Bugün, Türkiye Gazetesi’nin manşetinde yer alan “KUTLU DOĞUM BİR FETÖ PROJESİ” haberi, Kanal Fırat’ta Furkan Dilaver’in moderatörlüğünü yaptığı Son Baskı programında Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay’ın telefon bağlantısıyla konuşuldu.

Prof. Dr. Bolay, 1989 yılında Kutlu Doğum Haftası fikrini Diyanet İşleri Başkanlığına sunmuş ve o günden bu yana Türkiye’de Kutlu Doğum Haftası kutlanmaya başlanmıştı.

Ancak Türkiye Gazetesi manşetine “KUTLU DOĞUM BİR FETÖ PROJESİ” haberini taşımış, yine çok sayıda isim bu iddiayı desteklemişti.

Türkiye Gazetesinin Manşeti:

Bu iddiaların ardından konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yazılı bir açıklama yapılmış ve bu açıklamada, iddianın tamamen asılsız olduğu belirtilerek, iddiaların Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine gölge düşürdüğü bildirilmişti.

İşin aslını ise Kutlu Doğum Haftası teklifini 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na sunan Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay Kanal Fırat canlı yayınında açıkladı. İddiaların ardından ilk kez Kanal Fırat Televizyonuna konuşan Prof. Dr. Bolay, Türkiye genelinde büyük ses getiren o iddiaları yalanladı.

Kanal Fırat’ta Furkan Dilaver Sordu, Projenin Mimarı Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay Yanıtladı

Türk Felsefe profesörü Süleyman Hayri Bolay, “1989 yılı mayıs ayında ben yayın kurulu kurmakla görevlendirildim. Beş kişilik bir yayın kurulu teşkil ettim. Haziran ayında da ben arkadaşlarıma peygamberimizi anacağımız, hayatını, hadislerini, fikirlerini, düşüncelerini, İslamiyet’i dünyaya yayışını ve dünyaya getirdiği mesajlarını bütün Müslümanlara ve gayri Müslümlere ulaştırmak için bir hafta teşkil edeceğiz ve faaliyet göstereceğiz. İlmi toplantılar ve sanat etkinlikleri yapacağız, bu sadece kuru bir anma hadisesi olmayacak. Caminin dışına İslamiyet’i taşımaya çalışacağız. Biz ekibimle beraber bir program hazırladık ve mütevelli heyetini sunduk ve mütevelli heyeti programı kabul etti. Çok güzel bir program düzenledik. Açılışa o zamanın Başbakan’ı da olmak üzere birçok protokol katıldı.”

Kutlu Doğum Etkinliklerinin FETÖ İle Bir İlgisi Var Mı?

“Fethullah Gülen ile ilgisini kurmak bile çok yanlıştır. Bu günahtır, iftiradır biz bunu kimseden ilham alarak yapmadık. Aksine Fetullah Gülen bizden ilham alarak yaptı ve bunu da bize kendileri açıkladılar. 1993 senesinde bizden dört sene sonra onların görevlendirdiği Cemal Uşşak isimli şahıs bana geldi ve dedi ki siz bir fikir başlattınız ve biz sizden ilham alarak vahdet haftasını başlatmak istiyoruz. Ankara Atatürk Spor Salonunda bir etkinlik yapacaklarını söyleyip beni davet ettiler bende gittim. O spor salonunda normalde hakemlerin durduğu Kule var. O kulede Fettullah Gülen oturuyordu. Yanında birçok parti temsilcisi ve profesör bulunuyordu. Biz o programı orada izledik. Onlar bunu başlattılar ama uzun süre devam ettiremediler. Devam ettiremedikleri içinde bunu karalamaya başladılar. Çünkü bizim yaptığımız programların büyük ilgi gördüğünü gördüler, kendilerine rakip gördüler ve bunu karalamaya başladılar.”

“FETÖ’nün Karalamasına Alet Olmaktan Vaz Geçsinler”

Bu tür yazı ve haber yazanlara ispat etmelerini söyleyen Prof. Dr. Bolay, “İspat etmezlerse iftiracı durumundalar. Eğer Ahmet Şimşir ve ona benzer kimseler halen daha bu iddaalarına devam ediyorlarsa ben onlara lanetleşme teklif ediyorum. Lanetleşme, Kuran’da belirtilen bir şeydir. Peygamber efendimiz, Yahudilere karşı bu yöntemi kullanmıştır. Çünkü iftira atmışlardır. Lanetleşme olunca yalan söyleyene Cenab-ı Hak üç gün içinde ceza veriyor” diyerek bu tür haber yapanların ve yazı yazanların yaptıkları davranışın FETÖ’ye hizmet olduğunu dile getirerek, “Fetullah Gülen’in karalamasına alet olmaktan vaz geçsinler Allah’a hesap veremezler. Mümtazer Türköne’nin yaptıkları ve yazdıkları doğru değildir. Kutlu Doğum isminin konulması da onun dediği gibi değildir” dedi.

Kutlu Doğum İsmi Nereden Geldi?

“Kutlu Doğum ismi Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız tarafından teklif edilmiştir. Yediyıldız’ında bunu teklif etmesinin sebebi de Ordu’nun ilçesinde Kutlu Doğmuş Evliya diye bir zat varmış. Ondan ilham alarak, bunu teklif etmişti, bende kabul edince adı bu şekilde konulmuştu.”

Etkinlikler Ne Zamandır Yapılıyor?

“Yaptığımız programı ikinci senesinde tüm Türkiye’ye yayarken naad yarışmaları yaptık. Üçüncü sene münacaat yarışmaları yaptık. Daha sonra rahmetli Ahmet Hatipoğlu’nun tavsiyeleri üzerine önce çocuk ilahileri ve çocuk şarkıları şiir yarışması açtık. İkinci seneden itibaren Milli Eğitim ile anlaşma yapıldı. Bütün okullar buna katılıyordu. Eylül ayının başından itibaren heyetler kuruluyordu ve çalışmalar yapılıyordu.”

Tarihin FETÖ’nün Doğum Tarihiyle Bir Alakası Var Mı?

“Biz bu programa başladığımızda 6 ekimdi, ondan sonra her yıl 10 gün geriye gelerek, ağustos ayına gelince dört sene sonra, yaz zamanı olduğundan ve herkes tatile gittiği için salonlarda izleyici bulunamadı. Bu sefer mütevelli heyeti üyeleri bunu sabitleştirelim dediler. Hicri takvimle nisanın on ikisine, miladi takvimle nisanın yirmi birine geliyordu ve bizde bunu nisanın yirmi birinden bunu devam ettirdik. Bunu da dört sene sonra halktan gelen talep üzerine yaptık. Bu sefer buna muhalif olanlar o zamanda bunun için 23 Nisanı karalamak için yapıldığını söylediler. Benim diyanetten ayrılmış olduğum süreçten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı mütalaa etti bunu ve 14 Nisana geri çekti.”

O Dönemlerde Fetullah Gülen İle Bir Bağlantınız Var Mıydı?

“Bunu iddia edenlere söylüyorum. Benim hiçbir münasebetim olmadı. O açılış toplantısından öncede sonrada münasebetim olmadı.1979 bir görüşmemiz oldu. Ben zaten onu çok sati bulduğum için ilgilenmedim. Bunu söyleyenleri de tekrardan lanetleşmeye teklif ediyorum ölümü göze alabiliyorlarsa buyursunlar.”