Elazığ 1. İdare Mahkemesi, Elazığ’da meydana gelen 6,8 depremin ardından evi yıkılan vatandaş tarafından açılan tazminat davasını karara bağladı. Alınan karar emsal niteliğinde.

Tazminat kararının dayanağı olan bilirkişi raporunda, davacı depremzedenin evinin yıkılmasıyla ilgili olarak, Müteahhit, Fenni Mesul, denetim ve kontrollerin sağlıklı yapılmaması, tasarım, proje ve uygulama aşamasındaki denetimin tam olarak yerine getirilmemesi, yönetmeliğe uygun proje ve hesaplamaların yapılmamış olması tespitlerine yer verildi.

KOÇ: EMSAL MAHİYETİ TAŞIYACAK DİYE DÜŞÜNÜYORUZ

Avukat Sadin Koç, “Kurumlara idari başvuru yapıyoruz. Kurumlardan zararımızı talep ediyoruz maddi ve manevi zararlarımızı. Kurumlar 30 günlük süre içerisinde önceden 60 gündü olumu veya olumsuz bir cevap veriyorlar veya hiç cevap vermiyorlar. Akabinde dva sürecimiz başlıyor, davamızı açıyoruz. Mahkeme delillerimizi topluyor, keşif yapılıyor, bilir kişi incelemesi yapılıyor. Zararımız hesaplanıyor ve bu şekilde karar sürecine doğru gidiyoruz. Mahkemelerde genelde emsaller çok önelidir. Emsalle birlikte artık dava süreci de biraz hızlanacaktır. Çünkü prosedür öğrenildi, elimizde artık emsalde var. Emsal mahiyeti taşıyacak diye düşünüyoruz biz” ifadelerini kullandı.

Mahkeme, evi yıkılan depremzede için maddi ve manevi tazminat olarak yaklaşık 40 bin lira tutarında emsal niteliğinde ilk tazminata hükmetti.

KOÇ: ELLERİNİ ÇABUK TUTMALARINDA FAYDA VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM

Avukat Sadin Koç, “Ana parası maddi ve manevi olarak toplam mebla. Onun üzerine vade farkı işlenecek ödeme tarihine kadar. Her evin metrekaresi, yaşı ve binanın kaç katlı oluşuna göre ayrı bir hesaplama yapılıyor. O yüzden herkes bu rakamı alacak diye bir şey yok. Her dosyanın durumu farklı olacak, değerlendirmesi, incelemesi ve netice itibariyle kararı farklı olacaktır. Diğer vatandaşlar da başvurabilir. Değerlendirmemiz gerekir. Başvurmada biraz acele davranmalarında fayda var zira faiz başlangıç tarihi başvuru tarihi oluyor idareye başvuru tarihi oluyor. Bu açıdan ellerini çabuk tutmalarında fayda var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

KOÇ: DASK DOSYALARIMIZ ŞU ANDA ÇOK CİDDİ SIKINTIDA

Avukat Koç, “DASK dosyalarımız şu anda çok ciddi sıkıntıda. Çok büyük bir mağduriyet var depremden kaynaklı. Vatandaşların halen parası ödenmedi. Yaptığımız görüşmeler de çok olumlu ilerlemiyor. İlgili kurumlar DASK’ın ilgili personelleri ödemelerin yapılacağını kısa zamanda söylüyor ama bugüne kadar bir kısım dosyalarımız yapıldı bir kısım dosyalarımız halen sürüncemede devam ediyor” dedi.