Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü ve Ardahan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden hocalar tarafından telepatik iletişimin hayata geçirilmesi için bir proje geliştirildi.

TÜBİTAK'a sunulan proje geçen yılın Aralık ayında kabul edildi. Projeye başlayan 5 kişilik ekip yerli ve milli bir yazılım geliştirdi.

Elektroensefalografi ((elektro ense falografi) (EEG) yöntemiyle verileri toplayan ekip, 20 öğrenciye 20 cümle kalıbını göstererek ve dinleterek veri aldı.

DOĞAN: AYNI ZAMANDA İŞLENMEDEN ÖNCEDE ALINACAK ÖNLEMLER ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ

Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şengül Doğan, “Özellikle delil elde etme günümüzdeki en büyük parametrelerden biri Elektronik deliller. Teknoloji her geçen gün gelişiyor teknolojinin gelişmesine bağlı olarak bütün suçlar artık hemen hemen internet üzerinden işleniyor bu suçların tespit edilmesi bu suçların tespit edilmesinde hukuki birimleri yardımcı oluyoruz aynı zamanda işlenmeden öncede alınacak önlemler üzerine çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

TUNCER: EEG SİNYALLERİNİ ELDE ETTİK

Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Mühendisliği Öğretim Üyesi ve proje sorumlusu Doç. Dr. Türker Tuncer, “Şuanda projemiz EEG sinyallerini kullanarak cümle tanımı üzerine tasarladık projemizi. EEG sinyallerini kullanarak fikirleri okumak için telepatik iletişim adında bir yöntem var tabi bu yöntem bildiğiniz üzere bilim kurgu filmlerinde falan gösterilmiştir telepatlar var bunlar bireylerin yüzüne bakarak aklından geçenleri okuyorlar. Biz bunu telepatik iletişimi bilim kurgu olan şeyi gerçek hayata nasıl kurgularız nasıl uyarlarız diye düşündük bunu bir sınıflandırma problemi haline getirdik. 20 tane öğrenciden 20 tane kelime cümle toplayarak bunların EEG sinyallerini elde ettik” şeklinde konuştu.

Yazılımın tespit ettiği veriler ile yüzde 90 oranında başarı elde edildi. Proje sayesinde yazılımın Dünya'da elektroensefalografi ile cümle kalıplarını tespit eden ilk yazılım olarak telepatik iletişimin de ilk adımı olacak.