Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, Türkiye’nin kayısı ihtiyacının yüzde 80’nin Malatya’dan karşılandığını bunun yüzde 20’sini ise Baskil Kayısı oluşturduğunu ifade ederek, fındığa verilen alternatif ürün desteğinin kayısıya da verilmesini istediklerini söyledi.

ZİLAYAZ: KAYISI PAKETLEME VE ENTEGRE TESİSİ BİTME AŞAMASINDA

Baskil Kayısının tanıtımı ve piyasa sunulması ile ilgili yürütülen çalışmaları değerlendiren Zilayaz, “Baskil kayısı entegre tesisi için bir proje sundular. O proje kabul edildi. Şu anda kayısı paketleme ve entegre tesisi bitme aşamasında. Paketleme olacak. Daha önce özel bir paketlemesi vardıa. Bu da eğer faaliyete girerse çok büyük katkı olacak. Bitme aşamasına geldi. Aynı zamanda belediye başkanımızın içinde olduğu bir kayısı birlik kuruldu. O da çok büyük bir gelişme. Onun da birlik kurulma aşamaları resmi prosedürleri bitti. İnşallah önümüzdeki sezon o da alımlara başlayacak” ifadelerini kullandı.

ZİLAYAZ: ÇİFTÇİ TARLADAN ÇEKİLMEK ZORUNDA KALACAK

Çiftçinin tarladan çekilmek zorunda kaldığını ifade eden Baskil Ziraat Odası Başkanı Zilayaz, “Sonbahar gübrelerini Baskil’deki çoğu çiftçimizin atamadığını birebir biliyorum. Biz kendimiz de atamadık zaten. Sulama işine geldiğimizde Mayıs ve Haziran aylarında biz elektrikle sulamaya başladığımız dönem asıl o zaman farkında olacağız. Şu anda kimse farkında değil. 3 bin lira ödediğimiz bir fatura 7 bin lira olacak. Çünkü yüzde 127 buçuk zam gelmiş. Öyle olunca bunun karşılığı zaten yok. Çiftçi tarladan çekilmek zorunda kalacak” şeklinde konuştu.

ZİLAYAZ: SUSUZLUKTAN KAVRULUYORUZ

Başkan Zilayaz, “2 tane göletimizde su kaçakları var. İçli Kaval göletimiz bir de diğer göletimiz var eski Baskil göletimiz. Onlarda da su kaçağı var. Onların tadilatı yapıldı. Uğraşılıyor, büyük bütçeler ayrıldı. İnşallah onlarda düzelir. Baskil’in etrafı sularla çevrili ama biz susuzluktan kavruluyoruz” dedi.