Sağlıklı bir yaşam için düzenli uykunun önemi oldukça büyük. Uyku sırasında vücut dinlenir, enerjisini korur, kan basıncını, kalp atış hızını, vücut ısısını ve solunumu yavaşlatır. Ancak tüm bunlardan daha da önemlisi uyku düzeninin başta bağışıklık olmak üzere vücudun hemen her sistemi üzerinde oldukça büyük bir öneme sahip olması. Düzenli olarak yeterli uyku alamayan kişilerin 'insomnia' adı verilen problemle karşı karşıya olduğunu söyleyen uzmanlar, bu uyku sorununun çok yaygın görüldüğüne dikkat çekiyor.

'GÜNLÜK HAYATTA PEK ÇOK KİŞİ KARŞILAŞIYOR'

Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin, insomnia probleminin hem fizyolojik hem de ruhsal faktörlerin bir bütünü olarak ortaya çıkabildiğini vurgulayarak uyku düzenine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve "Yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye başladığı durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulmalı" diye konuştu.

Uykunun fiziksel ve zihinsel sağlığımız için hayati öneme sahip olduğunu hatırlatan Çekin, "Modern yaşamın getirdiği stres, baskı ve diğer faktörler nedeniyle günümüzde pek çok insan çeşitli uyku sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor" dedi.

'GÜNDÜZ YORGUNLUĞUNA YOL AÇIYOR'

Insomnia yani uykusuzluğun günümüzde görülen en yaygın uyku problemi olduğunun altını çizen Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin, "Insomnia, düzenli olarak yeterli uyku alamama veya uyandıktan sonra tekrar uyuyamama durumudur. Bu problem uyku kalitesini, süresini ve uyku sürecini etkileyerek kişinin dinlenmemiş hissetmesine, gündüz yorgunluğuna ve işlevsellikte azalmaya yol açabilir" uyarısında bulundu.

Elazığ’da 24 Nisan’da Nöbetçi Eczaneler Elazığ’da 24 Nisan’da Nöbetçi Eczaneler

'KİŞİYİ DAHA DA ÇOK KAYGILANDIRIR'

Insomnianın, bir döngü şeklinde ilerleyebileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin, şöyle devam etti: "Uyku sorunlarına bağlı olarak kişi endişelenmeye başlar ve uyku ile ilgili kaygılar geliştirir. Bu kaygılar uykuya dalma sürecinde stres ve gerginlik yaratır. Uykusuzluk devam ettikçe kişi uykusuzlukla daha fazla ilgilenmeye ve düşünmeye başlar. Bu da kaygıyı artırır ve uyku sorunlarını daha da şiddetlendirir. Bu döngü insomnianın sürmesine ve kronikleşmesine yol açabilir."