Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın moderatörlüğünü yaptığı 50 Anadolu Kanalında canlı olarak yayınlanan “Yerel Medya Soruyor” programının konuğu Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan oldu.

Aralarında Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık ve Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır’ın da olduğu programda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Elvan, önemli açıklamalar yaptı.
 

“BİZİM SAĞLADIĞIMIZ İSTİHDAM AVRUPA BİRLİĞİNDEKİ 28 ÜLKENİN SAĞLAMIŞ OLDUĞUNDAN FAZLA”

İstihdam oranlarına değinen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “İşsizlik oranlarına baktığımızda yine 2017 yılında aralık sonu itibariyle 1 milyon 635 bin kişiye ilave istihdam sağlandığını görüyoruz. Ki biz istihdam alanında son derece başarılıyız. Son 10 yılı kıyasladığımızda bizim sadece Türkiye olarak sağlamış olduğumu ilave istihdam Avrupa Birliğinin bir bütün olarak 28 ülkenin sağlamış olduğu istihdamdan daha fazla. Dolayısıyla istihdam oluşturmada oldukça başarılı bir ülkeyiz. 2017 yılını başarılı bir şekilde kapattık. 2018 yılına geldiğimizde ilk çeyrekte yine ihracatımızdaki artış devam etti, ihracatımız yine oldukça yüksek. İlk çeyrekte %7’nin üzerinde bir büyüme bekliyoruz, kapasite kullanım oranlarımız imalat sanayinde oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.

“GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ DOĞAL OLARAK ETKİLEDİ”

Yurt dışındaki ekonomik dalgalanmaya dikkat çeken Bakan Elvan, “Özellikle yurt dışında, yurt dışı piyasalara baktığımı zaman, dışarıya baktığımız zamanda biz dış konjonktürde birincisi petrol fiyatlarının çok ciddi bir artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Ki bant petrol doları 80 dolara kadar çıktı şu anda 75 doların üzerinde. 20 dolarlara kadar düşmüştü, 30-40 dolardan son yıllarda 75-80 dolarlara kadar bant petrol fiyatı çıktı. Petrol ithal eden bir ülkeyiz. İkincisi diğer MTA fiyatlarında da bir artış gözlemlendi. Üçüncüsü Amerika Birleşik Devletlerinde ki faiz oranlarında ciddi bir artış görülmeye başlandı. %3’ün üzerine çıkan bir faiz oranıyla karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Bunun anlamı şu; gelişmekte olan ülkelere akan paranın Amerika Birleşik Devletlerine faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle akması, kayması anlamına geliyor. Buda tabi ki gelişmekte olan ülkeleri doğal olarak etkiledi” şeklinde konuştu.

“GÜÇLÜ BİR HÜKÜMET VE GÜÇLÜ BİR MECLİS OLUŞACAKTIR”

Seçim süreciyle de ilgili konuşan Bakan Lütfi Elvan, “Özellikle seçimin yaklaşması, seçimin gelmesi ve özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a karşı gelişmiş birçok ülkelerde, Avrupa ülkelerinde, Amerika’da oluşmuş olan Cumhurbaşkanımıza karşı oluşturulmaya çalışılan propaganda, ne yaparız da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bu makamından indirebiliriz anlayışı içerisinde olanların çalışmaları yoğunlaştı. Ama biz şundan eminiz; Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde oturmuştur. Allah’ın izniyle milletimiz ne derse o olacaktır. Yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı yine devlet başkanı olarak yeni hükümet sistemi ile birlikte hükümetin başına getirecektir. Zaten kamuoyu araştırmaları da bunu gösteriyor. Biz AK Parti olarak da evet anket sonuçlarının iyi olduğunu ben buradan da ifade etmek istiyorum. Allah’ın izniyle hem yeni hükümet sisteminde güçlü bir hükümetimiz oluşacak ve güçlü bir meclisimiz oluşacaktır. Milletimiz sabırlı olsun” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI BAŞLATTIK VE UYGULAMAYA KOYDUK”

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Lütfi Elvan, “İnşaat sektörü önemli Türkiye için neden önemli? Birincisi Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusu var ve konut ihtiyacımız fazla. İkincisi yapısal Türkiye’nin özellikle konut alanında bir dönüşüme ihtiyacı var. Özellikle Depreme duyarlı konutların yapılması son derece önemli. Biz kentsel dönüşüm programları başlattık ve hemen hemen her ilimizde uygulamaya koyduk. Bir ihtiyaç söz konusu ama son aylarda ekonomi üzerinde oluşturulmaya çalışılan hava ile insanlarda bir tedirginlik oluştu ve konut yapan inşaat firmaları yeterli düzeyde konutlarını satamadılar ve bundan dolayı stokta bir birikme oldu. Bunu giderme yönünde de bankalarımız bir karar aldılar, 0.98 faizle, 1’in altında bir faizle vatandaşlarımızın konut almasını sağladılar. Ama ekonomi inşaat sektörü demek yanlış İhracat yapıyor, otomobil ihracatı 30 milyar dolatın üzerinde. Elektronik, petrol ve her alanda ihracat yapıyoruz. İhracatımız sürekli artıyor. Otomobil üretiyoruz, Bir Türkiye var, rekabet gücü yükse firmalarımız var. Türk beyaz eşya ürünlerinin Avrupa piyasasına hakim olduğunu görüyoruz. Avrupa’da kullanılan beyaz eşyaların çoğu Türk malı. Bu kadar ihracat var siz bunu görmezden gelirseniz bu çok yanlış olur. Özel sektörün 2018 yılındaki yapacağı yatırım tutarı 850 milyar lirayı geçecek. 2002 yılındaki yapılan yatırımın 4 katından daha fazla. 2018 de kamu ile beraber 1 trilyon üzerinde yatırım gerçekleşecek. Türkiye sağlıklı ve hızlı büyüyor. Yatırımlarımızın, ihracatın büyümeye pozitif katkısı var bunları görmezden gelmeyelim. Evet, artış var ama kompozisyona baktığımızda her alanın büyümeye katkı sağladığını görüyoruz. Sadece tüketim bazlı büyürseniz o zaman bu sağlıklı bir büyüme değil diyebiliriz ama Türkiye’nin büyümesi sağlıklı. İthalatta yatırım alalının arttığını görüyoruz. Nedir bizim için risk teşkil eden elan. Tüketim alanındaki artış” diye konuştu.

“YENİ SİSTEMDE MİLLETVEKİLLERİMİZİN KENDİ İLLERİNDE BULUNMALARI ÖNEM ARZ EDECEK”

Yeni sistemde Milletvekillerinin kendi şehirlerinde olacağını belirten Bakan Elvan, “Toplam ithalatın %10 u kadar. Buda bizim ekonomimizi olumsuz etkilemeyecek bir oran. 24 Haziran sonrası yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Yeni yönetim modeli politikaların izlendiği bir makam olacak. Temel strateji ve politikalara burada belirlenecek. Bu bakanlığın görevi neydi ne kadarını gerçekleştirmiş, ne kadarını yapmamış çok etkin olacak. İkincisi vatandaşlarımızı sorunları çok daha hızlı çözülecek. Bundan sonraki süreçte Milletvekillerimizin yerelde bulunmaları önem arz edecek. Memleket ile bizzat ilgilenen ve yoğun çaba sarf eden bir yer olacak. Hem politika belirlenmesi, hem de izleme ve değerlendirme yaparak bakanlıkların bana hesap sorulacak demesi gibi sorularda ne kadar ulaştım soruları olacak. Bunun Cumhurbaşkanlığı tarafından takip edildiğini bilecek. Bu neden önemi? Bi alında yeni hükümet sitemine geçmeyle inanılmaz dönüşüm yaşadık. Bu dönüşüme ayak uydurmamız lazım. Hantal yapılarla bunları yakalayamazsınız. Biz yeni hükümet sisteminde diğer bir çok ülkeden avantajlı bir konuma geldik. Gelişmiş ülkelerin hantal yapıları var birçok ülkede var ama artık biz onlardan daha önce bir bu işi inceleyerek bunların önüne dinamik yapı ile verimli bir orana ulaşacağız. Yeni dönemde en öncelikli alanlardan bir tanesi kalite olacak, rekabetin arttırılması olacak. Dijital dönüşüm dediğimiz enerji ve sanayinin dijital dönüşüm gerçekleştirilerek destek vereceğiz. Nasıl yapılacağını sektörlere anlatacağız, danışmanlık yapacağız ve eğitim vereceğiz. Biz bu dönüşümü gerçekleştirirsek eğe Türkiye küresel anlamda rekabet gücü yüksek ve küresel anlamda güçlü olacaktır anlamına geliyor” diye kaydetti.

“HEM BÜYÜDÜK, HEM DE ENFLASYONU DÜŞÜRDÜK”

Bakan Elvan, “İnsanları kararsız bir havaya sokmanın bir yolu yöntemi; düşünün ekonomi alanında biz son derece yetkiniz. Herhangi bir sorunla karşılaştığımızda bu sorunu nasıl ve ne şekilde çözeceğini bilen bir hükümetiz. Düşünün 2002 yılına kadar belki 30 yıl, 40 yıl Türkiye’de enflasyon konuşuldu. Ekonomistler çıktılar, yorum yaptılar, şöyle olmalı böyle olmalı dediler. Biz iktidara geldik hem enflasyonu düşürdük o %100’lerin üzerine çıkmış olan enflasyonu düşürdük hem de büyümeyi sağladık. Ekonomistler hep şunu söylerler ‘siz bir tarafta büyümeyi sağlarken enflasyonu düşüremezsiniz hızlı ve çok büyürseniz enflasyonda yukarı yönde gider’ biz tam tersini yaptık. Hem büyüdük, hem de enflasyonu düşürdük” dedi.

“BEDELLİ ASKERLİK İÇİN BİR ŞEY SÖYLEMEM MÜMKÜN DEĞİL”

Bedelli askerlik konusundaki soruya da cevap veren Bakan Lütfi Elvan, “Bedelli askerlik için bir şey söylemem mümkün değil. Değerlendirilecektir. Neticede Bakanlar kurulunda Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bunları değerlendirecektir. Dolayısıyla benim bir Kalkınma Bakanı olarak herhangi bir şeyi ifade etmem söz konusu değil. İlgili bakanlarımız var. Onlar gerekli açıklamaları yapar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZ BİR KAYGI İÇİNDE DEĞİLİZ”

Kamuoyunda oluşturulan algıya değinen Bakan Elvan, “Muhalefet Cumhurbaşkanımızın Allah’ın izniyle rahat bir şekilde Cumhurbaşkanı seçileceğini gördü. Ne yapmaları gerekiyor; onlarda kendilerine göre bir strateji geliştiriyorlar. Yaptıkları şu; Cumhurbaşkanlığını Recep Tayyip Erdoğan alsın ama biz böyle bir yaygarayı kamuoyunda oluşturalım. Hiç değilse hükümeti mecliste alt edelim anlayışındalar. Bizim milletimiz rasyonel düşünür, bizim milletimiz ülkenin geleceğini riske atmaz ve her türlü fedakarlığı yapar. Biz bir kaygı içinde değiliz. Değişik kesimlerde bunu söylüyorlar, özellikle Saadet Partisine kanalize etmeye çalışıyorlar. Ama ben şunu söyleyeyim ‘CHP ile Saadet olmaz’” dedi.

 “BİR PARTİ PROJESİYLE ORTAYA ÇIKAR”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Dışarıyla ittifak kurmaya çalışıyorlar. Bırakın! Sen dışarıdaki ülkelerle ittifak kurmayı bırak, sen milletin oyuna git talip ol. Dışarıdan medet umuyorlar. Böyle bir yaklaşım söz konusu olabilir mi? Olamaz. Ben bunu yadırgıyorum açıkçası. Bir parti projesiyle ortaya çıkar, projeleriyle ortaya çıkar, yapacağı işlerle ortaya çıkar. Yıkmayla ortaya çıkmaz, onu yıkacağım onu engelleyeceğim, şunu yapacağım; bunlarla ortaya çıkmaz” ifadelerini kullandı.