tarihi bir hükümet konağımız var. Heyelan riskinden dolayı herhangi bir çalışma yapılmamaktadır. Maden’in geleceğinin belirsiz olduğundan dolayı polis lojmanları yapılamayacaktır” dedi.

ERDOĞAN: KONUDA KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ALAKALI ÇALIŞMALAR VAR

Maden’de yaşanan sıkıntıları yerinde görmek için ilçeye giden ELSAD Başkanı Murat Erdoğan, “Maden halkı şu anda devam eden heyelan nedeniyle huzursuz. Yatırımlar devam etmiyor. Belediye ve kamu hizmetleri bu nedenden dolayı yerine getirilmiyor. Dolayısıyla halkın içerisinde de Maden’den taşınmak Maden’deki heyelan riskinin dahası sağlıklı bir yere taşıma noktasında tartışmalar var. Bu konuda kentsel dönüşümle alakalı çalışmalar var” diye konuştu.