Ünlü Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” programına katıldı.

Elazığ ve bölgenin depremselliğiyle ilgili Furkan Dilaver’in sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Elazığ ve bölgesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sivrice fayını Türkiye’de inceleyen ilk bilim insanlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, “Sivrice’de deprem beklediğimi yıllar önce söylemiştim. Nitekim söylediğim yerde yıkıcı bir deprem oldu” dedi.

“SİVRİCE’DE YIKICI BİR DEPREM BEKLEMİYORUM”

Sivrice’de yeni bir deprem olur mu sorusuna cevap veren Prof. Dr. Ercan, “Sivrice’de küçük ve orta büyüklükte depremler olabilir. Bu gayet normal. Ama orada yıkıcı bir deprem olmaz. Artık Sivrice fayı rahatladı. Büyük bir deprem beklemiyorum. Orada olabilecek en yüksek deprem 5,5 büyüklüğü civarı olur. Bu depremler yıkıcı olmaz. O insanları korkutabilir. Ama yıkıcı bir deprem Sivrice fayında beklemiyorum” ifadelerini kullandı.

“ELAZIĞ’DA YIKICI DEPREMLER OLMAZ”

Elazığ geneli için değerlendirmelerde bulunan Ercan, “Elazığ depremleri bir sınamadan geçmiştir. Küçük ve orta depremler olabilir. Halkı korkutabilir. Ama yıkıcı depremler olmaz. Sivrice Pütürge kolu yaklaşık 98 km’dir. Sadece Pütürge bölümünde kırılmayan küçük bir parça kaldı. Malatya tarafında. Sürekli o bölgede depremlerin olma nedeni bu. Orada 5-6 büyüklüğünde bir deprem olabilir. O bölgede olabilecek bir depremin Elazığ içinde etkili olabileceğini düşünmüyorum” dedi.

“GÖKDERE’DE 6,5 – 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLABİLİR”

Palu’nun Gökdere bölgesindeki deprem fayına dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, “Elazığ’ın kuzeyinde Palu kolu var. Elazığ Palu kolu kırıldı. Ama ondan sonra bir de Gökdere kolu var. Yeni deprem beklediğim yer orası. Gökdere’nin olduğu yer. Bir de Bingöl Ilıca’dan Karlıovaya kadar olan kesim. Burası çok geriliyor. Gökdere ve Karlıova kolları farklı kollar.

Orada ayrı ayrı depremler bekliyorum. Gökdere’de 6,5 – 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir orada” şeklinde konuştu.

“BİNGÖL’DE ÇOK BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUM”

Bingöl’de çok büyük bir deprem beklediğinin altını çizen Prof. Dr. Ercan,

“Bingöl Karlıoava’da çok büyük bir deprem bekliyorum. Türkiye’de hiçbir yerde deprem olmasa orada olur. Türkiye’nin bir numaralı deprem bölgesidir. Orası her büyüklükte deprem üretir. Tunceli’nin içinde ivedi bir deprem beklemiyorum. Ama çevresindeki kırıklarda deprem olabilir” dedi.

Video:

Elazığ’da Şap’a Geçit Yok Elazığ’da Şap’a Geçit Yok