İklim krizi ile birlikte yeşil enerji dünyanın önceliği haline gelirken, yenilenebilir enerji kapasitesini artıran Türkiye, rüzgârda üretim rekoru kırarak bir günlük üretiminin yüzde 20’sini rüzgârdan karşıladı.

ARICI: RÜZGARDA YENİ YATIRIMLAR OLDUKÇA YENİ REKORLARIN KIRILMASI DA KAÇINILMAZ OLACAK

Rüzgârda son 10 yılda 10 kat büyüyen Türkiye’nin, 2030 yılında 25 bin MW kurulu güce ulaşmasını hedeflediklerini belirten Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Ebru Arıcı, “Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat hedefleri çerçevesinde rüzgarda yeni yatırımlar oldukça yeni rekorların kırılması da kaçınılmaz olacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in açıkladığı verilere göre, 25 Ekim’de 174 bin 723 MWh’la rüzgârdan tüm zamanların günlük elektrik üretim rekorunu kırıldı.

DÜNYADA İLK 10’DA

25 Ekim’de rüzgârdan günlük elektrik üretimi yüzde 20.2’ye ulaşarak yenilenebilir enerji içerisinde en yüksek paya ulaştı. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da 5’inci, dünyada ise 12’inci konuma gelen Türkiye, bakanlık verilerine göre jeotermal enerjide Avrupa birincisi, hidroelektrikte Avrupa ikincisi. Türkiye güneş enerjisi, rüzgâr ve biyokütlede ise Avrupa sekizincisi.

Rüzgâr enerjisinde 10 bin megavatı aşan dünyadaki 10 ve Avrupa’daki 5 ülke arasına girilirken, rüzgâr enerjisinin 12 milyon hanenin elektrik tüketimini karşılayan ve senelik 5.8 milyar metreküplük doğalgaz ithalatını engelleyen bir üretim kapasitesine ulaştığı ifade ediliyor.

ARICI: PARİS ANLAŞMASI DOPİNG OLACAK

Halihazırda ihalesi yapılmış olan YEKA RES projeleriyle ulaşılan 15 bin 520 MWe’lik gücün, yıl bitmeden ihalelerinin yapılacağı öngörülen 2 bin MWe’lik YEKA RES 3 projeleri ile 17 bin 520 MWe’ye ulaşacağını kaydeden Arıcı, “Türkiye’de rüzgâr sanayimiz oldukça gelişmiş bir noktada. Bugün üretilen ürünlerin yüzde 70’inin ihraç edildiğini düşünürsek kalite açısından hiçbir sorunumuz olmadığını söyleyebiliriz. Halen doğrudan 20 bin, dolaylı 25 binden fazla insan istihdam edilen bu sektörün buralara gelmesi hiç kolay olmadı. Teknolojide de yerlilik oranımız yüzde 60’ların üstünde. Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat hedefleri çerçevesinde rüzgârda yeni yatırımlar oldukça yeni rekorların kırılması da kaçınılmaz olacak.” dedi.

EKİPMAN İHRACATINDA 77 TÜRK FİRMASI VAR

TÜREB verilerine göre halihazırda Ankara, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Karabük, Kocaeli, Manisa, Mersin, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak’ta rüzgâr endüstrisinin yatırımları var. Rüzgâr enerjisi ekipmanında da önemli çalışmalar yapılıyor. 77 firma, 6 kıtada 45 ülkeye rüzgâr enerjisi ekipmanı ihraç ediyor ve cironun yaklaşık yüzde 70’ini ekipman ihracatı oluşturuyor.

ARICI: 274 SANTRAL FAALİYETTE

Türkiye genelindeki 274 santralde faaliyette olan 3 bin 615 türbin ile enerji ihtiyacının zaman zaman yüzde 10’undan fazlasının rüzgârdan karşılandığına işaret eden Arıcı, “Şu anda kısmi kabulle devreye girmiş tesislerimizin 44 adedinde yaklaşık bin 200 MWe (megavat elektrik) güç hızlıca devreye alınmak üzere inşa halinde. Aynı zamanda kapasite artışı alarak lisansa dahil edilen 520 MWe gücünde 26 proje ile üretim lisansı olan 244 MWe 10 adet proje, yani toplamda 764 MWe 36 proje izinlerini yürütüyor. Her yıl yapılması planlanan bin MW’lık YEKA RES ihaleleri ile 2 yılsonunda 20 bin MW kapasiteye lisans gücü olarak ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.