Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğünde İbrahim Sertaç Yılmaz önderliğinde 61 personel, şehre yatırım yapmak isteyenler için çalışıyor.

“AKREDİTE EDİLMİŞ TEK KURUM OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİBİZ”

Açıklamalarda bulunan İbrahim Sertaç Yılmaz, “Kurumumuz 2012 yılında Avrupa Birliği denetimlerinden başarı ile geçerek Elazığ ilimizde başarı ile başladı. Avrupa birliği tarafından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu akredite edilmiş tek kurum olma özelliğine sahip. IPARD projesinin burada uygulayıcısıyız. Dağıttığımız bu hibelerin %75’i Avrupa Birliği katkısı ile %25’i ise ulusal bütçe katkısı ile karşılanıyor. Bizim destek verdiğimiz sektörler çeşitli. Adımızdan anlaşılacağı gibi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak hayvancılığa besi süt tesislerine kanatlı tesislerine, bunun yanı sıra kırsalda yapılacak olan arıcılık sera faaliyetlerine, kırsal turizm dediğimiz otel ve restoran projelerine ve yenilebilir enerji sektörüne desteğimiz var. Daha büyük yatırım olarak ilimiz potansiyeli olan bir yer”ifadelerini kullandı.

“YATIRIM SONUNDA 1079 KİŞİ İSTİHDAM ETTİ”

Kurumun, tüm personeliyle birlikte mesai meftunu göstermeden çalıştığını kaydeden Yılmaz,  “Yılsonuna kadar biz toplam 239 projeye destek verdik. 170 milyonunu hibe olarak verdik ve bunun karşılığında ilimize 300 milyon lira yatırım kazandırmış olduk. Yatırım sonunda 1079 kişi istihdam etti. Bir dönemi kapattığımızda 42 il arasında 3.sırada tamamladık. En fazla hibe dağıtan il koordinatörü olarak. IPARD 1 dönemini başarıyla kapattık. IPARD 2 döneminde bu da IPARD 2 döneminde 2016 ve 2020 olan dönemin adı. Yine aynı sektörlere, tabi güneş enerjisi, genel enerji tesislerine IPARD 1’de desteğimiz yoktur. Bir takım eklemelerle IPARD 2 dönemine başladık. 2020 yılına kadar bu programını uygulayacağız” diye kaydetti.

“240 MİLYON LİRASINI HİBE OLARAK ÖDEMİŞ OLACAĞIZ”

IPARD 1 ve 2 programlarıyla alakalı bilgiler veren Yılmaz, 2 bin 700 kişiye desteklerle kurulan işletmelerde iş imkanı sunulduğunu söyleyerek, “2015 yılının sonunda IPARD2 döneminin 1. Çağrısına çıkıldı. Bu kapsamında da 319 tane proje kabulü yaptık. 69 tanesine sözleşme imzaladık. Bu tesislerin yapımının 22 milyon lira hibesini verdik. 2018 yılına kadar destek ödemesi daha yapacağız. Toplam 2018 yılına geldiğimizde bizim Elazığ’a kazandırdığımız yatırım tutarı 412 milyon lira civarında olacak. Bunun 240 milyon lirasını hibe olarak ödemiş olacağız. İstihdam sayısına bakıldığında istihdam yapan kişi sayısı 2700 kişi olacak. Tabi gün geçtikçe insanların teveccühü artmış oluyor”dedi.