Kripto paralar neden düşüyor? Ethereum ne kadar? Bitcoin fiyatı! 22 Haziran 2021Kripto para dünyasında deprem yaşanmaya devam ediyor. Çin’in ikinci büyük kripto para madenciliği bölgesi Sichuan’da madenciliğin yasaklanması nedeniyle dün Bitcoin’de sert düşüş yaşanmıştı. Ayrıca Çin Merkez Bankası’nın bankalar ve Alipay gibi ödeme kuruluşları ile toplantı düzenlendi. Toplantıda kuruluşlardan kripto paralardan uzak durmaları konusunda uyarıda bulunuldu. Bu gelişme de Bitcoin ve Ethereum gibi popüler kripto paralara satış getirdi.

KRİPTO PARALARDA DÜŞÜŞ

Bugün ise Çin'in güneybatısındaki Siçuan eyaletinde geçen hafta 26 kripto para madeninin kapatıldığı bildirildi. Çin sosyal medyasında paylaşılarak yayılan duyuru eski bir Bitcoin madencisi tarafından doğrulandı. Enerji şirketlerine kripto para madenciliği yapan şirketlere elektrik tedarikini durdurması istenen duyuruda yerel yönetimlerin şüpheli kripto madencilerini "dip tarama" stiliyle bularak kapatması ve "tamamen temizlik yapması" emredildi. Çin'in Global Times gazetesi böylelikle bölgedeki Bitcoin madencilik kapasitesinin yüzde 90'ından fazlasının kapatıldığını kaydetti.

Çin Merkez Bankası kripto para denetimlerini arttırırken kendi dijital para birimini de piyasaya sürmeye hazırlanıyor. "E-yüen" olarak da adlandırılan "Dijital Para Birimi/Elektronik Ödeme" (DC/EP) sistemi, 2020'de Şiongan ve Şıncın gibi kentlerde pilot programlar kapsamında test edilmeye başlanmış, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları sırasında da bir pilot programın yürütülmesinin planlandığını bildirilmişti.

BİTCOİN NEDEN DÜŞÜYOR?

MicroStrategy'nin elinde halihazırda 2,741 milyar dolarlık Bitcoin bulunuyor. Şirket pörtföyünün ortalama 1 Bitcoin maliyeti ise 26 bin 080 dolar seviyesinde bulunuyor. Bitcoin yüzde 5.3'lük düşüşle 34.000 doların altına geriledi. Artan kurumsal ilgiye rağmen Çin'de kripto para madenciliğine yönelik denetim ve kısıtlamalar Bitcoin fiyatını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

ETHEREUM, BİTCOİN FİYATI

1 BTC = $ 32.641,6

1 ETH = $ 1.944,76

Dünkü şokun etkisini geride bırakmaya çalışan Bitcoin 31 bin dolar seviyelerinden 33 bin dolara kadar yükseldi. Ethereum ise 2000 doların altında 1974 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Bitcoin 6 günde yüzde 20 değer kaybederken yılbaşına göre ise yüzde 13 primli seyrini sürdürüyor.