Alzheimer Hastalarının Yapabileceği Aktiviteler

Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Rabia Ay,Alzheimer hastalarıyla birlikte nasıl vakit geçirilebileceğine dair önerilerde bulundu.

Alzheimer Hastalarının Yapabileceği Aktiviteler

Alzheimer hastalarının özellikle ileri evrede sürekli evde olduğu düşünülürse vaktini nasıl geçirdiği konusu daha önemli hale geliyor. Kaybolma, adres hatırlanamaması gibi nedenlerle daha çok evde olmak zorunda kalıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Rabia Ay,Alzheimer hastalarıyla birlikte nasıl vakit geçirilebileceğine dair önerilerde bulundu.

ALZHEİMER HASTALARI İLE BİRLİKTE NASIL ZAMAN GEÇİRİLEBİLİR?

Alzheimer hastalarının günlerinin daha iyi geçmesini ve yaşam kalitelerinin yükselmesini sağlamak için hala hoşlandığı ve yapabileceği ev içi ve dışındaki aktiviteleri belirlemeliyiz. Her kişi için bu değişebilir. Onların değişen ruh hallerine ve becerilerine uygun aktiviteler bulmak için de yaratıcı ve esnek olabilmek şarttır. Erken evredeki kişiler aktivite önerilerine daha kolay karşılık verirler. Son dönemlerde ise daha fazla yüreklendirilmeye ve yardıma ihtiyaç duyabilirler, vazgeçmemek ve sabırlı olmak önemli.

EV İÇİ AKTİVİTELERİ OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTABİLİR

İleri evredeki kişiler, sıklıkla evden habersiz çıkıp giderler. Kaybolma, yaralanma vb. tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Dışarı çıkmalarına izin verilmediği zaman hırçınlaşıp duygu sömürüsü yapabilirler. Bu davranışsal belirtilerin bir kısmı sıkıntıdan ve boş kalmaktan kaynaklanabilir. Ev içi aktiviteler ile gününü daha verimli ve mutlu geçirmesi sağlanabilirse hastalıktan kaynaklanan olumsuz davranışlar azalabilir ya da bazen de kaybolabilir. Günlük uğraşılar ayrıca onun kalan becerilerini korumasına, kendisine güven duymasına, daha ilgili olmasına da yardımcı olabilir. Ayrıca yakının hastayla iletişim kurmasına, yakınlaşmasına katkı sağlarlar.

ESKİDEN SEVDİĞİ MÜZİKLERİ DİNLETİN

Basit aktiviteler genelde daha iyidir, özellikle de bunama tablosu ağırlaştığında. Kişinin ilgisini çekecek aktiviteler bulunmaya çalışın. Ancak zorlu ve karışık uğraşlardan kaçının. Konsantre olabilme süreleri genelde kısaldığından kısa süren etkinlikler daha iyidir. Şakalaşmak, birlikte gülmek için fırsat yaratın. Bazı hastalar okuma, müzik aleti çalma, tahta işleri ya da dikiş gibi daha önceden severek yaptıkları etkinlikleri hala yürütebilirler. Müzik dinlemek, özellikle kişinin gençlik yıllarının popüler şarkıları, hastalık boyunca uzun süre sürdürülebilir. Kişi şarkılara eşlik etmeye özendirilebilir. Şiddet içermeyen TV programları beraber izlenebilir. Düğünler, kutlamalar içeren eski videolar ilgilerini çekebilir. Çocuklar veya hayvanlarla birlikte zaman geçirebilir. Toplu oynanan oyunlara (tombala, domino, tavla, kağıt oyunları, vb) katılması sağlanabilir. Resim yapmak, kendisini ifade etme ve iletişim kurma fırsatı verebilir. Fotoğraf albümlerine bakabilir. Eşya koleksiyonu yapabilir ve düzenleyebilir. Yumuşak oyuncakları okşamak da onları rahatlatabilir.

ÇAMAŞIRLARI KATLAYABİLİR

Onlara ev içinde hastalığın derecesine uygun bazı görevler verilebilir. Örneğin; çamaşır toplama-katlama, çorap eşleştirme, çekmece yerleştirme, toz alma, basit sebze-meyve ayıklama, vazoya çiçek yerleştirme, saksıda çiçek yetiştirme, kütüphane düzeltme, bahçe sulama vb. Nohut-pirinç ayıklatma, ipe boncuk dizme, kolye veya bileklik yaptırma, oyun hamuru yoğurma gibi aktiviteler de düzenlenebilir. Başardığı her aktivite için takdir edin.

YÜRÜYÜŞ YAPSIN, DANS ETSİN

Her gün yürüyüş yapmak ve müzik eşliğinde dans etmek önerilebilecek fiziksel etkinliklerdir. Bayramlarda geleneksel aile toplantılarına katılması yararlı olabilir. İleri safhalarda kişinin işbirliği yapması giderek güçleşir. Bu tip kişilerde masaj ve sakinleştirici bir müzik dinletmek işe yarayabilir.

ALZHEİMER HASTASININ SOSYALLEŞMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Sık sık dışarı çıkmak, bir parkta ya da çay bahçesinde oturmak hem hasta hem de yakını için iyidir. Hem ortamın değişmesini hem de diğer insanlarla temas kurmayı sağlar. Gündüz Alzheimer bakım evlerine gitmeleri hastaların birbirleri ile ve bakım veren kişilerle iletişim kurmalarını sağlar.

Kaynak: en son haber

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137